Vaistininkė pataria: braškės padės kovoti su inkštirais, vyšnios saugos odą

Vaistininkė pataria: braškės padės kovoti su inkštirais, vyšnios saugos odą

Vasara jau lepina šviežiomis uogomis, vaisiais ir daržovėmis – tai tikros vitaminų ir mineralų dovanos iš gamtos. Suskubti mėgautis šiomis vasaros gėrybėmis reikėtų ne tik dėl jų puikaus skonio, bet ir naudos sveikatai bei grožiui. Štai braškės padeda kovoti su inkštirais ir spuogais, o vyšnios – puikus antioksidantas. BENU vaistinės Sveikos odos instituto ambasadorė Milda Darulienė vardija ir daugiau sezoninių gėrybių, kurios padės puoselėti sveiką ir gražią odos išvaizdą.

„Gyvename klimato zonoje, kurioje negalime visus metus mėgautis šviežiomis, čia pat užaugusiomis uogomis, vaisiais ar daržovėmis. Todėl po žiemos dažniausiai skundžiamės papilkėjusia, išsausėjusia, skaistumą ir sveiką išvaizdą praradusia oda. Pavasarį, kol laukiame šviežio derliaus, mitybą galime papildyti vitaminų ir mineralų preparatais, o vasarą traukite į pievas, miškus, aplankykite močiučių ar tėvų daržus – čia rasite didelę odos sveikatai naudingų gėrybių įvairovę“, - sako M. Darulienė.

Braškės – atgaiva aknės varginamai odai

Darže jau galime skintis ar turguje įsigyti tikro vasaros skanėsto - braškių. Sunku būtų rasti žmogų, kuris braškių nemėgsta. Bet galbūt ne kiekvienas žino, kokios naudingos šios uogos mūsų odos sveikatai. Braškės – puikus vitamino C, alfa hidrosi (AHA) rūgšties bei salicilo (beta hidroksi, arba BHA) rūgšties šaltinis.

„AHA rūgštys pasižymi odą drėkinančiomis savybėmis, padeda atstatyti fotosenėjimo pažeistą odą. Salicilo rūgštis padeda kovoti su spuogais ir inkštirais. Ji padeda išvalyti poras, turi priešuždegiminių ir antibakterinių savybių. Vitaminas C stimuliuoja kolageno sintezę, todėl skaistina, šviesina odą ir padeda jai ilgiau išlikti jaunatviškai. Šių rūgščių ir vitamino C galime rasti dermatologinės kosmetikos priemonėse, tačiau, vasaros meniu papildydamos braškėmis, saugosite odos sveikatą ir grožį mikroelementais iš gamtos“, - organinių rūgščių poveikį odai aiškina BENU vaistinės specialistė.

Braškes itin sveika valgyti, tačiau galite jas išbandyti ir grožio puoselėjimui natūraliais būdais. Kaukės su braškėmis padės atstatyti odos skaistumą ir stangrumą, taip pat išvalyti poras.

Odą skaistinančių gėrybių ieškokite pievoje ar miške

Žemuogė – dar viena lietuvių mėgiama uoga, kurią geriausiai žinome kaip geležies šaltinį. Tačiau žemuogės naudingos ne tik dėl geležies. Jos prisotintos antioksidantų, taip pat turi natūralių odą skaistinančių ir balinančių mikroelementų. Todėl vienas kitas dubenėlis šviežių žemuogių vasarą padės atstatyti odos skaistumą.

„Vasarą sunku išvengti žalingo saulės spindulių poveikio. Be to, kad turime odą saugoti apsauginiais kremais, sumažinti UV spindulių poveikį padės ir žemuogės. Jos taip pat padės apsaugoti odą nuo saulės sukeliamų pigmentinių dėmių“, - sako vaistininkė.

Žemuogėse esanti geležis taip pat padeda puoselėti grožį. Trūkstant geležies, oda tampa blyški, išsausėja, gali sutrikti melanino sintezė – pasireikšti hiperpigmentacija. Tad žemuogės papildys organizmą geležimi.

Močiutės sode augančios vyšnios – grožio šaltinis

Netrukus soduose prisirps ir vyšnios. Paruošti didesnę pintinę verta, nes šios uogos padeda apsaugoti odą nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio ir ją atkurti. Vyšniose gausu skaidulinių medžiagų, vitaminų A, C, K, folio rūgšties ir tokių mineralų, kaip kalcis, magnis, kalis ir fosforas.

„Vyšnias turėtų valgyti tos, kurios nori ilgiau išsaugoti odos jaunystę, nes šios uogos pasižymi odos senėjimą lėtinančiomis savybėmis. Jose antioksidantų kiekis vienas didžiausių iš visų vaisių ir uogų. Vyšnios taip pat skatina poodinę kraujotaką, skaistina odą. Sveika valgyti tiek pačias uogas, tiek gerti šviežiai spaustas vyšnių sultis“, - apie teigiamą vyšnių poveikį odai pasakoja BENU vaistinės Sveikos odos instituto ambasadorė.

Arbūzas – puikus antioksidantas

Nors mėgaujamės dažniausiai atvežtiniais arbūzais, juos svarbu paminėti tarp grožį puoselėjančių gamtos gėrybių. Be to, kad arbūzas puikiai atgaivina karštą vasaros dieną, jis yra naudingas ir odai, ypač riebesnei, linkusiai į inkštirus ir spuogus.

„Didžiąją dalį arbūzo sudaro vanduo (92%), angliavandeniai (7,55%), skaidulinės medžiagos (0,4%), cukrus (0,4%). Tačiau jame gausu ir vitaminų C, A, B1 ir B6, karotinoido, flavonoidų ir likopeno. Arbūzai neturi riebalų ir cholesterolio. Juose esantis likopenas saugo odą nuo laisvųjų radikalų sukeltų pažeidimų, o vanduo padeda pašalinti toksinus ir pagerinti žarnyno veiklą“, - pasakoja vaistininkė.

Norite švytinčios veido odos? Pusryčiaudami suvalgykite dubenėlį arbūzo gabalėlių ar išgerkite šviežiai spaustų arbūzo sulčių ryte arba vakare. Gaminkite vaisių salotas su arbūzu.

Agurkai iš lietuviško daržo atgaivins veido odą

Panašiai kaip ir arbūzai, agurkai taip pat turi labai daug vandens, padedančio pašalinti iš organizmo toksinus. Be to, ši daržo gėrybė yra praturtinta vitaminais K, C bei skaidulinėmis medžiagomis.

Pasak BENU vaistinės Sveikos odos instituto ambasadorės M. Darulienės, agurkai gali būti naudojami odos balinimui ir raukšlių mažinimui, mat vitaminas K padeda kovoti su tamsiais ratilais po akimis, lyginti veido odos spalvą, o vitaminas C gerai žinomas kaip kolegeno sintezę skatinantis mikroelementas.

Rytą pradėkite lengvu agurkų sulčių kokteiliu, pagardintu citrinų sultimis, kmynais bei rožine Himalajų druska. O jei esate gaiviųjų agurkų gerbėjai, vakaro užkandžius pakeiskite agurkų griežinėliais su humusu ar medumi.

Įtraukdami šviežias vasaros gėrybes į kasdienį racioną, suteiksite savo kūnui daug maistinių medžiagų bei antioksidantų, pamaitinsite bei prisotinsite odą ją skaistinančiais, jaunatviškumo ir sveikos išvaizdos teikiančiais mikroelementais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder