Europa rengiasi svilinančio karščio bangai

Europa rengiasi svilinančio karščio bangai

Rekordinė Europos karščio banga ketvirtadienį, kaip prognozuojama, intensyvės, todėl pareigūnai rengiasi situacijai, kad kai kuriuose regionuose termometrai gali rodyti daugiau nei 40 laipsnių.

Dusinantis karštis privertė apriboti eismą Prancūzijoje, išprovokavo miškų gaisrus Ispanijoje ir pakurstė debatus Vokietijoje dėl karščio varginamų piliečių nuogybių viešose vietose.

Meteorologai aiškina, kad kaštas oras, jau nulėmęs Europoje birželio karščio rekordus, atkeliauja iš Šiaurės Afrikos.

Ši itin anksti vasaros sezonu atkeliavusi karščio banga ketvirtadienį ir penktadienį termometrų stulpelius Prancūzijoje, Italijoje ir Graikijoje tikriausiai privers pakilti virš 40 laipsnių.

Ispanijos šiaurės rytuose esančioje Katalonijoje šimtai ugniagesių ir kareivių trečiadienį grūmėsi su vėjo kurstomu miško gaisru Tore del Espanjole.

Blogiausio laukiama penktadienį, kai itin aukšta temperatūra numatoma 33-jose iš 50 Ispanijos provincijų. Cheronoje prognozuojamas iki 44 laipsnių karštis.

„Ateina pragaras“, – trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vienas Ispanijos televizijos orų pranešėjas.

Prancūzijoje karščiai dėl ankstyvo laiko ir didelio intensyvumo precedento neturi nuo 1947 metų, kai buvo pradėtas detalus stebėjimas. Dviejuose trečdaliuose šalies numatomi mažiausiai 39 laipsniai, pranešė meteorologijos tarnyba „Meteo-France“.

Prancūzijos aukšto rango sveikatos apsaugos pareigūnas Jerome'as Salomanas (Žeromas Salomanas) sakė, kad šalyje jau pradedamas jausti itin didelių karščių poveikis: padaugėjo su orais susijusių skambučių greitosios pagalbos tarnyboms.

Kai kurios mokyklos ketvirtadienį ir penktadienį turėtų nedirbti, o keli miestai, tarp jų Paryžius ir Lionas, siekdami riboti teršalų kaupimąsi ore apribojo eismą.

Prancūzų pareigūnai nenori rizikuoti po 2003 metų rugpjūčio karščio bangos, kuri kaltinama dėl 15 tūkst. mirties atvejų visoje šalyje. Per televiziją ir radiją transliuojami perspėjimai gyventojams.

Graikijoje, kur pernai per gaisrus pajūrio kurorte Matyje žuvo maždaug 100 žmonių, ligoninėms ir pareigūnams paskelbta aukščiausio rango parengtis. Visoje šalyje oro temperatūra siekia maždaug 45 laipsnius.

Vokietijos meteorologijos tarnyba trečiadienį patvirtino, kad Brandenburge buvo užregistruotas birželio temperatūros rekordas – 38,6 laipsnio. Ankstesnis rekordas buvo užfiksuotas prieš 70 metų.

Šalį svilinanti karščio banga sukėlė smagių rūpesčių policijos pareigūnams, kuriems teko įspėti mopedo vairuotoją, nusprendusį pasivažinėti gatvėmis nusimetus visus drabužius. 

Brandenburgo policija socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė dvi nuotraukas, kuriose matyti mopedo vairuotojas tik su šalmu ir vasariniais batais. Policija paragino tviterio vartotojus siūlyti galimus prierašus prie šių nuotraukų. „Nes mes netekę amo“, – parašė policija. 

Tuo tarpu Miunchene įsiplieskė konfliktas tarp saulės vonių mėgėjų, kurios deginosi be viršutinės bikinio dalies, ir būrio apsaugininkų. 

Po savaitgalį įvykusio incidento ši tema buvo iškelta ir Miuncheno miesto taryboje. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder