2021 m. kovo 5 d. 17:38 val., penktadienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

2021-01-15, 09:49

Gabrielė Valaitytė | Publicum

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų? nuotrauka, foto

© Pixabay

Reklama

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai beveik niekada neaplenkia – saldumynų ir desertų vartojimas. Visgi visuotinai sutariama, kad radikaliai keičiami įpročiai retai kada atneša norimą rezultatą, todėl pokyčių patariama imtis palaipsniui. Pavyzdžiui, neatsisakant skanėstų, mažinti pridėtinio cukraus kiekį juose.

Alternatyvų pridėtiniam cukrui – apstu

„Pirkėjai vis dažniau teiraujasi ne skanesnio, o sveikesnio deserto, domisi jo sudėtimi, renkasi subalansuoto skonio ir sudėties saldumynus. Jau kurį laiką populiarėja gaminiai be pridėtinio cukraus, glitimo, laktozės, veganiškos desertų alternatyvos. Dėmesio sulaukia ir natūralūs produktai: tikras šokoladas, natūrali varškė ir grietinėlė, kefyro kremai, vaisių tyrės“, – sako Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas.

Pasak konditerio, inovacijos desertus, atsižvelgiant į pirkėjų poreikius, paliečia kiekvienais metais – peržiūrima jų sudėtis ir siekiama juos priartinti prie kuo sveikesnio varianto. T. Lauvray dalijasi naudingais patarimais, kurie pravers ir ruošiantiems desertus namuose.

„Aš esu už tai, kad naudotume viską, kas yra natūralu ir ką lengviausia rasti po ranka, todėl natūralus medus – vienas iš mano favoritų, kuriuo galime pakeisti cukrų. Įvairiuose konditeriniuose gaminiuose cukrų taip pat iš dalies pakeisti galime naudodami džiovintus vaisius: abrikosus, slyvas, spanguoles – šie džiovinti vaisiai yra mano mėgstamiausi. Figos, datulės – vieni saldžiausių džiovintų vaisių, kurie taip pat puikiai tiks į įvairius konditerinius kepinius“, – pasakoja T. Lauvray.

Anot konditerijos eksperto, cukrų pakeisti galime ir agavų sirupu – jis suteikia saldumo ir turi pakankamai neutralų skonį. Dar vienas jo mėgstamas ingredientas yra klevų sirupas – tai ne tik puiki alternatyva cukrui. Klevų sirupas gaminiams taip pat suteikia švelnaus, bet kartu ir intensyvaus skonio. Tačiau T. Lauvray pabrėžia, kad nors šie sirupai – sveikiau už cukrų, juos taip pat privalome atidžiai dozuoti.

Reklama

Pasak specialistų, desertais sveikiausia mėgautis pirmoje dienos pusėje ir popietės metu. O atėjus saldžiajai dienos akimirkai prie deserto geriausia rinktis becukrę kavą ar arbatą, vandenį, nes becukriai gėrimai – tai vienas iš geriausių būdų sumažinti cukraus kiekį kasdienėje mityboje.

Ką rekomenduoja ekspertai?

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad per dieną suvartojamo cukraus kiekį reikėtų sumažinti iki mažiau nei 10 proc. nuo bendrojo per dieną suvartojamo energijos kiekio, o norint pagerinti sveikatą, geriausia cukraus vartojimą sumažinti ir iki 5 proc.

Anot PSO ekspertų, suaugusiems reikėtų suvartoti ne daugiau 25 g, vaikams – 12 g cukraus per dieną. Tai reiškia, kad suaugusiam žmogui tektų 6 arbatiniai šaukšteliai, o vaikui – 3 arbatiniai šaukšteliai cukraus per dieną.

Net jei visiškai iš savo mitybos raciono išbrauktume tortus, bandeles, o kavos negardintume cukrumi, tai dar nereiškia, jog jo negausime valgydami kitus, iš pirmo žvilgsnio nekaltus, maisto produktus. Todėl reikėtų domėtis mėgstamų gaminių sudėtimi.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

"Nė vienai dienai nebuvome sustabdę darbų - tiek dienos stacionaras, tiek ambulatorinės...

Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai pabrėžia: "Neatidėliokite vizitų!" nuotrauka, foto

Europos vaistų agentūra (EVA) ketvirtadienį paskelbė pradėjusi rusiškos „Sputnik V“ vakcinos nuo...

EVA pradėjo rusiškos „Sputnik V“ vakcinos vertinimą nuotrauka, foto

Nors sniegas nutirpo dar visai neseniai, po juo žiemojusios erkės jau tampa...

Suaktyvėjusios erkės pavojingos ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams nuotrauka, foto

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI) antradienį patvirtino didelio patogeniškumo...

Paukščių gripas patvirtintas dar dviem gulbėms nuotrauka, foto

Pedagogai: kodėl tą mėšlą leidžia būtent mums? nuotrauka, foto

COVID-19, „Vakaro žinios" vasario 23 d. straipsnyje „Pedagogai pakraupę nuo vakcinos poveikio" rašė...

Susirgai - sukis kaip nori, bet į Lietuvą negrįžk nuotrauka, foto

Skaityk dabar, Vyriausybės nariai nusprendė, kad Konstitucijoje įrašytų piliečių teisių per pandemiją...

Kodėl darželinukų nepasiekia vietinių ūkininkų produktai? nuotrauka, foto

Skaityk dabar, Darželinukų maitinimas dažnai kelia įvairių diskusijų. Pastaruoju metu žibalo į ugnį šliūkštelėjo...

Baroti galerija pristato vaizdo projektą nuotrauka, foto

Parodos, Prisitaikydama prie visų karantino reikalavimų, Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos Baroti ...

COVID-19, Paskelbta prieš 10 min.

Skaityk dabar, Paskelbta prieš 45 min.

Parodos, Paskelbta prieš 1 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...