Ar Lietuvoje jau formuojasi politikų dinastijos?

Ar Lietuvoje jau formuojasi politikų dinastijos?

Su kiekvienais Seimo rinkimais Lietuvos politikoje atsiranda vis daugiau giminystės ryšiais susietų asmenų. Vieni ryškiausių pavyzdžių neabejotinai būtų Landsbergiai bei Maldeikiai, tačiau jie anaiptol nėra vieninteliai, kurie kuria naujas politinio gyvenimo tradicijas. Giminaičių Lietuvos politikoje yra gerokai daugiau, nei gali pasirodyti.

Landsbergiai

Pradėkime nuo visiems gerai žinomų Vytauto Landsbergio ir jo anūko Gabrieliaus Landsbergio. Pirmojo atkurtos Lietuvos vadovo V. Landsbergio sūnus Vytautas politikon nesuko, tačiau jo anūkas nuėjo senelio pėdomis. Jau 2014 m. G. Landsbergis pradėjo savo politinę karjerą ir tapo Europos Parlamento nariu.

Vėliau – 2016 m. – jis tapo partijos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) pirmininku ir pradėjo savo pirmąją kadenciją Seime. Šiemet vykusiuose Seimo rinkimuose jis vėl užsitikrino vietą parlamente, nors pirmąją vietą partijos sąraše ir lyderystę užleido visuomenėje gerokai populiaresnei politikei Ingridai Šimonytei.

Prieš savo politinės karjeros pradžią G. Landsbergis dirbo Užsienio reikalų ministerijoje (URM), nuo 2002 m. jis buvo URM projektų asistentas, o 2004 m. perėjo į kitą skyrių ir metus dirbo su diplomatiniu korpusu. Dirbdamas šiame skyriuje, organizavo tarptautines konferencijas, užsienio reikalų ministro užsienio vizitus bei prižiūrėjo užsienio diplomatų akreditavimo procesą.

Įdomu tai, kad V. Landsbergio anūkas savo politinę karjerą pradėjo tais pačiais metais, kai pirmasis atkurtos Lietuvos vadovas baigė savo politinę karjerą.

 

V. Landsbergis ir G. Landsbergis

Maldeikiai

Politikės Aušros Maldeikienės sūnus Matas Maldeikis nusprendė pasukti mamos pėdomis ir kartu su TS-LKD dalyvavo šių metų Seimo rinkimuose. Buvęs Seimo nuolatinis atstovas Europos Sąjungoje (ES), Seimo opozicijos lyderio G. Landsbergio tarptautinių santykių ir ES politikos patarėjas M. Maldeikis pateko į parlamentą – iš paskutinės 141 vietos sąraše rinkėjai jį iškėlė į 21-ąją.

Pati A. Maldeikienė Seime buvo vieną kadenciją, ji vienintelė „Lietuvos sąrašo“ iškelta kandidatė 2016 m. Žirmūnų apygardoje buvo išrinkta į Seimą. Šių metų rinkimuose A. Maldeikienė nedalyvavo, bet savo karjeros politikoje ji dar nebaigė, 2019 m. iškovojo Europos Parlamento (EP) mandatą. Tiesa, europarlamentarė tikina, kad pabaigusi šią kadenciją iš politikos pasitrauks. Galima manyti dėl to, kad nuo šiol Maldeikių politinę dinastiją Lietuvos politikoje tęs jos sūnus.

A. Maldeikienės vyras ekonomistas Eugenijus Maldeikis politikos karjerą pradėjo kiek anksčiau nei žmona. Jis kartu su Lietuvos liberalų sąjungos sąrašu buvo 2000–2004 m. Seime. O 1999 m. bei 2000–2001 m. buvo ūkio ministru. E. Maldeikis taip pat buvo ir Europarlamente – nuo 2006 m. (mirus europarlamentarui Rolandui Pavilioniui) iki 2009 m.

 

A. Maldeikienė ir M. Maldeikis

Valinskai

Daugelis dar prisimena tą dieną, kai pramogų verslo asas Arūnas Valinskas nusprendė įsitraukti į šalies politiką. 2008 m. A. Valinskas įkūrė Tautos prisikėlimo partiją ir tapo jos pirmininku, tuo metu jis sulaukė didelio visuomenės palaikymo ir buvo išrinktas į 2008–2012 m. kadencijos Seimą. Pirmojo parlamento posėdžio metu (antruoju slaptu balsavimu) išrinktas Seimo pirmininku visai kadencijai, tačiau praėjus metams buvo atstatydintas iš šių pareigų.

Nors A. Valinskas norėjo tęsti savo politinę karjerą ir 2012 m. vykusiuose Seimo rinkimuose kandidatavo kartu su Liberalų ir centro sąjunga, jis nebuvo perrinktas, tad sugrįžo į pramogų verslą.

Buvo galima manyti, kad jokios politinės dinastijos šioje vietoje nebus, tačiau garsiojo TV laidų vedėjo sūnus Arūnas Valinskas jaunesnysis neatsispyrė pagundai įsitraukti į politiką ir dalyvavo šių metų Seimo rinkimuose. Tiesa, A. Valinskas jaunesnysis savo politinę karjerą pradėjo kiek anksčiau, jis 2018–2020 m. dirbo konservatoriaus Mykolo Majausko padėjėju Seime.

Galima sakyti, kad A. Valinsko jaunesniojo sulaukė tikra sėkmė. Jis kartu su kitais TS-LKD atstovais jau užsitvirtino vietą šių metų Seime. Įdomu tai, kad pirmame Seimo rinkimų ture šoktelėjo iš 39-osios sąrašo vietos į 20-ąją. Pats A. Valinskas viename iš porinkiminių interviu sakė įtariantis, kad ne visi rinkėjų balsai buvo skirti jam.

„Jeigu kai kurie politologai galvoja, kad rinkėjai supainiojo „Laisvę ir teisingumą“ su Laisvės partija, tai, manau, mane irgi su kai kuo supainiojo“, – apie sąsajas su pramogų pasaulio veidu, tėvu A. Valinsku kalbėjo būsimas Seimo narys.

Šioje vietoje reikėtų pažymėti, kad politinę dinastiją kūrė ne tik tėvas ir sūnus, Ingrida Valinskienė 2008 m. daugiamandatėje apygardoje pagal Tautos prisikėlimo partijos sąrašą buvo išrinkta į Seimą, vėliau ji taip pat, kaip ir vyras, grįžo į pramogų verslą.

A. Valinskas ir A. Valinskas jaunesnysis

Gentvilai

Šių metų Seime turėsime tėvą ir sūnų. Eugenijus Gentvilas bei jo sūnus Simonas Gentvilas pirmajame Seimo rinkimų ture kartu su Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiu (LRLS) pateko į parlamentą. E. Gentvilui tai bus jau trečia kadencija, jis savo politinę karjerą pradėjo 2012 m. Jo sūnui tai bus antra kadencija, pirmą kartą S. Gentvilas Seimo rinkimuose dalyvavo 2016 m.

E. Gentvilas yra Nepriklausomybės Akto signataras bei nuo 1997 m. iki 2001 m. buvo Klaipėdos miesto meras. E. Gentvilas išbandė ir ūkio ministro pareigas, kai 2001 m. kovą pradėjo eiti šias pareigas, tiesa, tai truko neilgai – keturis mėnesius. Naujojo Seimo narys vieną kadenciją dirbo ir Europos Parlamente – nuo 2004 iki 2009 m.

 

E. Gentvilas ir S. Gentvilas

Saudargai

Sąjūdžio Seimo politinio komiteto pirmininkas Algirdas Saudargas savo politinę karjerą pradėjo dar prieš nepriklausomybės atkūrimą. Jam Aukščiausioji Taryba Sausio 13-ąją suteikė įgaliojimus formuoti vyriausybę užsienyje. A. Saudargas dvi kadencijas buvo užsienio reikalų ministru, 2000-aisiais jo pareigas perėmė Antanas Valionis.

Seime A. Saudargas praleido keturias kadencijas, nuo pat 1990 m. iki 2004 m. Tuo jo politinė karjera nesibaigė, konservatorių atstovas Europos Parlamente (EP) buvo dvi kadencijas, nuo 2009 m. iki 2019 m., praėjusiais metais jau nebebandė, jo teigimu, dėl amžiaus.

Šių metų Seime išvysime jau trečią kadenciją einantį politikos vilko sūnų Paulių Saudargą. Jis tėvo pėdomis pradėjo sekti 2008 m., kai kartu su TS-LKD pateko į Seimą, 2012 m. jis vėl buvo perrinktas į parlamentą.

A. Saudargas ir P. Saudargas

Bradauskai

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Bronius Bradauskas Seime išbuvo penkias kadencijas, net 20 metų parlamente praleidęs Seimo narys šių metų rinkimuose nedalyvavo. Tačiau įsitraukti į politinę veiklą bandė jo sūnus Dainoras Bradauskas, Lietuvos ekonomistas kartu su socialdemokratais bandė patekti į Seimą šių metų rinkimuose, tačiau jam nepavyko. Panašu, kad Bradauskų politinės dinastijos Seime nebus.

Galimai rinkėjų D. Bradauskas neįtikino dėl savo praeities, jis 2017 m. buvo atleistas iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pareigų. Tarnybinė atsakomybė jam buvo pritaikyta už jo padarytus konkrečius teisės aktų reikalavimų pažeidimus, tarp jų – ir neteisėtą informacijos apie kitus mokesčių mokėtojus atskleidimą, ketinimą padėti kitam asmeniui išspręsti mokestinį klausimą, sukuriant jam išskirtines sąlygas.

Bronius Bradauskas ir Dainoras Bradauskas

Pavilioniai

Šių metų parlamente išvysime Marijos Aušrinės Pavilionienės ir Rolando Pavilionio sūnų Žygimantą Pavilionį, jis kartu su konservatoriais pateko į Seimą pirmajame rinkimų ture. Jam tai bus antroji kadencija parlamente, pirmoji buvo 2016–2020 m.

M. A. Pavilionienė savo politinę karjerą jau yra baigusi. Ji parlamente išbuvo tris kadencijas, pirmoji buvo 2004 m. Tiesa, Ž. Paviliono mama Seime buvo ne su konservatoriais, o su Lietuvos socialdemokratų partija.

 2016 m. Seimo rinkimuose į parlamentą nepateko, tad 2017 m. išstojo iš partijos, 12 metų iš eilės parlamentare dirbusi moteris po 2016 m. rinkimų tikino, kad ji rinkėjams jau duoklę atidavė – gindama žmogaus teises ir laisves.

R. Pavilionis Seime praleido kiek mažiau nei žmona – dvi kadencijas, nuo 2000 iki 2008 m. R. Pavilionis kelerius metus taip pat buvo ir EP narys – nuo 2004 iki 2006 m.                       

Marija Aušrinė Pavilionienė ir Žygimantas Pavilionis

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder