Poilsis pajūryje: nuo jachtos iki traukinio vagono

Poilsis pajūryje: nuo jachtos iki traukinio vagono

Įsivaizduokite, atidarote kambario duris, o ten istorija dvelkiantis Šventosios namuko kambarys. Ant sienos Marijos paveikslėlis, o kampe – stalas, apdengtas dar limpančia gėlėta klijuote. Jei tai nejaudina, romantišką vasaros naktį galite praleisti jachtoje Nidos uoste. Vestibuliniam aparatui sutrikus, galima persikelti ir į Palangoje stovintį traukinio vagoną, kuriame naktis – vos 10 eurų.

Vasara – atostogų metas. Neretai šiam trumpam atokvėpiui nuo darbų žmonės negaili per metus sunkiai uždirbtų pinigų ir skrenda į atokiausias pasaulio vietas. Tačiau norėdami pasisemti įspūdžių nebūtinai turime skristi tūkstančius kilometrų. Lietuvos pajūryje – aibė nakvynės vietų, kurios privers į lietuviškus kurortus pažvelgti kitomis akimis.

Šventosios namukai – vos už 5 eurus

Daugelis prisimena arba bent jau girdėjo apie legendomis apipintus Šventosios namukus. Kaina už naktį juose nėra didelė ir siekia vos nuo kelių eurų žmogui. Tačiau skelbimuose galima rasti ir tokių, kur už kapitalinio remonto reikalaujančio namuko nuomą prašoma net 30 eurų.

LRT.lt kalbintas Šventojoje namukus jau 20 metų nuomojantis Egidijus teigia, kad tokių kainų jis neturi. Dažniausiai už nakvynę vienam žmogui prašoma 5 eurų. Tačiau Joninių savaitgalį kainos yra šiek tiek didesnės, už dvivietį kambarį prašoma 16 eurų, o keturvietį – 25 eurų.

„Tie namukai yra labai populiarūs ir žmonės jų labai nori. (...) Aišku, būna, atvažiuoja baltarusių, kurie nori, kad viskas būtų įskaičiuota: ir vanduo, ir tualetas, o mūsų namukai yra su daliniais patogumais“, – sako Egidijus.

Jis teigia, kad namukai yra ramioje vietoje, arti miestelio centro, o iki jūros vos 300 metrų. Kiekviename jų rasite šaldytuvą, indų ir patalynės. Tačiau patalynės užvalkalų nėra, reikia atsivežti savo arba išsinuomoti. Egidijus vardija, kad kai kuriuose nameliuose bus galima rasti nedideles virtuvėles, tačiau teritorijoje yra įrengta ir bendra virtuvė.

Tualetai, prausyklos ir dušas – bendro naudojimo patalpose, o už dušą reikės dar ir papildomai susimokėti.

Namukai – paprastesniesiems 

Egidijus pasakoja, kad iš nuomos užsidirbti pavyksta, tačiau skundžiasi, kad labai jau trumpas sezonas, „vos pora mėnesių“. Nuomotojas pažymi, kad namukus nuomoja jau kone 20 metų, ir nors daugelis juos kritikuoja, populiarumas neslopsta. 

„Žinoma, atsirado didesnė konkurencija, yra žmonių, kurie nori geresnių kambarių, tačiau ir kaina už juos yra didesnė. O paprastesni žmonės pas mus važiuoja jau dvidešimt metų ir niekur kitur jiems nereikia“, – teigia nuomotojas.

Pasiteiravus, kas dažniausiai renkasi gyventi namukuose, pašnekovas nedaugžodžiavo: „Renkasi paprastesnė publika. Yra ir jaunų, bet daugiausiai paprastesni žmonės.“

Egidijus atskleidžia, kad yra planų ateityje namukus perdaryti, galbūt pastatyti naujų, įrengti tualetų, dušų, tačiau tam, anot jo, priešinasi Šventosios savivaldybė. „Aš už tai, kad juos reikia renovuoti, bet neleidžia. Sako, čia toks įstatymas, čia sklypas nesuplanuotas. (...)

Tendencija tokia, kad didieji rykliai nori visus namukus nugriauti ir statyti daugiaaukščius. Jūs įsivaizduokite, žmogus atvažiuoja iš daugiaaukščio į daugiaaukštį, tai koks jam poilsis?

Pas mus gali šašlykų išsikepti, šalia sėdi vaikai, žaidžia. O daugiabutyje ką? Būna, ateina iš daugiabučių ir prašo, kad leistume šašlykų išsikepti. Aš jiems sakau, kad čia mūsų poilsiautojams. Jei jų nebūtų, tai gal ir leistume. Bet kaip atrodytų?“ – sako Egidijus ir priduria, kad Šventoji ateityje turi išlikti namukų miestas.

Nakvynė ant vandens

Tiems, kam trūksta vietos ant žemės, naktį galima praleisti ant vandens. Tokią paslaugą Nidos uoste siūlo Arūnas, teigiantis, kad pats ant vandens vasarą gyvena jau penkerius metus, o žiemas leidžia Indijoje.

„Jeigu pažiūrėtume į Angliją, ten žmonės gyvena laivuose, kurie plaukioja Temzės upėje. Netgi pašto dėžutę turi. Jei nepatiko kaimynai ar vieta, atsiriši ir plauki kitur. Pažiūrėkime į Amsterdamą, kur žmonės nuomoja laivus kaip viešbučius. Kodėl mes negalime?“ – idėją nuomoti laivą nakvynei pristato jachtos savininkas Arūnas.

Jachtą kaip viešbutį nakčiai jis nuomoja jau trečius metus. Laive galima rasti dvi kajutes, jose gali apsistoti 4 žmonės. Viešbutyje ant vandens yra ir kambuzas (laivo virtuvė), dujinė viryklė, šaldytuvas, vanduo. Yra ir tualetas.

Tiesa, šeimininkas pažymi, kad į laivą nebus galima pasiimti augintinių, čia negalima vartoti stipriųjų alkoholinių gėrimų, rūkyti. Tai pat prieš lipant teks nusiauti aukštakulnius batelius, o nesilaikant šių taisyklių grės 30 eurų bauda.

Už vieną naktį laive Arūnas prašo 85 eurų. Jei žadate jachtoje praleisti savaitę – 15 proc. nuolaida. Jei mėnesį – 25 proc.

„Pirmą sezoną buvo mažiau žmonių, tačiau dabar jų labai daug. Beveik visi savaitgaliai iki rugpjūčio vidurio yra užsakyti. Iš visų pasaulio vietų atvažiuoja žmonės. Praėjusiais metais buvo iš Australijos, šiemet iš Tailando. Ką tik išleidau žmones iš Ispanijos“, – vardija Arūnas.

Jis priduria, kad jaunimas renkasi jachtą todėl, kad tai yra nepriklausoma teritorija, galima kada nori gultis ar keltis. „Taip pat tai išskirtinė vieta.

Renkasi visokio plauko romantikai, kurie ieško išskirtinių vietų, tėvai, kurie nori padaryti įspūdį vaikams. Būna, jaunimas prisiskaito knygų apie piratus, Robinzoną Kruzą ir nori panašių potyrių, o jų kitur nerasi“, – teigia Arūnas.

Konkurentų beveik nėra

Jachtos savininko pasiteiravus, ar sunku išsilaikyti tokioje nuomos rinkoje ir ar yra konkurentų, jis teigia, kad tokios paslaugos populiarios užsienyje, tačiau jos labai brangios. O Lietuvoje konkurentų nėra daug. Arūnas vardija, kad praleisti naktį laive galima Kauno mariose.

Jis pažymi, kad Nidoje buvo kitas verslininkas, nakčiai nuomodavęs dvi prabangias jachtas, tačiau tokia idėja greitai žlugo.

„Yra ir dar vienas, kuris nuomoja, bet paskaičiau komentarus, žmonės rašo, kad smirda benzinu ir žibalu, kad nuotraukose gražiau, nei yra iš tikrųjų, bet aš tai įdėjau autentiškas nuotraukas“, – pasakoja Arūnas.

Pasiteiravus, ar būtų galima naktį laive praleisti ne uosto krantinėje, bet atviroje jūroje, laivo kapitonas pažymi, kad galima, tačiau yra keli aspektai. „Vien iki jūros nuplaukti užtruktų apie 7 valandas.

Dar tiek pat užtruktų kelionė atgal. Jūroje gali nakvoti, tačiau viskas priklauso nuo žmogaus, ar jis gali pakelti jūros siūbavimą“, – mano jachtos viešbučio nuomotojas.

Jis pripažįsta, kad nedidelis siūbavimas gali būti ir Nidos uoste, tačiau, jo tikinimus, 99 proc. žmonių jo nejaus.

Nakvynė traukinio vagone

Tiems, kas jaučia nostalgiją naktims, praleistoms traukinio kajutėje, Palangos kempingas siūlo naktį praleisti traukinio vagone. Tiesa, įprasto dundėjimo negirdėsite, nes traukinio vagonas stovi įbestas į žemę.

„Vagonas buvo idėja, kad galėtų tiek senyvo amžiaus žmogus nostalgiškų prisiminimų pajausti, tiek jaunimas, tiek studentas, kuris nori sutaupyti pinigų“, – sako Palangos kempingo ūkvedys Rolandas Raipa bei priduria, kad kol kas pramoga populiariausia tarp jaunų žmonių.

Vienoje traukinio kajutėje gali tilpti iki 4 žmonių, o visame vagone – 40. Anot R. Raipos, vieno gulto kaina traukinyje – 10 eurų, tačiau ateityje ji šiek tiek didės. Papildomai atostogaujantieji turės susimokėti ir už patalynę.

R. Raipa teigia, kad nebenaudojamą vagoną įsigijo iš „Lietuvos geležinkelių“, o už jį sumokėjo 15 tūkst. eurų. Dar tiek pat kainavo vagoną atgabenti iki Palangos kempingo. Ūkvedys skaičiuoja, kad tokia investicija turėtų atsipirkti per 5–10 metų, mat norinčių naktį praleisti vagone – netrūksta. Vien birželio mėnesį užsakymų suma siekė apie 1 tūkst. eurų.

„Praėjusį savaitgalį vagonas buvo beveik pilnas, Joninių savaitgaliui vietų taip pat jau beveik nebėra“, – sako R. Raipa.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder