Slaugytojų konferencijoje - apie teoriją ir praktiką

Slaugytojų konferencijoje - apie teoriją ir praktiką

2020-aisiais pasaulyje bus minimi slaugytojų ir akušerių metai, tačiau nemažai renginių, skirtų šioms profesijoms pagerbti, vyksta jau šiemet. Vienas iš tokių renginių - jau šeštą kartą vykusi Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) ir Klaipėdos universiteto organizuota tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija.

Pasak RKL direktoriaus pavaduotojos slaugai Andželikos Zavackienės, pirmą kartą konferencijos istorijoje ji tapo tarptautinė - pranešimus skaitė ir stendinius pranešimus buvo parengę specialistai iš Lietuvos, Estijos, Latvijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos.

REZULTATAI. "Vienas pagrindinių dalykų, kurių mes pasiekiame konferencijose kaip ši - kalbėtis tarpusavyje, diskutuoti. Tokios diskusijos visada duoda rezultatų", - sakė Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius Romaldas Sakalauskas.

Šiemet pranešimai buvo skaitomi net 4 temomis: bendra slaugos situacija, lyderystė, pažangi slaugos praktika ir įrodymais grįsta kineziterapijos praktika. Iš viso perskaityti net 24 pranešimai. Be to, konferencijoje vyko ir praktiniai užsiėmimai, kurių metu buvo galima atnaujinti paciento gaivinimo, žaizdų priežiūros ir kitus įgūdžius.

Konferencijoje skaityti pranešimai apėmė aktualiausias slaugytojams temas. Pavyzdžiui, Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento direktorė, laikinai einanti kanclerės pareigas Odeta Vitkūnienė savo pranešime atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvoje dirbančių gydytojų vidurkis yra didesnis nei Europos Sąjungoje (4,3 tūkstančiui gyventojų Lietuvoje ir 3,6 tūkstančiui gyventojų ES), o slaugytojų - mažesnis (7,7 ir 8,4). SAM tikisi, kad pavyks sumažinti slaugytojų išvykimą didinant atlyginimus, keliant profesijos prestižą ir išlyginant slaugytojų skaičiaus skirtumą šalies regionuose.

SVARBU. Ligoninės direktoriaus pavaduotoja Andželika Zavackienė, direktorius Romaldas Sakalauskas, SAM laikinoji kanclerė Odeta Vitkūnienė ir Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto tarybos narė prof. dr. Elvyra Acienė akcentavo, kad kalbėti apie slaugytojų profesiją yra svarbu.

RKL ir Klaipėdos universiteto atstovių A. Zavackienės, Linos Gedrimės, Aelitos Skarbalienės ir Daivos Didvalės atliktas tyrimas apie slaugytojų profesijos prestižą parodė, kad darbą geriau vertina jaunoji slaugytojų karta, kuri supranta išsilavinimo, kvalifikacijos, profesinės atsakomybės būtinumą.

Taip pat RKL ir Klaipėdos universiteto atstovės Nijolė Zuzaitė ir Ilona Klanienė tyrė, kaip pasireiškia slaugytojų socialinė kompetencija. Tyrimas atskleidė, kad slaugytojos dažnai susiduria su paciento ir jo artimųjų pasipriešinimu pagalbai, bendravimo trikdžiais, nerealiais lūkesčiais, komandinio darbo stoka. Tad slaugytojos jaučia poreikį tobulinti situacijos vertinimo, sprendimų priėmimo, bendradarbiavimo, paciento motyvavimo įgūdžius.

Vilniaus kolegijos atstovės Zyta Kuzborska, Jelena Pileckaja, Dana Brazis ir Tatjana Dudarevič pristatė pacientų agresijos tyrimą. Tai - labai opi problema, kuri sutrikdo darbą, sukelia baimę ir nerimą slaugytojams ir kitiems pacientams. Tyrimas parodė, kad dažniausiai susiduriama su žodine agresija, šiek tiek rečiau - su agresyviu elgesiu, fizine agresija.

Tartu koledžo (Estija) Slaugos ir akušerijos departamento direktorė Saima Hinno pristatė nacionalinės slaugos ir akušerijos strategijos poveikį slaugos ugdymui ir praktikai Estijoje.

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto tarybos narė prof. dr. Elvyra Acienė perdavė rektoriaus prof. dr. Artūro Razbadausko sveikinimą konferencijos dalyviams.

"Suprantu, koks yra sudėtingas slaugytojo darbas. Artėja ketvirtoji techninė revoliucija, bet ji mūsų nepalies, nes žmogui reikia žmogaus. Slaugytojai intuityviai jaučia, kas žmogui negerai. Jos robotas to nepadarys. To jausmo, kurį turi socialinių profesijų atstovai, niekas negali pakeisti", - pabrėžė E. Acienė.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius Romaldas Sakalauskas pabrėžė, kad slaugytojai yra labai svarbi viso ligoninės darbo dalis.

"Nuo jūsų priklauso paslaugos kokybė, todėl džiaugiuosi, kad rengiate straipsnius, skaitote pranešimus, diskutuojate, tobulėjate. Ateina jaunoji karta, kuriai nesinori sėdėti vietoje, norisi kažko naujo, todėl mūsų tikslas yra, kad teikiamos paslaugos būtų aukšto lygio ir atitiktų tarptautinius standartus. Vienas pagrindinių dalykų, kurių mes pasiekiame konferencijose kaip ši - kalbėtis tarpusavyje, diskutuoti. Tokios diskusijos visada duoda rezultatų. Slaugytojai dažniau pastebi pacientų būklės pokyčius nei gydytojai, todėl labai svarbu, kad jų įžvalgos būtų išgirstos ir pacientui pagalba būtų suteikta laiku, kad jis iš ligoninės išeitų nenusivylęs", - sveikindamas konferencijos dalyvius kalbėjo R. Sakalauskas.

PATOGU. Konferencijos metu slaugos ir kineziterapijos specialistai galėjo įsigyti profesinės literatūros, darbo priemonių ir kt.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder