Vaida Kurpienė: "Rezultatas yra pagrindinis motyvacijos šaltinis"

Vaida Kurpienė: "Rezultatas yra pagrindinis motyvacijos šaltinis"

Uostamiesčio gyventojai turėjo galimybę susitikti su gerai žinoma mitybos specialiste Vaida Kurpiene. Klaipėdos Pempininkų bibliotekoje susirinko būrys klausytojų, pasirengusių pakeisti savo mitybos įpročius arba tiesiog pakeisti gyvenimo būdą į sveikesnį.

Mitybos specialistė, knygų autorė, televizijos projektų ir kitų programų dalyvė ir organizatorė, taip pat neseniai dietistės kvalifikaciją įgijusi Vaida Kurpienė susitikime ne tik dalijo vertingus patarimus, bet ir pristatė savo knygą. Įdomiausia tai, jog knyga nėra skirta tik tiems, kurie trokšta padailinti savo kūno linijas, bet visiems, norintiems tiesiog gyventi ir jaustis geriau.

Pristatydama savo knygą V. Kurpienė pabrėžė, jog ji - lyg gyvenimo pokyčių programa, kurią be jokio streso gali įgyvendinti bet kas. Knygoje autorė pristato ir įvairių žmonių istorijas, kuriose papasakoja apie jų pokyčius sveikesnio gyvenimo link.

Viena istorijų - apie ją pačią. Vaida prisiminė laikus, kai maždaug prieš keturiolika metų pati nebuvo patenkinta skaičiais svarstyklių ekrane, liūdino ir sveikatos problemos, su kuriomis teko susidurti. Dietistės patirtis - įrodymas, kad tinkama mityba mūsų gyvenime daro stebuklus.

Dauguma žino auksinę taisyklę, kad trečias kartas nemeluoja. Kaip pati dietistė sako, jai taip ir nutiko. Lieknėjo tris kartus ir būtent trečiasis buvo laimingas ir lemtingas gyvenimo pokytis. Ji pabrėžė šią savo sėkmę susirinkusiems klausytojams, tokiu būdu juos motyvuodama. "Jeigu kas nors iš jūsų jau bandė, bet nepavyko, tai žinokite, jog tikrai dar pavyks. Tik svarbiausia viską daryti neprieštaraujant savo prigimčiai", - patarė V. Kurpienė.

Pamirškite skaičius

Mitybos specialistė aptarė itin dažnai daromą klaidą. Ji jokiu būdu nerekomenduoja lipti ant svarstyklių. "Bent du mėnesius svertis nereikėtų. Vakare suvalgius tam tikrų produktų, ryte skaičiai gali pakilti. Tačiau tai nereiškia, jog priaugote svorio. Tokie svorio šokinėjimai labai dažnai sukuria iliuziją", - kalbėjo dietistė.

Pasak V. Kurpienės, itin svarbu yra orientuotis į tai, kaip mes jaučiamės, o ne į tai, ką rodo svarstyklės. Bibliotekoje susirinkusiems klausytojams ji ne kartą akcentavo, jog kelionėje sveikesnio gyvenimo link reikia nepamiršti gerų emocijų. "Stenkitės pagirti save kaip įmanoma dažniau", - patarė mitybos specialistė ir prisiminė vienos savo klienčių neseniai išsakytas mintis.

Ji sakė, jog visą savaitę puikiai laikėsi taisyklių, tačiau paskutinę dieną suvalgė picą. Tačiau, V. Kurpienės teigimu, nuvertinti savo pastangų nevalia. Visur derėtų įžvelgti teigiamą pusę. Klausytojams ji pateikė kiek kitokį minėtos klientės sakinio variantą: "Vakar suvalgiau picą, tačiau visą likusią savaitę laikiausi taisyklių." Taigi, pakeitus požiūrį galime tikėtis ir didesnių pokyčių.

Keiskitės po truputį

Daugelis žmonių dažnai pasiduoda, kadangi įvairios taisyklės ar režimai sukelia didžiulį stresą. "Kai užsibrėžiame per daug, tada žymiai sunkiau įgyvendinti savo planus", - pasakojo dietistė.

Ji patarė viską daryti po truputį. Pavyzdžiui, ne visi esame įpratę valgyti pusryčius, tad staiga pakeisti savo įpročius yra tikrai sudėtinga. V. Kurpienė klausytojams papasakojo apie dar vienos savo klientės patirtį. Ji prisiminė moterį, kuri visus savo penkiasdešimt gyvenimo metų niekada nevalgė pusryčių. Vaidos patarimas klientei buvo labai vertingas. Pasirodo, viskas yra kur kas paprasčiau nei atrodo. Nebūtina tai daryti septynias dienas per savaitę, pradžioje galima pasirinkti tik vieną dieną. Taip padarė ir Vaidos klientė, dabar pusryčius valganti kasdien.

Savo tikslų siekiant po truputį, kaip sako pati Vaida, viskas susitvarko savaime. Tokiu principu kelias sveikatingumo link nebeatrodys toks gąsdinantis, o pokyčius pamatysite daug greičiau. Ypač svarbu neatidėlioti, kaip esame įpratę daryti.

"Kai savo gyvenime nusprendžiame keisti daug dalykų vienu metu, mums pasidaro per baisu. Tada viską nustumiame į šoną ir dangstomės tokiais pasiteisinimais kaip "pradėsiu nuo kito pirmadienio" ir panašiai. Taip tas laikas niekad ir neateina", - sakė V. Kurpienė.

Susitikimo pradžioje dietistė susirinkusiųjų paklausė, ar jie žino, jog reikia gerti daug vandens ir valgyti daug daržovių. Rankas pakėlė visi, tačiau paklausus, ar visi būtent taip ir daro, rankų sumažėjo. Pasak V. Kurpienės, tai, ką mes žinome, ir tai, ką mes darome, yra du skirtingi dalykai. Apie sveiką gyvenseną šiais laikais informacijos galime rasti bet kur, tačiau, pasakojo specialistė, be mitybos, dar yra ir daug kitų niuansų, kurie lemia gyvenimo kokybę.

Skleiskite gėrį

Ne kartą kalbėjusi apie teigiamas emocijas, susitikimui einant į pabaigą, mitybos specialistė vėl grįžo prie šios temos, pasidalindama patarimais iš asmeninio gyvenimo.

Technologijoms užvaldžius pasaulį, daugelis šeimų nebesusėda kartu prie pietų stalo. Vietoje to pasirenkama patogiai įsitaisyti ant sofos ir įsijungti mėgstamą filmą ar laidą. Šeimos, kurios visdėl to pietauja drauge, dažnai išlieja neigiamas emocijas, susikaupusias po darbo ar mokslų. Stresas šiuo atveju veikia kaip stiprus dirgiklis, skatinantis suvalgyti daugiau nei reikia.

Vaida, kalbėdama apie savo šeimą, sako, jog visi kartu susėdę prie stalo stengiasi negatyvias mintis nustumti į šoną. Klausytojams ji atskleidė trumpą, bet vertingą patarimą. Tai - trijų "M" taisyklė, kurios laikantis prie stalo reikia bendrauti maloniai, maloniu balsu, apie malonius dalykus. "Pietaudami su šeima ir skleisdami tik geras emocijas, nesutelksite tiek daug dėmesio į alkį ir pasisotinsite tiek, kiek reikia", - visai paprasta paslaptimi pasidalino mitybos specialistė.

Vaida atskleidė ir keletą subtilybių, kurios taip pat turi įtakos mūsų valgymo įpročiams. "Tam, kad nesuvalgytume per daug, turime atkreipti dėmesį net ir į tokį dalyką kaip lėkštės dydis. Pasirinkę mažesnę lėkštę suvalgysite mažiau, tačiau jei lėkštė bus didesnė, o maisto kiekis - toks pat, kaip mažesnėje lėkštėje, mūsų protas bus vizualiai apgautas, savaime norėsis papildyti lėkštės turinį", - sakė dietistė.

Džiaukitės pasiektais rezultatais

Dažnas mūsų praranda natūralų gyvenimo džiaugsmą, kadangi krūva įsipareigojimų užpildo didžiąją gyvenimo dalį ir nepalieka vietos džiaugsmui. V. Kurpienė sako, jog reikia nepamiršti skirti laiko sau, užsiimti širdžiai miela veikla. Ji pataria kiekvieną dieną užsirašyti ar bent jau mintyse prisiminti tai, kas šiandien nutiko geriausia. Keičiant gyvenimo ir mitybos įpročius būtina stebėti savo pasiekimus. "Jeigu mitybą keičiate dėl sveikatos, tarkime, turite padidėjusį kraujospūdį, sekite pokyčius, užsirašykite pasikeitusius skaičius, stebėkite visą procesą, kad galėtumėte suprasti, kas jums padeda", - susikaupusiems bibliotekos lankytojams patarė specialistė. Būtent rezultatas, pasak jos, ir yra pagrindinis motyvacijos šaltinis.

Nors sveika gyvensena Vaidos gyvenime užima itin svarbią vietą, ji nevaržo savęs ir pasimėgauja desertais ar, kaip ji pati sako, "įvairiomis nesąmonėmis".

"Kartą per savaitę visa šeima leidžiame sau pamiršti sveiką mitybą. Užsisakome picos ar sušių ir negraužiame savęs nė dėl vieno kąsnio", - pasakojo ji ir pridėjo, jog itin svarbu yra valgyti tol, kol pajaučiame sotumą, o ne tik dėl to, kad skanu.

Mitybos specialistė patarė maistą kuo ilgiau kramtyti ir nepamiršti juo mėgautis. Tai dar vienas būdas nepersivalgyti, o jeigu taip ir nutinka, nereikia savęs kaltinti. "Laiko atsukti negalime, tačiau taip išmokstame pamoką ir kitą kartą žinome, ko nereikėtų daryti arba ką reikėtų pakeisti", - patarė ji.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder