Kuršių Nerijos gyventojai turistus vilioja dovanomis

Kuršių Nerijos gyventojai turistus vilioja dovanomis

Kuršių Nerijoje turistai viliojami knygomis. O, kad dar labiau pritraukti svečių akį, jas suguldė į tris skulptoriaus sukurtas išskirtines lauko bibliotekas trijose gyvenvietėse. Kiekvienas statinys simbolizuoja to miestelio istoriją ir išskirtinumą. Vienas jų – švyturys net naktimis šviečia ir rodo kelią knygų link. Tad pasigrožėti sustoję turistai ne tik knygą pasiima, o ir išvykdami palieka savo iš namų atsivežtą.

Jaunasis Nidos poilsiautojas renkasi knygą. Vaiką prie šios kurorte esančios nemokamos lauko bibliotekėlės patraukė jos išvaizda:

„Man tai knygos įdomu. Na, pavyzdžiui, istorijos, va tokios senovinės.“

O štai jaunojo skaitytojo tėčiui arčiau širdies elektroninės knygos. Ypač per atostogas. Tačiau ir jį žavi bibliotekos išvaizda:

„Niekad nesinaudojau, bet manau, kas mėgsta pačią knygą laikyt, tai, manau, kad tikrai įdomu pasimainyti, jei atvažiavai atostogų ir tik vieną turi, perskaitei, gali pasiimti kitą.“

Pasak šios išraižytos lauko bibliotekos kuratorės, tokių susidomėjusių ne vienas. Ir ne tik vaikai. Mat švyturio formos statinys tuo pačiu ir dera, ir išsiskiria iš Nidos miestelio aplinkos. O knygas čia palikti ar pasiimti gali kiekvienas norintis.

„Tikrai populiaru, tikrai populiaru, žinokit. Ir džiugu yra tuo, kad jis yra kaip meno kūrinys. Jau ne tik, kad knygų namelis, kad stovėtų kažkoks, bet ir meno kūriniai. Netgi šviečia naktį. Jis – dvigubas švyturys yra ir žmonių dvasiai ir sielai ir tuo pačiu mūsų Nidos simbolis – švyturys“, – sako Neringos bibliotekos direktorė Dalia Greičiutė.

Dar viena išskirtinė ir tik prieš porą dienų pastatyta lauko biblioteka yra kitoje Kuršių nerijos gyvenvietėje – Preiloje. Skiriasi ir jos forma. Preilos gyvenvietę įkūrė iš smėliu užpustytų kaimų persikraustę žmonės, tad ir statinys tai atspindi.

„XVIII amžiuje čia įvyko ekologinė katastrofa. Beveik 14 kaimų buvo užpustyti. Žmonės ieškojo ramesnės vietos, tai mes galime įsivaizduoti, kad į ratus, vežėčia sukrovė geriausius savo daiktus, žmonės traukė ir čia, Preiloje, rado tarsi tokią ramesnę, nuo smėlio kalnų apsaugotą vietą. Ir čia matot, nameliai, kuriuos tarsi pasiglemžė smėlis, smėlio kalnai“, – pasakoja gidė Raimonda Ravaitytė-Meyer.

Štai, bibliotekininkė kaip meno kūrinį pildo knygomis:

„Nemažai telpa, dar pridėsim daugiau.“

Moteris pasakoja, kad poilsiautojai labai mėgsta skaityti popierines knygas. Dažnas net nesineša jų į kambarius, skaito čia pat prigulę ant tam ir skirto lauko bibliotekos suolo.

„Nu, daugiau jau tokius ėmė romanus. Žiūriu, pirmoj eilėj paimti. Tuos romanus, tai mėgsta skaityti. Kaip ir bibliotekoj – romanai, detektyvai – pirmoj eilėj“, – teigia bibliotekininkė Kristina Stasiūnaitienė.

Taip pat seniausia lauko biblioteka Kuršių nerijoje. Ji stovi Juodkrantėje ir taip pat simbolizuoja švyturį. Tiesa, nepelnytai užmirštą. Visas tris – Nidos, Preilos ir Juodkrantės lauko bibliotekas iš ąžuolo sukūrė ir apipavidalino tas pats skulptorius. Anot jo, prie kiekvienos teko darbuotis po pusmetį. Vis dėlto, dabar menininko akys krypsta į Pervalką, vienintelį Neringos miestelį be tokios bibliotekos.

„Jeigu čia biblioteka dar kažką galvos, tai Pervalka dar neturi. Ką gali žinoti. Ten per atidarymą iš susirinkusių mintis, gal prie muziejaus kažką galima padaryti kokią bibliotekėlę. Sakau, gal pati padarys tos idėjos autorė, aš gal padėsiu“, – kalbėjo skulptorius Albertas Danilevičius.

Na, o kol skulptorius meistraus ketvirtą biblioteką, Kurčių nerijos gyventojai kviečia pasiėmus knygą pakilti ant vienos aukščiausių – 53 metrų Preilos kopos. Čia netrukus darbininkai baigs įrengti laiptus ir ilsinant akis po perskaityto skyriaus bus galima pasigrožėti štai tokiais vaizdais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder