Susirgęs kretingiškis melavo medikams nebuvęs užsienyje

Susirgęs kretingiškis melavo medikams nebuvęs užsienyje

Koronaviruso epidemija madą pasigirti kelionėmis svetur pavertė į baimę prisipažinti apie išvykas į užsienį. Tokia baimė ypač kelia pavojų medikams, mat ištikti kitų sveikatos problemų, nesusijusių su infekcija, pacientai jiems pradeda meluoti.

„Ar pastarąsias dvi savaites lankėtės užsienyje?“ – epidemijos metu standartiniu tapusį klausimą kretingiškiui uždavė Greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojai, trečiadienį sulaukę skambučio.

„Ne“, – net tris kartus paklaustas atsakė pacientas. Tyla jam antrino ir jo artimieji.

Todėl pas ligonį atvykę GMP darbuotojai įprasta tvarka jį išvežė į Klaipėdos jūrininkų ligoninę (KJL).

Tačiau ten, sulaukęs tokių pačių klausimų, kretingiškis jau prisipažino neseniai grįžęs iš Vokietijos.

KJL personalas apstulbo, kodėl kretingiškiai jų neperspėjo.

Kretingos medikai sulaukė didelių priekaištų iš uostamiesčio kolegų dėl esą netinkamo darbo.

„Tikrai nesinori jaustis taip, tarsi būtume kvailiai, kai savo darbą atliekame tinkamai“, – apie susiklosčiusią situaciją pasakojo Kretingos PSPV vyriausiasis gydytojas Arnas Juškys.

Tačiau itin svarbu, kaip pabrėžia PSPV vadovas, kad kretingiškių medikų komanda pacientą paėmė tinkamai nepasiruošusi.

„Pacientai turi nebijoti, kad nesuteiksime jiems kitų būtinųjų paslaugų, kaip turbūt nutiko šiuo atveju. Galbūt žmogus ir jo artimieji bijojo, kad dėl koronaviruso grėsmės bus iš karto nuvežtas į Klaipėdos universitetinę ligoninę (KUL), o ne į KJL, kuri specializuojasi, gydant insultą ir infarktą. Gal baiminosi, kad į pagrindinę ligą nebus atkreiptas tinkamas dėmesys“, – apie paciento ir jo artimųjų melo motyvus svarstė A. Juškys.

Gydytojas kretingiškius ramina, kad grįžusieji iš užsienio ar turėję kontaktų su užsikrėtusiaisiais koronavirusu, bet patyrę insultą ar infarktą pacientai tikrai bus gydomi tinkamai ir atvežti į KJL. Ši įstaiga tam yra pasiruošusi ir imsis papildomų apsaugos priemonių.

„Taip pat ir mūsų Greitosios medciinos pagalbos darbuotojai turi žinoti, kaip apsisaugoti, paimdami tokį pacientą. Nes iš užsienio grįžusio paciento, net jei jis nejaučia jokių koronavoruso simptomų, paėmimo tvarka skiriasi“, – aiškino PSPC vadovas.

Nuo šios savaitės, siekdami išvengti panašių aplinkybių, Kretingos PSPC pacientų reikalauja į šiuo metu intin svarbius klausimus apie buvusias išvykas į užsienį ir galimą kontaktą su užsikrėtusiuoju infekcija atsakyti raštu, atsakymus patvirtinant savo parašu.

Tiesa, tokiu būdu medikai apsisaugos nuo atsakomybės už klaidingai pateiktą informaciją, bet ne nuo potencialaus užkrato, jei pacientai meluos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder