Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai beveik niekada neaplenkia – saldumynų ir desertų vartojimas. Visgi visuotinai sutariama, kad radikaliai keičiami įpročiai retai kada atneša norimą rezultatą, todėl pokyčių patariama imtis palaipsniui. Pavyzdžiui, neatsisakant skanėstų, mažinti pridėtinio cukraus kiekį juose.

Alternatyvų pridėtiniam cukrui – apstu

„Pirkėjai vis dažniau teiraujasi ne skanesnio, o sveikesnio deserto, domisi jo sudėtimi, renkasi subalansuoto skonio ir sudėties saldumynus. Jau kurį laiką populiarėja gaminiai be pridėtinio cukraus, glitimo, laktozės, veganiškos desertų alternatyvos. Dėmesio sulaukia ir natūralūs produktai: tikras šokoladas, natūrali varškė ir grietinėlė, kefyro kremai, vaisių tyrės“, – sako Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas.

Pasak konditerio, inovacijos desertus, atsižvelgiant į pirkėjų poreikius, paliečia kiekvienais metais – peržiūrima jų sudėtis ir siekiama juos priartinti prie kuo sveikesnio varianto. T. Lauvray dalijasi naudingais patarimais, kurie pravers ir ruošiantiems desertus namuose.

„Aš esu už tai, kad naudotume viską, kas yra natūralu ir ką lengviausia rasti po ranka, todėl natūralus medus – vienas iš mano favoritų, kuriuo galime pakeisti cukrų. Įvairiuose konditeriniuose gaminiuose cukrų taip pat iš dalies pakeisti galime naudodami džiovintus vaisius: abrikosus, slyvas, spanguoles – šie džiovinti vaisiai yra mano mėgstamiausi. Figos, datulės – vieni saldžiausių džiovintų vaisių, kurie taip pat puikiai tiks į įvairius konditerinius kepinius“, – pasakoja T. Lauvray.

Anot konditerijos eksperto, cukrų pakeisti galime ir agavų sirupu – jis suteikia saldumo ir turi pakankamai neutralų skonį. Dar vienas jo mėgstamas ingredientas yra klevų sirupas – tai ne tik puiki alternatyva cukrui. Klevų sirupas gaminiams taip pat suteikia švelnaus, bet kartu ir intensyvaus skonio. Tačiau T. Lauvray pabrėžia, kad nors šie sirupai – sveikiau už cukrų, juos taip pat privalome atidžiai dozuoti.

Pasak specialistų, desertais sveikiausia mėgautis pirmoje dienos pusėje ir popietės metu. O atėjus saldžiajai dienos akimirkai prie deserto geriausia rinktis becukrę kavą ar arbatą, vandenį, nes becukriai gėrimai – tai vienas iš geriausių būdų sumažinti cukraus kiekį kasdienėje mityboje.

Ką rekomenduoja ekspertai?

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad per dieną suvartojamo cukraus kiekį reikėtų sumažinti iki mažiau nei 10 proc. nuo bendrojo per dieną suvartojamo energijos kiekio, o norint pagerinti sveikatą, geriausia cukraus vartojimą sumažinti ir iki 5 proc.

Anot PSO ekspertų, suaugusiems reikėtų suvartoti ne daugiau 25 g, vaikams – 12 g cukraus per dieną. Tai reiškia, kad suaugusiam žmogui tektų 6 arbatiniai šaukšteliai, o vaikui – 3 arbatiniai šaukšteliai cukraus per dieną.

Net jei visiškai iš savo mitybos raciono išbrauktume tortus, bandeles, o kavos negardintume cukrumi, tai dar nereiškia, jog jo negausime valgydami kitus, iš pirmo žvilgsnio nekaltus, maisto produktus. Todėl reikėtų domėtis mėgstamų gaminių sudėtimi.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder