Stresą lietuviai dažniausiai sieja su darbu, bet nedaug atsilieka ir šventės

Stresą lietuviai dažniausiai sieja su darbu, bet nedaug atsilieka ir šventės

Naujausios apklausos rodo, kad su stresu įvairiose situacijose susiduria beveik pusė Europos Sąjungos gyventojų. Lietuvoje šis rodiklis yra vienas didžiausių – beveik trečdaliui gyventojų stresą kelia nemėgstamas darbas. Psichologų teigimu, streso neišvengiama ir šventiniu laikotarpiu.

Nors stresas dažniausiai yra siejamas su darbu, neigiamas emocijas gali sukelti ir malonios patirtys, pavyzdžiui – šventės. Anot psichologo Gedimino Navaičio, viena pagrindinių streso priežasčių – į šventes dažnai žiūrima iš materialiosios pusės, o ne kaip į progą pabūti su artimaisiais.

Taip pat nerimą šventiniu laikotarpiu gali sukelti polinkis lyginti savo patirtis su kitais. Šią problemą paaštrina socialiniai tinklai – matydamas, kad kiti laiką leidžia smagiau ar įdomiau, žmogus gali pasijusti prastesnis. Su tokia nerimo forma dažniausiai susiduria 18–34 metų žmonės – būtent šiai amžiaus grupei priklauso du trečdaliai visų socialinių tinklų vartotojų. Dėl to psichologai pataria nepasiduoti spaudimui iš aplinkos ir  šventę susikurti tokią, kokia patiktų patiems.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder