"Viltis svarbesnė už išrašytus vaistus"

"Viltis svarbesnė už išrašytus vaistus"

Praėjusią savaitę Klaipėdoje vykusi konferencija, skirta Tarptautinei išsėtinės sklerozės dienai paminėti, sujungė su šiuo išbandymu susidūrusių žmonių bendruomenes iš Lietuvos ir Izraelio.

Konferencijos dalyviai galėjo išgirsti aktualių pranešimų apie išėtinės sklerozės gydymą, vaistus ir kasdienybę. Renginio metu patirtimi pasidalino Izraelio išsėtinės sklerozės asociacijų ir centrų atstovai.

Išsėtinė sklerozė buvo atrasta prieš 149 metus, nuo to laiko medicina pažengė gana nemažai siekdama pagerinti su šia liga susidūrusių žmonių gyvenimo kokybę.

Per pastaruosius metus rinkoje atsirado nemažai naujų vaistinių preparatų, kurie, tiesa, yra vienintelis būdas kasdienei būklei palaikyti. Tačiau su šiuo išbandymu susidūrusiems žmonėms ne mažiau svarbus yra pozityvus mąstymas ir viltis.

Izraelio išsėtinės sklerozės asociacijos vadovė Dženina Vosburg (Jeanine Vosburgh) ilgą laiką tyrė ir stebėjo šia liga sergančių pacientų gyvenimus ir stengėsi išsiaiškinti teigiamų emocijų svarbą. Kitais žodžiais tariant, jai rūpi, "ar egzistuoja vilties biologija?"

"Kai kuriems žmonėms, su kuriais aš esu susidūrusi, viltis buvo svarbesnė už jiems išrašytus vaistus. Viltis skiriasi nuo optimizmo, nes ji yra įsišaknijusi realybėje. Egzistuoja daugybė literatūros, kuri apsako viltį kaip stebuklingą vaistą nuo visų ligų, tačiau būdami racionalūs žmonės mes suvokiame ribą tarp pasakų ir tikrovės," - kalbėjo Izraelio išsėtinės sklerozės asociacijos vadovė Dž. Vosburg.

Ji priminė, kad mokslininkai seniai atrado ryšį tarp teigiamų emocijų ir neurologinių procesų. Laimės hormonas endorfinas gali palengvinti skausmą, o gera nuotaika dažnai sukelia domino efektą ir grandininę reakciją, skatinančią ligonio būklės pagerėjimo procesus.

"Maldos, norai ir troškimai dažnai gali sukelti netikėtų pokyčių ligos procese. Artimųjų palaikymas ir meilė taip pat yra neabejotinai svarbūs žmonių, sergančių išsėtine skleroze, gyvenime", - dalinosi patirtimi specialistė.

PATIRTIS. "Kai kuriems žmonėms, su kuriais aš esu susidūrusi, viltis buvo svarbesnė už jiems išrašytus vaistus", - sakė Izraelio išsėtinės sklerozės asociacijos vadovė Dženina Vosburg. Egidijaus Jankausko nuotr.

Išsėtinė sklerozė gali pasireikšti kiekvienu atveju vis skirtingai, tad dažnai susidūrę su šia diagnoze žmonės gali toliau užsiimti jiems įprasta veikla.

Konferencijos metu buvo pristatytas motyvacinis filmukas, skatinantis žmones, nepaisant išsėtinės sklerozės, džiaugtis gyvenimu, siekti savo tikslų ir nepasiduoti. Filmuko esmė - nepriklausomai nuo rasės, lyties, religijos, sveikatos būklės žmonės yra nuostabūs.

Išsėtinės sklerozės centro Izraelyje direktorius Ronas Milo (Ron Milo) papasakojo apie simptomus, nepasitvirtinančius faktorius ir naujus išsėtinės sklerozės gydymo būdus.

Daktaro žodžiais, išsėtinė sklerozė neigiamai neveikia moterų vaisingumo, o nėštumo metu ligos simptomai silpsta, tad išsėtinė sklerozė nėra priežastis vengti nėštumo.

Kitas mitas - žmonės su išsėtine skleroze turėtų riboti savo fizinį aktyvumą, nes jiems tai esą yra pavojinga. Realybė yra kiek kitokia - iš tikrųjų daugeliui judėjimas yra kaip tik rekomenduojamas, nes padeda palaikyti tiek fizinę būklę, tiek emocinę - susitvarkyti su stresu ir pagerinti nuotaiką.

Daktaras primena, kad nors gydytojai dažnai mano, kad skausmai tėra fantominiai, iš tikrųjų apie 55 proc. žmonių vis dėlto fiziškai kenčia.

Nors išsėtinė sklerozė nėra išgydoma, bendruomenių ir socialinis palaikymas smarkiai gali pagerinti žmonių gyvenimo kokybę, įkvėpti jiems vilties. Žmonės su išsėtine skleroze gali gyventi visavertį gyvenimą, tačiau kai kuriuos dalykus jiems yra daryti šiek tiek sunkiau nei kitiems.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder