Tinkamas mitybos planas svarbus kiekvienam žmogui

Tinkamas mitybos planas svarbus kiekvienam žmogui

Kiekvienas virtuvės šeimininkas dabar dažnai renkasi sveikesnius produktus gamindamas įvairius patiekalus. Svarbiausia yra nepersivalgyti ir reguliuoti riebalų kiekį organizme, tačiau ne visada pavyksta mitybą subalansuoti savarankiškai. Kartais tenka kreiptis pagalbos į specialistus.

Septintame amžiuje gyvenęs garsus kinų medicinos pradininkas, Sui ir Tang dinastijų valdovų asmeninis gydytojas Sun Simiao turbūt pirmasis pastebėjo tiesioginį mitybos ir sveikatos ryšį. Medicinos karaliumi pramintas atsiskyrėlis savo traktate apie mediciną smulkiai aprašė teigiamą ir neigiamą maisto poveikį žmogaus organizmui, jo svarbą ligos eigai bei gydymui.

Kad maistas gali būti kaip vaistas, pritaria ir mitybos specialistas Gediminas Čižauskas.

"Dar kinų medicinos pradininkas Sun Simiao rašė, kad praktikuojantieji mediciną pirmiausia turi atpažinti ligos priežastį ir sukėlėjus, tada bandyti pakeisti paciento mitybą ir tik tada, kai maisto terapija nepadeda, skirti vaistų. Mokslininkų duomenimis, mityba net 30 proc. lemia žmogaus sveikatos būklę, tačiau Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimas parodė, kad tik penktadalis lietuvių rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą sveikatai, dažnai vadovaudamiesi išskaičiavimu ar tiesiog dėl informacijos stokos", - sako mitybos specialistas G. Čižauskas.

Persivalgę jaučiame ne tik sunkumą judėdami, bet ir dažnai pasireiškia sveikatos sutrikimai. Dietistai padeda žmonėms sureguliuoti mitybą ir pakeičia emocijų amplitudę.

"Pagalbos į dietistą kreipiausi, kai svarstyklėse pamačiau skaičiukus, kurie manęs visiškai netenkino. Pirma bandžiau maitintis sveikai namie, tačiau artėjant šventėms viskas griūna. Prieš konsultacijas turėjau miego sutrikimų ir dažnai pasireikšdavo įvairūs skausmai. Tik su dietisto pagalba numečiau keletą kilogramų ir jaučiuosi puikiai", - sakė Danielius.

Daro daug klaidų

"Dažniausiai atsisako baltojo cukraus. Patiki, kad reikia vartoti kuo liesesnius maisto produktus. Taip pat netinkamai pasirenka ir sumaišo pusryčių, vakarienės patiekalus, - dažniausias žmonių klaidas vardijo sporto klubo "Apelsinas" dietistė Rūta Genutė.

Pasak jos, kiekvienas žmogus taip pat turėtų derinti savo mitybą individualiai. Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus gyvenimo būdo, fizinio aktyvumo, medžiagų apykaitos ir virškinimo greičio.

Specifinius valgiaraščius ligoninės pacientams sudaranti dietistė, padedanti vaikams ir suaugusiems, norintiems numesti ar priaugti svorio, sako, kad daugumai žmonių sunku rasti motyvacijos ir įprasti prie mitybos režimo.

Su kokiais sunkumais susiduria žmonės, pradėdami laikytis dietos?

Nežino, kokius maisto produktus atsirinkti, dažniausiai atsisako baltojo cukraus. Pradeda vartoti jogurtus, kurie turi daug cukraus ir kitų įvairių priedų. Patiki, kad reikia vartoti kuo liesesnius maisto produktus. Tačiau kuo liesesnius produktus vartojame, tuo dažniau norime valgyti. Taip pat netinkamai pasirenka ir sumaišo pusryčių, vakarienės patiekalus. Dalis žmonių, kurie pradeda laikytis dietos, pradeda badauti, dėl to ilgai neištveria. Mano, kad jiems vėl nepavyko, tačiau tai yra hormoninis niuansas. Apetitas staigiai kyla ir, jeigu neatlaiko, dieta trunka tik tris dienas.

Kiek apytiksliai žmonių pabaigia visą mitybos kursą?

Apytiksliai sunku pasakyti. Klientai, kurie yra prižiūrimi, reguliuojama jų mityba, turi kontrolinius svėrimus, pabaigia visą mitybos kursą. Jeigu žmogui pritrūksta valios, ryžto, motyvacijos, jis per daug pyksta ant savęs, nustoja dalyvauti kontroliniuose svėrimuose, jam nepavyksta. Sėkmės paslaptis yra ta, kad klientą reikia laikyti šalia savęs ir jį kontroliuoti. Vienus žmones aš vadinu "mokiais klientais", kurie tiesiog nusiperka mitybos planą ir laikosi jo tik savaitę arba išvis nesilaiko. Jie dažnai neturi laiko ir suvokimo, kad reikės laikytis mitybos plano. Tiems, kas supranta, kad reikia bendradarbiauti su specialistais, sekasi geriau.

Kokiais atvejais tenka skirti žmonėms vaistų ar imtis kitų priemonių?

Tokių žmonių yra nedidelė dalis, aš juos nukreipiu pas kitus specialistus. Dažniausiai tai būna psichologas, nes jie jau turi psichologinių problemų ir todėl turi antsvorio. Pirmiausia žmogus turi susidoroti su psichologine būsena, kuri dažnai nėra tinkama, o kitas dalykas jau yra dietos laikymasis. Dar įtaką daro miego trūkumas, kuris lemia antsvorį, todėl žmonės pradeda laikytis dietos. Tenka dažnai nukreipti moteris pas endokrinologus, nes jos turi daug hormoninių sutrikimų.

Koks buvo didžiausias žmogaus svoris, kai atėjo pas jus, ir kiek jam pavyko numesti?

Buvo vienas paradoksas, kad atėjo žmogus, sveriantis 136 kilogramus. ir jo tikslas buvo priaugti 10 kilogramų, kad jam padarytų skrandžio apjuosimo operaciją. Buvo viena moteris, kuri svėrė 140 kilogramų. Šiandien ji sveria 76 kilogramus. Iš pradžių ji laikėsi kokteilių dietos ir numetė 20 kilogramų. Vėliau kreipėsi į mane ir po to numetė dar 17 kilogramų. Kuo didesnis antsvoris, tuo lengviau jį numesti.

Kiek kartų per dieną žmogus turėtų valgyti ir kokį maistą?

Priklauso nuo gyvenimo būdo, fizinio aktyvumo, medžiagų apykaitos ir virškinimo greičio. Tikrai ne visi turi valgyti 6 kartus per dieną. Kai kurie "užkuria" savo medžiagų apykaitą ir svoris krenta, o kai kuriems išsipučia pilvas ir svoris krenta vangiai. Sistema, kuri taikoma daugumai, yra trys valgymai ir 1-2 užkandžiai, bet vis tiek mitybos planas turi būti derinamas individualiai.

Ar populiarusis kefyro kokteilis padeda numesti svorio?

Jei jo gersi po 2 litrus į dieną, tikrai geruoju nesibaigs. Čia labiau susiję su tuo, kad kuo žmogus daugiau išgeria skysčio, tuo mažiau suvalgo.

Kodėl žmogus turi ne tik laikytis tinkamo mitybos plano, bet ir sportuoti?

Moksliniai tyrimai rodo, kad geriausių rezultatų pasiekia tie, kurie suderina sureguliuotą mitybą ir fizinį aktyvumą. Šie asmenys tinkamą svorį išlaiko daug ilgesnį laiką nei tie, kurie laikosi tik mitybos plano. Kitas niuansas yra motyvacija: kuo daugiau įdedame darbo, tuo sunkiau yra apleisti tą įdirbį. Žmogus, kuris sportuoja, yra labiau motyvuotas laikytis mitybos plano.

Kiek kartų per savaitę galima palepinti save saldžiu maistu?

Iš skandinavų turėtume perimti pavyzdį ir saldumynais mėgautis šeštadieniais. Iš viso vieną kartą per savaitę - kad sureguliuotume savo hormonų lygį ir pasilepintume.

Vasaros metu, kai būna labai karšta, dažnas žmogus atsisako valgyti ir geria tik vandenį arba kitus gėrimus. Ką patartumėte tokiems žmonėms?

Klausytis savo organizmo. Jeigu nesinori tuo metu valgyti, tada ir nereikėtų to daryti. Tuomet galima gerti mineralinį vandenį, nebijoti gerti sulčių, kad neištiktų hipoglikeminis cukraus lygio sumažėjimas ir nesijaustume dar vangesni. Per visą dieną reikėtų užkąsti bent vaisių, kuriuose yra vandens. Kai orai įkaista, reikėtų rinktis vėsesnį maistą be padažų, kuris lengviau yra virškinamas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder