Atokesni Palangos paplūdimiai: įspūdžiai skirtingi

Atokesni Palangos paplūdimiai: įspūdžiai skirtingi

Gali būti, kad tropinė kaitra birželį pakeis atostogautojų įpročius – jie atvažiuos atostogų į Palangą vasaros pradžioje, kai dar nėra spūsčių, o paplūdimyje laisvos vietos ne tik rankšluosčiui, bet ir kilimui patiesti yra.

Teirautis, kodėl tūlas lietuvis čia iškart skuba į pliažą, yra tiesiog kvailoka. Kur gi dar kitur... O, va, kodėl dalis tautiečių, ir ne tik jų, mieliau renkasi ne bendrąjį, o moterų, vyrų ar nudistų pliažus? Klausimas – paprastas kaip vienas euro centas, tačiau jis abiem lytims, tokių pliažų mėgėjams, kaip įsitikino šių eilučių autorius, dviratuku numynęs į šiuos atokesnius kurorto pliažus, sukelia priešingas emocijas: moterims – nuostabą ar juoką, o vyrams – susierzinimą ar net pyktį. Oi, laiku kudašių iš vyrų pliažo išnešiau!

Ar nesate koks nors iškrypėlis?

„O kodėl turėčiau neiti į moterų pliažą? Ar kas nors tame yra bloga?“ – šypsojosi viena moteris, išeinanti iš moterų pliažo. Jos draugė kaunietė nebuvo tokia geranoriška. „O kodėl jūs čia fotografuojate? (Tiesą pasakius, fotografavau tik iškabą, nurodančią, kad esu šalia moterų pliažo.) Ar nebūsite koks nors iškrypėlis – tokių čia nemažai yra“, – raukė antakius ji. Abi patikinau, kad užsiimu tik žurnalistika, tačiau abi moterys tik trūktelėjo pečiais: „Chm...“

Žinoma, apie fotografiją – ant dviračių tako, ne moterų pliaže! – nė kalbos negalėjo būti.

O ką apie moterų pliažą galvoja pačios palangiškės?

Palangiškėms moterų pliažas – dalis kurorto kultūros

„Neinu, ne, tikrai neinu, – Ilona Milkontė, Palangos lopšelio-darželio „Gintarėlis“ direktorė, kvatodama nukirto klausimą, ar vasarą nueinanti į moterų pliažą. – Einu tik į bendrą pliažą. O kodėl neinu?... – vis juokėsi mažųjų palangiškių ugdytoja. – Tiesiog man ten nepatinka, manęs tikrai nevaržo maudymukas. Bet bene svarbiausia priežastis, kad į pliažą paprastai einu su maža anūke ar anūku.“

Kad būtų objektyvesnė, ponia Ilona mano klausimą šūktelėjo savo sekretorei: „Ji irgi neina!“

Įveikusi juoko priepuolį, ponia Ilona jau rimtu balsu aiškino, kad į paplūdimį eina ne įdegti, o pailsėti, pažaisti su savo anūkais. 

„Sutikti moterų pliaže kokią nors savo kolegę iš kito darželio ar pažįstamą moterį iš savivaldybės tikrai nenorėčiau. Kartą vaikščiodama netyčia pakliuvau į nudistų pliažą Nemirsetoje, tai nėriau iš jo, kiek tik kojos kabino. Vaizdai visam gyvenimui atminty liko, nors tikrai nesu labai konservatyvi, greičiau – atvira viskam“, – sakė ji.

Įsišnekėjusi ponia Ilona vis tik prisipažino, kad „senais laikais“, kai moterų pliažas buvo beveik centriniame kurorto paplūdimyje, buvo nukakusi į jį.

„Bet tam, kad pažioplinėčiau į moterų turgų. Tik dėl to, kad ten visko galima rasti. Tik, gink Dieve, ne išsirengti... Daliai palangiškių vasarą nueiti į moterų pliažą, matyt, yra „reikalo“ dalykas, kultūros...“ – sakė I. Milkontė.

Raukosi, bet su draugėmis nueina

Angelina Liaudanskienė, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Palangos skyriaus anglų kalbos ir biologijos mokytoja, sakė, kad į pliažą retai benueinanti, bet į moterų pliažą itin nešnairuojanti.

„Buvau jame gal tris kartus, paskutinį kartą – pernai vasarą, tačiau jis man vis dėlto – ne itin prie širdies. Pirmiausia, kad karštą dieną nuolat būna perpildytas, – nėra nė kur rankšluosčio laisvai patiesti. Pernai ėjau kartu su savo drauge – jai kompaniją palaikiau. Viena, ko gero, į jį negrįšiu“, – sakė pašnekovė.

Anot jos, lankydamasi moterų pliaže, ji pastebėjusi ne vieną pažįstamą veidą.

„Palangiškėms moterims apsilankyti nors retsykiais moterų pliaže – dalis kultūros, gyvenimo būdo. Net tos, kurios paprastai raukosi nuo tokios minties, mielai leidžiasi įkalbinamos draugių kompanijoje.“

„Mano mėgstamiausias metas lankytis paplūdimyje – rugsėjį, kai temperatūra – tokia „barchatinė“. Mieliau renkuosi kopas, ne atvirą paplūdimį. Be to, saulė yra agresyvi, niekada neužsibūnu saulėje“, – sakė palangiškė.

Odos vėžio baimė

Palangiškė Audronė Čerkauskienė sakė, kad moterų pliaže apsilanko, nors nesanti jo didelė mėgėja.

„Užpernai paskutinį kartą buvau. O kodėl nuėjau? Chm... Tiesiog norėjau daugiau kūno įdegti. Ten tik vyresnio amžiaus moterys renkasi, jaunų merginų – labai mažai. Net nežinau kodėl. Kai kurios iš jų ir bendrame pliaže drįsta nusimesti petnešėles. Aš nesu itin didelė saulės aistruolė. Moterų krūties vėžio statistika – baisi. Aš – sąmoninga“, – pabrėžė ji.

Kodėl vyrų pliaže nesu nuogas?

Palangos vyrų pliaže, netoli „Medūzos“ kavinės, per pietus vieną iš 30 laipsnių plius dienų radau apie gerą tuziną vyrukų Adomo kostiumu. Kaip vėliau paaiškino vienas šio pliažo etatinis lankytojas, tai nemažai birželio viduriui. Kad pėdinu į vyrų pliažą, rodo ant išlakių pušų pritvirtintos informacinės lentelės. Jų čia daug, jos, beje, net aštuoniomis kalbomis.

Pakeliui prasilenkiu su vyresnio amžiaus vyru. Jam apie 60, tačiau „nesukritęs“ – dar pūpso raumenukai. Jis mane įdėmiai nužvelgia, aš mandagiai šypteliu ir nudelbiu akis. Pliaže keli nuogaliai stoviniuoja aukščiau, ant kopų (Klaipėdoje per kopas marširuojančius nuogalius vyrų ir nudistų pliaže mano draugas iš Vilniaus vadina nemandagiai – suslikais), o kiti – įsitaisę ant rankšluosčių. Esu kuklus: lieku su marškinėliais (baltais!), šortais ir tamsiais akiniais. Atsisėdu ant „suoliuko“ – už krūmo sumestų kelių lentų ant staigiai nuožulnėjančio kopagūbrio. Pastebiu, kad tokių „suoliukų“ čia – ne vienas ir ne du. Šalia jų – alaus skardinės. Oi, regis, pasiunčiau kitiems pliažo lankytojams aiškų, tačiau man – ne, signalą: matau, kaip vienas nuogalius lėtai pėdina mano pusėn. Prisiartinęs įdėmiai nužvelgia: „Kodėl ne nuogas?“ – teiraujasi.

– Aš čia naujokas. Drovus.

– Gerai atrodai.

Šypteliu, bet dar giliau įtraukiu pilvuką, kad nesugadinčiau pirmojo įspūdžio. Kaip „be kelių minučių“ penkiasdešimtmečiui – geras komplimentas. Net ir vyrų pliaže!

– Jūs dažnai čia lankotės? Kodėl nesirenkate bendrojo pliažo?

– O kodėl turėčiau?

– Girdėjau, kad čia dažniausiai vyrai gėjai renkasi, tiesa?

– Visokių čia ateina. Aš neskirstau žmonių, – jis patyli. – Tu gi nesi naivus?

– Nu, ne...

– Tai parodyk, ką turi...

Šią akimirką prisimenu, kad čia esu su žurnalistiniu tikslu, ir vyrui iškloju tiesą: – Esu žurnalistas...

Toks prisipažinimas jį ne juokais supykdo.

– Tai gal dar ir fotografavai ir filmavai mane?

– Oi ne, tikrai ne. Nusiraminkite, – jį malšinu.

Bet vyriokas – spėjau sužinoti, kad jis yra iš Vilniaus ir „nesiviešina“, – kunkuliuoja.

– Jeigu pamatysiu jūsų leidinyje nors kraštelį savo rankšluosčio, jums stipriai atsirūgs – pasimatysime teisme, – jis įspėja.

Aš pritariamai linksiu galvą, jis pranyksta už kopos. Tapau drąsesnis, prieinu prie kito nuogaliaus, maždaug 40 metų vyruko, mandagiai paklausiu, ar galiu pašnekinti. Jis nužvelgia nedraugiškai, kreivai šypteli. Kad nekurstyčiau aistrų, prisistatau esąs žurnalistas.

Į klausimą, kodėl pasirinko vyrų pliažą, o ne bendrąjį, atsako, kad jam tiesiog čia – laisviau ir patogiau.

– Visi mes daugiau ar mažiau rūpinamės savimi. Aš einu į vyrų pliažą, kad visas įdegčiau, kad nuo žmonių pailsėčiau. Jūs, matau, pasportavęs, matyt, ne šiaip sau? Tai – jūsų rūpinimosi savimi išraiška, – paaiškino.

Vyras pradeda niurzgėti, kad Palangoje nėra oficialaus nudistų pliažo. Jo aiškinimu, tokių nišinių pliažų – vyrų, moterų, nudistų – yra visame pasaulyje. Tik Lietuvoje nudistų ar vyrų pliažas – keistenybė.

Susizgrimbu, kad dar neturiu fotografijos iš vyrų pliažo.

– Ar galėčiau jus nufotografuoti nuo tos kopos? – parodau į kopą už penkių metrų. Pats sau skambu juokingai. – Tik užsidenkite.

– Oi, daryk su manimi, ką nori, – vyras gracingai koją užkelia ant kitos kojos.

Aš juokiuosi.

Alio, policija?

Dar vienas pokalbis su nuogaliumi arti 40-ies man baigiasi blogai.

– Koks jūsų reikalas, kodėl aš čia ir ką aš čia veikiu? Lietuva gi laisva, ar ne? Kas ką nori, tas tą daro, – jis ne juokais įtūžęs, nors aš buvau mandagus kaip Lietuvos ambasadorius Rusijoje. Jis pašoka ir pradeda mane filmuoti, maigo telefono mygtukus.

– Čia, Palangos vyrų pliaže, yra toks agresyvus vyras. Atletiškas, su baltais marškinėliais, su vilko tatuiruote ir tamsiais akiniais. Atvažiuokite greičiau, – jis beveik šaukia į telefoną.

Nudistų paplūdimyje Nemirsetoje – taip pat daugiausiai pavieniai vyrai. Kai kurie iš jų aktyviai vaikštinėja pirmyn ir atgal. Saulėje murkstosi kelios pagyvenusios porelės. Dauguma – stipriai įdegę. Po apsilankymų vyrų pliaže ir prie moterų pliažo nusprendžiu jų netrukdyti. 

Ech, mėgaukitės savo pasauliu, mielieji, savo pliažuose, aš – už jus visus!

Rūpesčių beveik nekelia

Moterų, vyrų ir nudistų pliažai didelių rūpesčių Palangos savivaldybei nekelia. Danutė Mikienė, Palangos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja, LRT.lt sakė, kad dažniausi miesto tvarkos ir paplūdimių taisyklių pažeidimai kurorto paplūdimiuose yra tie patys kiekvienais metais.

„Daugiausia problemų juose turime dėl išnešiojamosios prekybos ledais, čeburekais, kava, vandeniu. Tokio pobūdžio pažeidimų nemažai ir moterų pliaže. Pernai esame nubaudę aktyvaus poilsio mėgėjus, kurie paplūdimyje aitvaravo neturėdami tam leidimų. Žinoma, didelė bėda – gyvūnai paplūdimyje, – sakė D. Mikienė. – Džiaugiamės, kad dėl alkoholio apribojimo Palangos paplūdimiuose sumažėjo triukšmo, netvarkos apskritai“, – pridūrė.

Ričardas Kurpius, Palangos gelbėtojų stoties vadovo pavaduotojas, sakė, kad vyrų, moterų ir nudistų pliažai gelbėtojams kelia mažiausiai galvos skausmo.

„Tik retsykiais sulaukiame skambučių, kad koks nors vyras užklysta į moterų pliažą“, – sakė jis.

Rimantas Mikalkėnas, Palangos vicemeras, LRT.lt sakė pats nesąs didelis tokių, anot jo, specifinių pliažų, „fanas“, tačiau, esant paklausai, turi būti ir pasiūla.

„Palangoje moterų pliažo iškėlimas iš centrinės paplūdimio dalies kažkuomet sukėlė didelę audrą. Apie vyrų pliažą, tiesą pasakius, nieko negaliu pasakyti. Anksčiau savivaldybė buvo sulaukusi iš kauniečių ir vilniečių prašymo įrengti oficialų nudistų pliažą, tačiau tai nebuvo padaryta. Jeigu gautume tokį prašymą, jį, žinoma, vėl svarstytume. Toks pliažas, mano įsitikinimu, gali būti atokiau, gal ten, kur dabar yra, tačiau tikrai ne centrinėje paplūdimio dalyje“, – įsitikinęs R. Mikalkėnas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder