Vyrai greičiau apdoroja vaizdinę informaciją

Vyrai greičiau apdoroja vaizdinę informaciją

Vyrai ir moterys skiriasi ne tik išoriškai – skirtumai slypi ir giliai mūsų smegenyse ir pasireiškia, pavyzdžiui, orientuojantis erdvėje, kas vyrams pavyksta lengviau, konstatuoja austrų leidinys Die Presse. „Tačiau yra viena išimtis: turguje moteris neklysdama žengia prie to prekystalio, kur buvo gerai aptarnauta anksčiau.

Šiuose skirtumuose tarp lyčių atsispindi mūsų paveldas: visi mes medžiotojų ir rinkėjų palikuonys. Vyras turėjo rasti kelią prie grobio ir atgal į gyvenvietę; moteris pasirūpindavo baziniu maistu, tokiu kaip vaisiai ir įvairios šaknys, turėjo prisiminti kur kas auga ir kokiu metu sunoksta“, – rašoma straipsnyje.

„Kitaip tariant, šie skirtumai buvo padiktuoti mūsų gyvenimo kultūros, kiti gi skiriamieji bruožai yra susiję su gamta: moterys penkis kartus dažniau, nei vyrai kenčia nuo depresijų, vyrai gi – dešimt kartų dažniau serga autizmu“, – teigia straipsnio autorius Jurgen Langenbach. Pasak Kembridžo mokslininko Simon Baron-Cohen, – tai susiję su hormonu testosteronu ir jo iššaukiamu „aiškiai išreikštų vyriškų smegenų“ fenomenu, kuris siekia sistematizuoti viską pasaulyje.

Sietlo mokslininkas Scott Murray užsibrėžė sau užduotį išsiaiškinti, kas vyksta autizmu sergančių pacientų smegenyse. Eksperimento metu mokslininkai rodė monitoriaus ekrane keletą greitai judančių baltų ir juodų juostelių, dingdavusių po keleto akimirkų. Autistai ir sveiki žmonės dalyvavę eksperimente turėjo nustatyti, kur skrido šios juostelės, ir padaryti tą maksimaliai greitai, nuspaudę vieną iš mygtukų klaviatūroje.

Eksperimento eigoje Murray ir jo kolegoms pavyko išsiaiškinti, kad skirtumo tarp autistų ir sveikų žmonių reakcijos nėra, tačiau buvo akivaizdūs lyčių skirtumai: „moterys buvo lėtesnės už vyrus 25-75%“. Apie šių eksperimentų rezultatus mokslininkai papasakojo specializuotame leidinyje Current Biology. Kodėl tai vyksta – neaišku, tačiau pasekmės akivaizdžios: „lyčių skirtumai gali pasireikšti visiškai netikėtai“, – pastebi Murray.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder