„Vakaro žinių“ žurnalistai lankėsi Pravieniškėse: kaliniams yra ko pavydėti

„Vakaro žinių“ žurnalistai lankėsi Pravieniškėse: kaliniams yra ko pavydėti

Vakar „Vakaro žinių“ žurnalistai lankėsi Kaišiadorių rajone Pravieniškėse esančioje Laisvės atėmimo vietų ligoninėje, kurioje kalintieji gauna aukščiausio lygio medicinos paslaugas, o medicininės aparatūros kainos siekia šimtus tūkstančių eurų. Tai moderniausia ligoninė Lietuvoje.

Rajonų sveikatos priežiūros įstaigoms belieka pavydėti to, kokia infrastruktūra ir aparatūra yra Laisvės atėmimo vietų ligoninėje. Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktoriaus pavaduotojas, laikinai einantis direktoriaus funkcijas, Renatas Juntonen pasakojo, jog šiai dienai įstaigoje patvirtintos 317 pareigybių. „Mūsų įstaiga vykdo asmens sveikatos priežiūrą ir kardomąją priemonę, suėmimą, areštą, laisvės atėmimą iki gyvos galvos. Mūsų įstaigos specifika ta, jog mes apimame visas bausmių sritis, - kalbėjo jis. - Dalyvavome Norvegijos finansinio mechanizmo paramoje, tai leido įsigyti ir modernios medicininės įrangos.“ Ligoninė vienintelė visoje šalyje turi specialų automobilį, kurioje įrengtas skaitmeninis rentgeno aparatas. Tai puiki priemonė infekcinių ligų kontrolei, ypač tuberkuliozės. Šis automobilis kainavo apie 300 tūkst. eurų. Per metus čia patikrinami apie 3000 kalinių. Sergančiųjų kalinių priežiūra pasiteisino, iš 80 sergančiųjų tuberkulioze šiai dienai tokie likę 35. Kaliniai naujausia įranga kruopščiai patikrinami gydytojų oftalmologų. Ligoninėje stovi ir modernus endoskopas, kita medicininė įranga.

Patalpos, dušai, tualetai puikiai suremontuoti. Kad ligoninė atitinka aukščiausius standartus, įsitikinome patys, tačiau, pasak čia dirbančių pareigūnų, kaliniai vis tiek skundžiasi, tai jiems maža apšvietimo, tai dienos šviesos per mažai, tai košė per sausa, tai dešrelės nusibodo. Pasak R.Juntonen, 95 proc. kalinių skundų nepasiteisina, tačiau jie iš bet ko nori padaryti problemą ir išpešti sau naudos. „Buvo toks atvejis: nuteistasis žiemos metu rašo skundą į visuomenės sveikatos priežiūros centrą, kad mūsų įstaiga neužtikrina normalių laikymo sąlygų, kad kamerose šalta. Atidarai kamerą, o ten sėdi nuteistasis, apsivilkęs striukę (kurią įstaiga suteikia) ir atidaręs visus įmanomus langus“, - prisiminė pareigūnas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder