Tymų atvejų Klaipėdos apskrityje daugėja

Tymų atvejų Klaipėdos apskrityje daugėja

Klaipėdos apskrityje kol kas tymų atvejo nėra užfiksuota tik Palangos ir Neringos savivaldybėse.

Per šiuos metus Klaipėdos apskrityje jau užsregistruota 18 patvirtintų tymų atvejų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Rima Šimkuvienė informavo, kad Klaipėdos mieste jau yra 8 patvirtinti tymų atvejai, Kretingos rajone - 6, Klaipėdos rajone - 2, Šilutės ir Skuodo rajonuose - po 1.

Tymais užsikrečiama nuo sergančiojo oro lašeliniu būdu per orą. Paskaičiuota, kad vienas tymais sergantis asmuo gali užkrėsti iki 18 tymams imlių (nesirgusių, neskiepytų ar skiepytų viena vakcinos doze) žmonių.

"Šių metų kovo - balandžio mėnesiais Klaipėdos apskrityje daugiausiai buvo registruojami pavieniai susirgimų tymais atvejai. Taip pat buvo užregistruota ir keletas tymais susirgusių kontaktinių asmenų", - komentavo R. Šimkuvienė.

Klaipėdos apskrityje didžioji dalis susirgusiųjų tymais buvo suaugę asmenys (23-56 m. amžiaus). Tymų atvejai buvo užregistruoti ir tarp vaikų nuo 1 m. iki 6 m. amžiaus.

"Jauniausias susirgęs vaikas - vos 10 mėnesių amžiaus. Atkreipiame dėmesį, kad visi susirgę vaikai buvo neskiepyti tymų, raudonukės ir epideminio parotito vakcina, iš jų 25 procentai susirgusių vaikų neskiepyti dėl tėvų atsisakymo", - nurodė Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras praneša, kad Lietuvoje šiais metais iš viso patvirtinti 467 tymų atvejai (iš jų 106 vaikai ir 361 suaugusysis), daugiausia atvejų registruojama Kauno apskrityje (289 atvejai).

Užsikrėsti tymais yra rizika ir keliaujant. Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, itin daug tymų atvejų, taip pat pasibaigusių ir mirtimi, užfiksuota Madagaskare, Ukrainoje, Čade, Filipinuose. Apie protrūkius pranešama ir Rumunijoje, Japonijoje, Lenkijoje, JAV, Italijoje, Prancūzijoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder