Valgydami susikoncentruokite į lėkštę

Valgydami susikoncentruokite į lėkštę

Nors priimta manyti, kad skrandis „sustoti“ gali dėl sunkaus ir nesubalansuoto maisto, gydytojai gastroenterologai turi ir kitą paaiškinimą. Sklandžią virškinamojo trakto veiklą gali sutrikdyti greitas, nenuoseklus ir įtampos lydimas valgymas. „Virškinimo procesas prasideda vos maistas patenka į burną“, - aiškina Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja docentė Danutė Speičienė.

Greitas valgymas prie kompiuterio, skaitant, užkandžiaujant gatvėje, kalbantis telefonu ar užsiimant bet kuria kita pašaline veikla sujaukia vieningą virškinimo procesą.

Šalin telefoną

Gydytojos teigimu, greitas valgymas prie kompiuterio, skaitant, užkandžiaujant gatvėje, kalbantis telefonu ar užsiimant bet kuria kita pašaline veikla sujaukia vieningą virškinimo procesą, todėl labai svarbu prieš valgant susikoncentruoti, nurimti ir nusiteikti maloniai pertraukai nuo darbų.

„Virškinimas prasideda dar burnos ertmėje, kai maistas apdorojamas seilės fermentų, todėl labai svarbu kiekvieną kąsnį gerai sukramtyti. Seilės suvilgo maistą, kuris vėliau sklandžiai ryjamas per stemplę. Mat nesukramtytas, aštrus maistas gali pažeisti stemplę, be to neapdorotas kąsnis patekęs į skrandį sukelia šiam didelį krūvį“, - įspėja gydytoja D.Speičienė.

Dirba visas organizmas

Maisto virškinimo procese dalyvauja ir nervų sistema, taip pat nervas klajoklis, kuris atsakingas už druskos rūgšties išskyrimą, todėl gydytoja pataria susikaupti, neblaškyti dėmesio.

„Virškinimo sistema dirba sutartinai, todėl labai svarbu, kad gerai dirbtų ne pavieniai organai, bet sąveikaudami tarpusavyje. Kartais žmonės, nors ir nesiskundžia virškinimo negalavimais, bet sako „pavalgiau ir stovi“. Tai reiškia, kad virškinimo procese kažkuris organas dirbo nepakankamai gerai, nesinchroniškai veikė tulžis, kasos sultys ar kuris kitas organas“, - aiškina medikė.

Anot jos maistas turi ne tik būti skanus, bet ir džiuginti akį, maloniai kvepėti. Priešingu atveju organizmas siųs atmentimo reakcijos signalą – sujauks bendrą koordinaciją, sukels virškinimo sutrikimų.

Verta žinoti

Pavalgius žmogaus kasa gamina labai daug fermentų, kurių dažniausiai pakanka mūsų suvalgytam maistui suvirškinti. Tačiau dėl įvairių priežasčių (esamų ar buvusių virškinimo trakto ligų, pakitusio raciono, neįprasto maisto) natūraliai žmogaus kasos išskiriamų fermentų gali trūkti, tada jaučiame sunkumą skrandyje, tempimą, skausmą, sakoma „sustojo skrandis“, „sulėtėjo virškinimas“.

LSVEIKATA

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder