ŽIV: užsikrėtusiųjų skaičius Europoje auga

ŽIV: užsikrėtusiųjų skaičius Europoje auga

Pirmąją kalendorinės žiemos dieną buvo minima Pasaulinė kovos su AIDS diena. Tarptautinės organizacijos tikina, kad kas trečias Europoje užsikrėtęs ŽIV asmuo apie tai neįtaria, o kas antram ŽIV infekcija diagnozuojama vėlyvoje stadijoje.

Apie pusė visų europiečių, kuriems yra diagnozuota žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) infekcija, apie ją sužino jau pažengusioje ŽIV infekcijos stadijoje, parodė atliktas tyrimas.

2016 metais visoje Europos Sąjungoje (ES) ŽIV virusas buvo diagnozuotas daugiau kaip 29 tūkst. žmonių. Šis skaičius, palyginti su 2015 metais, šiek tiek mažesnis, skelbiama Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) ir Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitoje.

ECDC teigimu, vidutiniškai nuo užsikrėtimo iki diagnozės praeina treji metai, o tai reiškia blogesnes perspektyvas šiuo virusu užsikrėtusiems pacientams.

Didžiajame Europos regione, įskaitant Rusiją, Kazachstaną ir Uzbekistaną, pernai užregistruota 160 tūkst. naujų ŽIV atvejų ir šis regionas tampa vieninteliu pasaulio regionu, kuriame fiksuojamas didėjantis ŽIV užsikrėtusių asmenų skaičius. Didžiausias ŽIV užsikrėtusių asmenų skaičius už ES ribų - Ukrainoje. Tuo tarpu didžiausias rodiklis ES tenka Latvijai.

Greitieji testai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje besitikrinančiųjų dėl ŽIV savarankiškai patrigubėjo.

Vaistinių tinklas "Eurovaistinė" informuoja, kad vien lapkritį savikontrolės ŽIV testų pardavimai lyginant su metų vidurkiu išaugo 85 proc. Savikontrolės ŽIV testas yra praktiškai lygiavertis laboratoriniams kraujo tyrimams ir atsakymas, atlikus jį, gaunamas per kelias minutes.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytojos, ŽIV, lytiškai plintančių infekcijų ir hepatitų priežiūros skyriaus vedėjos Irmos Čaplinskienės, greitieji ŽIV savikontrolės testai populiarėja visose šalyse, jų propagavimą visuomenei rekomenduoja PSO. Tokių testų prieinamumas suteikia žmonėms galimybę taupyti laiką bei konfidencialioje ir priimtinoje aplinkoje patiems išsitirti, ar nesate užsikrėtę žmogaus imunodeficito virusu.

"Tyrimai dėl ŽIV yra aktualūs visoje Lietuvos teritorijoje, nes nebeliko nei vieno miesto ar rajono, kur nebūtų užregistruota ŽIV užsikrėtusių žmonių", - priduria I. Čaplinskienė.

Statistikos duomenimis, pernai įvairiose gydymo įstaigose dėl ŽIV savo noru pasitikrino daugiau nei 14 tūkst. žmonių.

90-90-90

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per visą ligos registravimo laikotarpį (1988-2017 m.) Lietuvoje buvo užregistruoti 2958 ŽIV atvejai, Klaipėdos apskrityje - 677 ŽIV atvejai (23 proc. visų ŽIV infekuotų asmenų Lietuvoje), iš jų Klaipėdos mieste - 587 ŽIV atvejai (87 proc. visų ŽIV infekuotų asmenų Klaipėdos apskrityje). Pagrindinis užsikrėtimo būdas - intraveninių narkotikų vartojimas ir nesaugūs lytiniai santykiai.

Jungtinių Tautų kovos su ŽIV/AIDS organizacijos UNAIDS iškėlė globalų tikslą sustabdyti AIDS epidemiją iki 2030 m., o artimiausiu uždaviniu "90-90-90" siekiama, kad iki 2020 m. 90 proc. su ŽIV gyvenančių asmenų žinotų, kad yra užsikrėtę ŽIV, 90 proc. jų būtų gydomi antiretrovirusiniais vaistais, 90 proc. gydymą gaunančių asmenų terapija būtų efektyvi.

Siekiant valdyti ŽIV, specialistai pabrėžia, kad būtina plačiai taikyti prevencines priemones. Pati efektyviausia ŽIV prevencija - atsakingas visuomenės elgesys.

REKOMENDACIJA

Pasitikrinti dėl ŽIV rekomenduojama:
asmenims, kurie mano, kad turi ar turėjo rizikingų kontaktų;
jei kosulys tęsiasi ilgiau kaip mėnesį;
dažnai (daugiau kaip 2k./per metus) sergant plaučių uždegimais, bronchitais, gerklės, ausų ir kitais uždegimais;
jei karščiuojama ilgiau kaip mėnesį;
jei viduriuojama ilgiau kaip mėnesį;
be priežasties netekus daug svorio (daugiau kaip 10 proc.);
jei nuolat jaučiamas nuovargis ir silpnumas;
kai naktimis gausiai prakaituojama;
susirgus tuberkulioze;
padidėjus kaklo, pažastų ar kirkšnies limfmazgiams;
jei sergama lytinių organų, burnos, stemplės ar gerklės kandidoze;
jei yra burnos ir genitalijų opų, neišnykstančių ilgiau kaip 1 mėn. bei esant kitoms būklėms, susijusioms su imuniteto susilpnėjimu.

Atsižvelgiant į infekcijos plitimo būdus rekomenduotina:
Vengti nesaugių lytinių santykių, lytinių santykių metu naudoti apsisaugojimo priemones (prezervatyvus);
Intraveninių narkotikų vartojimo atveju saugiausias būdas apsisaugoti nuo ŽIV infekcijos - naudoti naujus švirkštus, adatas;
Moteriai užsikrėtus ŽIV nėštumo ir gimdymo metu vartoti antiretrovirusinius vaistus;
Darbo metu, kai dirbama su biologiniais skysčiais ir yra tikimybė susižeisti, būtina naudoti asmenines apsaugos priemones.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder