Sveikatai palankaus maitinimosi svarba

Sveikatai palankaus maitinimosi svarba

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena, kai Europos šalyse visuomenė skatinama sveikai maitintis, žmonės raginami atkreipti dėmesį į sveikatai palankaus maitinimosi svarbą.

Šiandien sukaupta pakankamai mokslinių įrodymų, kad netinkama ir nepalanki sveikatai mityba gali skatinti nutukimą, lipidų apykaitos sutrikimus bei didinti lėtinių neinfekcinių ir kitų ligų riziką ir vis dažniau pripažįstama įprastu šių ligų rizikos veiksniu. O mityba, atitinkanti rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, kaip ir tinkamų bei palankių sveikatai maisto produktų gamyba ir vartojimas, gali padėti išvengti su mityba susijusių lėtinių neinfekcinių ligų.

Lietuvos rinkoje yra dar gana daug sveikatai nepalankių ir palyginti mažai sveikatai palankių maisto produktų, t. y. maisto, turinčio mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų rūgščių, daugiau skaidulinių medžiagų ir pan. Daug yra sveikatai nepalankaus maisto reklamos.

Lietuvoje atliktų gyventojų faktiškos mitybos tyrimų duomenys rodo, kad gyventojai vartoja per daug sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių, druskos ir per mažai skaidulinių medžiagų, o tai skatina sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu, nutukimu, 2-ojo tipo cukriniu diabetu. Vien dėl širdies ir kraujagyslių ligų ir vėžio miršta 3/4 visų Lietuvos gyventojų ir pagal šį rodiklį mūsų šalis yra tarp labiausiai pirmaujančių valstybių Europos Sąjungoje.

Maisto produktų ženklinimas yra vienas iš svarbiausių būdų, kaip vartotojai gali gauti tinkamą informaciją apie maistą ir maitinimąsi. Maisto produkto etiketėje teisingai pateikta informacija sudaro galimybes gyventojams rinktis sveikatai palankesnius, jų mitybos poreikius atitinkančius produktus. ES valstybių narių, tarp jų ir Lietuvos, rinkai tiekiamų maisto produktų ženklinimas privalo atitikti Europos Parlamento ir Tarybos reglamento Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams (Reglamentas 1169/2011) reikalavimus, kurie turi užtikrinti, kad būtų pateikta visapusiška teisinga informacija apie perkamus maisto produktus. Kartu su privaloma pagal Reglamentą 1169/2011 informacija, gamintojai ar kiti už maisto ženklinimą atsakingi subjektai savanoriškai gali pateikti papildomą informaciją, jeigu ji yra teisinga ir neklaidina vartotojo.

Lietuvoje savanoriškai maisto produktai gali būti ženklinami simboliu „Rakto skylutė“. Simboliu „Rakto skylutė“ ženklinami tie maisto produktai, kurie turi mažiau riebalų, cukraus ir druskos bei daugiau skaidulinių medžiagų nei kiti panašūs tos pačios grupės maisto produktai, šiuose produktuose taip pat neturi būti saldiklių. Maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ tikslas – gerinti gyventojų mitybą ir padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų, mažinti Lietuvos gyventojų sergamumą lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis, tokiomis kaip širdies ir kraujagyslių, onkologinės ligos, nutukimas, antrojo tipo cukrinis diabetas ir pan.

Visi maisto produktai, kuriuos gamintojai pageidauja ženklinti šiuo simboliu, privalo atitikti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2017 m. vasario 23 d. įsakymu Nr. V-213 „Dėl maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ patvirtintus reikalavimus. Šiuo įsakymu patvirtinti kriterijai (reikalavimai) 33 maisto produktų grupėms.

Simbolis „Rakto skylutė“ yra Europos Sąjungoje registruotas prekių ženklas, kurį Švedijos Nacionalinė maisto agentūra (ženklo savininkė) leido naudoti Lietuvoje. Šis simbolis yra plačiausiai paplitęs Europoje tarp panašios paskirties ženklų. Juo žymimi maisto produktai Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Makedonijoje, Lietuvoje ir kt. Kai kurių šalių rinkoje yra jau dešimtys tūkstančių pavadinimų produktų, pažymėtų „Rakto skylutės“ simboliu. Pavyzdžiui, Švedijoje jis naudojamas jau ilgiau kaip 25 metus.

Rinkoje atsirandantys „Rakto skylute“ pažymėti maisto produktai naudingi taip pat ir šalies ekonomikai, nes išplečia maisto produktų asortimentą, didina maisto produktų vartotojų ratą, maisto gamintojams atveria naujas rinkas užsienyje, ypač Skandinavijos šalyse.

Siekiant užtikrinti tinkamą maitinimąsi, sudaryti sąlygas sveikatai palankių maisto produktų pasirinkimui bei mažinti su maistu susijusį sergamumą, į „Rakto skylutės“ simboliu ženklinamus produktus negalima dėti jokių pakaitalų, kurie didintų produkto kaloringumą, keltų jo glikeminį indeksą ar kitaip mažintų produkto palankumą sveikatai (pvz., mažinant produkte sočiųjų riebalų kiekį, negalima jų keisti krakmolu ar sintetiniais maisto priedais, bet galima praturtinti produktą ankštinėmis kultūromis, lęšiais, topinambais, įvairiomis daržovėmis ir pan.). Taigi produktas visais atvejais turi tapti palankesnis sveikatai. Lietuvoje patvirtinti kriterijai, kuriais remiantis galima ženklinti „Rakto skylutės“ simboliu maisto produktus, atitinka tarptautinius kriterijus, vienodus visose šį simbolį taikančiose šalyse. Ženklo naudojimo kontrolę, kaip ir bet kokios kitos informacijos, skelbiamos maisto produktų etiketėse, kontrolę, vykdo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Lietuvoje maisto produktų, kurie atitiktų „Rakto skylutės“ simboliu ženklinamiems produktams keliamus reikalavimus, šiuo metu yra per du šimtus (produktų sąrašas skelbimas SAM interneto svetainėje).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder