Specialistė prakalbo apie medų – jį turime vertinti kaip cukrų

Specialistė prakalbo apie medų – jį turime vertinti kaip cukrų

Angliavandeniai ir jų vartojimas apipintas įvairiomis nuomonėmis ir faktais, tačiau, jie, deja, ne visada teisingi. Galime rasti šimtus apibūdinimų – greiti, lėti, naudingi, blogi, rafinuoti ir t.t. Delfi TV laidoje „Sveiki! Su gydytoju V. Morozovu” gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė paneigs ne vieną sklandantį mitą ir papasakos, kaip teisingai vartoti angliavandenius.

Gydytojui Morozovui paklausus, ką geriau vartoti – žalią obuolį ar šviežiai spaustas obuolių sultis, dietologė sako, kad vienareikšmiško atsakymo, ką reikėtų vartoti, nėra. „Sudėties prasme tarp įvardintų produktų skirtumo nebus, tačiau įsisavinimo prasme – bus. Greičiau įsisavinsime sultis – gliukozė greičiau pakils bei nusileis, taip pat ir sotumo jausmas. Valgant obuolį viskas vyks lėčiau – ilgiau virškinsime, ilgiau jusime sotumą,“ – pažymi E. Cikanavičiūtė. Laidoje gydytoja akcentuoja, kad tai, kas „lėta“ šiuo atveju yra gerai, nes lėtai virškinamas maistas suteikia stabilesnę ir subalansuotą energiją.

O kaip yra su cukraus ir medaus vartojimu? Ar tikrai medus yra geresnis už cukrų? „Sakyčiau, kad šie du produktai – apipinti begale mitų ir ypač dažnai sakoma, jog medus – ypač sveikas produktas. Pandemijos metu buvo skleidžiama informacija, kad medus gali apsaugoti ir nuo COVID-19. Tačiau jeigu norime lyginti, turime žinoti, kad tiek cukrus, tiek medus turi labai panašų kiekį angliavandenių. Taip, medus turi mineralų, vitaminų, antioksidantų, bet tai – nėra dideli kiekiai. Tad, kaip benorėtume save „apgauti“, medų turime vertinti kaip cukrų,“ – sako dietologė.

Ar pavalgius deserto reikia skubėti pasportuoti, ar tikrai lietuviai suvalgo per mažai angliavandenių ir labai daug cukraus, kaip atskirti „geruosius“ angliavandenius – išgirsite Delfi TV laidoje „Sveiki! Su gydytoju V. Morozovu” šį antradienį 18.30 val.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder