Su migrantais atvyks ir ligų neregėtų

Su migrantais atvyks ir ligų neregėtų

Keliaudami po pasaulį vis dažniau į Lietuvą patys atsivežame mūsų kraštui nebūdingų ligų, tad nieko nuostabaus, kad visuomenėje kyla nerimas dėl tų ligų, kurias į mūsų šalį gali atvežti pabėgėliai. Specialistai įsitikinę, kad problemoms reikia ruoštis iš anksto.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet Lietuvoje jau užregistruoti penki įvežtiniai Dengė karštligės atvejai, o pernai per visus metus buvo diagnozuoti tik trys šios ligos atvejai.

Dengė karštligė - ūmi, virusinė, uodų pernešama liga, kurią sukelia Dengė virusas. Pagrindiniai Dengė viruso platintojai - Aedes aegypti ir Aedes albopictus uodai. Lietuvoje šie uodai neaptinkami.

Dengė karštligė yra viena iš labiausiai paplitusių kraujasiurbių nariuotakojų pernešėjų platinamų ligų - kasmet šia liga suserga 50-100 mln. žmonių, ypač tropiniuose pasaulio regionuose.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, šiais metais Delyje (Indijoje) užregistruota 10 tūkst. Dengė karštligės atvejų (41 iš jų - mirties), Pakistane - 5200 atvejų. Tailande, Malaizijoje, Filipinuose sergamumas taip pat auga. Didelis sergamumas registruojamas Vietname, Taivane. Dengė karštligė paplitusi Ramiojo vandenyno salose, Karibuose.

2010 m. pavieniai, vietinės kilmės Dengė karštligės atvejai buvo užregistruoti Prancūzijoje ir Kroatijoje. 2012 m. šios karštligės protrūkis užregistruotas Madeiros saloje Portugalijoje. 2014 ir 2015 m. vietiniai Dengė karštligės atvejai buvo užregistruoti Pietų Prancūzijoje.

Kiekvienas pasaulio regionas, taip pat ir Afrikos šalių gyventojai, turi savo vietinę patologiją, įvairias parazitines ligas, kurios Lietuvoje beveik nežinomos. Niekas nežino, kiek į Lietuvą atvyksiančių pabėgėlių bus skiepyti nuo infekcinių ligų, nebus ir informacijos, kokiomis ligomis jie serga, o atlikti išsamius tyrimus visiems atvykstantiems nerealu ir labai brangiai kainuos.

„Kontingentas bus tikrai sudėtingas, tad kaip apsisaugoti nuo įvairių ligų, reikia pradėti galvoti jau dabar - jei susirūpinsime tik tada, kai bus koks pirmas užsikrėtimo atvejis, bus vėlu“, - „Vakaro žinioms“ teigė infektologas prof. Alvydas Laiškonis.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder