Užklupę šalčiai ir žudo, ir degina aukas

Užklupę šalčiai ir žudo, ir degina aukas

Gruodžio 31 d. Telšiuose rastas 63 metų vyro, neturinčio nuolatinės gyvenamosios vietos, kūnas be išorinių smurto žymių - įtariama, kad vyras mirtinai sušalo. Atšalus orams galūnes nušalusius žmones medikams tenka gelbėti visoje Lietuvoje.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Terminės traumos skyriaus vedėjo gydytojo ortopedo-traumatologo Vytauto Vaitkaus teigimu, galūnes nušalusių žmonių antplūdis prognozuojamas artimiausiomis dienomis. Kadangi 80 proc. nušąlančių - asocialūs asmenys, dažniausiai vartojantys alkoholį, šalčio pasekmes jie pajunta ne iškart, o praėjus maždaug savaitei, kai atsiveria žaizdos, audiniai pradeda gangrenuoti.

Gydytojo teigimu, kai kurie į ligoninę dėl nušalusių galūnių patenkantys asmenys - „nuolatiniai“ jos klientai. Patekę vieną kartą, netekę pirštų ar galūnių, tačiau nepakeitę savo gyvenimo būdo, jie patenka ir kitais, ir dar kitais metais. Ketvirtų metų dažniausiai nebebūna - medikus tik gandai pasiekia, kad vienas ar kitas jau sušalo mirtinai.

Vis dėlto galūnes nušąla ne tik asocialūs, bet ir tinkamai savimi nepasirūpinantys asmenys. „Taip dažnai atsitinka kaimo žmonėms ar dirbantiems lauke ir pripratusiems nemūvėti pirštinių, - sako V.Vaitkus. - Jeigu temperatūra neigiama ir dar vėjuota - saugotis būtina, nes jutiminė temperatūra dažnai būna gerokai žemesnė, nei rodo termometrai. Nepasisaugojus labai greitai galima nušalti ne tik pirštus, bet ir ausis, nosies galiuką.“

Jeigu sušalus rankas ar kojas sutriko jutimai, pirštus lyg bado adatėlėmis ir tai net sušilus nepraeina - reikėtų kreiptis į medikus, o jie jau mokės įvertinti, koks nušalimo lygis. Ypač į tai reikėtų atkreipti dėmesį vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat tiems, kurie turi kraujotakos sutrikimų, sergantiems diabetu, - jie nušąla daug greičiau ir patys to net nepajunta.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder