Kurortų gelbėtojams padeda ir dronas

Kurortų gelbėtojams padeda ir dronas

Poilsiautojus Palangos ir Šventosios paplūdimiuose šią vasarą krante ir vandenyje stebi ir sergsti ne tik gelbėtojai, bet ir dronas.

Modernus dronas su termovizoriumi vandenyje esantį žmogų pamato tiek dieną, tiek naktį. Per jame sumontuotą garsiakalbį lietuvių, rusų, anglų kalbomis gelbėtojai įspėja per toli nuplaukusį, kitų saugaus elgesio vandenyje taisyklių nesilaikantį asmenį.

"Dronas - paplūdimyje labai pasitvirtino. Jį nusiųsti iki pažeidėjo yra greičiau ir saugiau, nereikia plaukti gelbėtojui. Pastarąjį siunčiame tik tokiu atveju, kai žmogus nereaguoja į drono įspėjimus", - džiaugėsi naujove Palangos gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

Kita nauja priemonė, kuri šį sezoną tarnauja Palangos ir Šventosios gelbėtojams, yra šešiavietis keturratis. "Dabar iš viso turime 6 keturračius ir 8 džipus, kuriais gelbėtojai naudojasi, saugodami ir skubėdami į pagalbą poilsiautojams Šventosios ir Palangos paplūdimiuose. Kol kas tiek transporto priemonių pakanka, tačiau, kai bus masė žmonių, o jų ilgaisiais savaitgaliais itin karštomis dienomis suskaičiuojame apie milijoną, kažin ar pakaks", - abejojo J. Pirožnikas.

Iš viso Palangos ir Šventosios paplūdimiuose veikia 17 gelbėtojų postų, kuriuose nuolat be išeiginių dienų, dirba 62 gelbėtojai. Dalis jų patruliuoja krante, dalis - stebi poilsiautojus iš vandens.

"Džiaugiamės, kad žmonių sąmoningumas auga ir gelbėtojams kol kas tenka daugiausiai prevencinio darbo. Vis dėlto pasitaiko asmenų, kuri nesuvokia gamtos galių: perkaista saulėje, brenda į pavojingą jūrą, nepaisydami draudžiančių ženklų ir gelbėtojų įspėjimų. Pasitaiko ir tokių, kuriems "jūra iki kelių". Svaigintis viešoje vietoje, apsvaigusiesiems nuo alkoholio ar psichotropinių medžiagų maudytis griežtai draudžiama. To nepaisančius asmenis prašome palikti paplūdimį. Jeigu nepavyksta gražiuoju - kviečiame policiją", - pasakojo Palangos gelbėjimo tarnybos vadovas.

Pasak. J. Pirožniko, šią šiltai prasidėjusią vasarą į Palangos ir Šventosios paplūdimius policijos pareigūnai buvo kviesti 4-5 kartus. Pašnekovas pasidžiaugė, kad skendimų jo prižiūrimoje zonoje šią vasarą dar nebuvo, tačiau nelaimių, deja, neišvengta.

"Į Palangos, Šventosios paplūdimius dažnai ateina žmonės, besigydantieji sanatorijose. Buvo atvejų, kai žmonės patyrė epilepsijos priepuolius, saulės smūgį. Visada primename, kad nesaugu per ilgai, ir ypač vidurdienį, kaitintis po tiesioginiais saulės spinduliais, įkaitus saulėje negalima staigiai nerti į vandenį, o po truputį apsiprasti su temperatūrų pokyčiu. Nesaugu maudytis po vieną. Poilsiautojai turėtų atminti, kad ne visi vasarą į kurortą atvyksta pailsėti. Didelis srautas atsipalaidavusių žmonių privilioja ir vagis, kurie, kol žmogus maudosi, gali pasisavinti be priežiūros krante paliktus vertingus daiktus", - priminė K. Pirožnikas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder