"Šlamančius" ir saldainių dėžutes keičia atvirukai

"Šlamančius" ir saldainių dėžutes keičia atvirukai

Dažnas pacientas, tikėdamasis geresnės priežiūros ir individualaus dėmesio iš gydytojo, ligoninės koridoriumi žygiuoja nešdamas maišelį su saldainiais ar kišenėje glamžydamas banknotą. Tačiau ne visi žino, kad tokia padėkos forma yra kyšis, ir net nepagalvoja apie kitus padėkos būdus, kurie nežeistų ir neverstų jaustis nejaukiai ne tik paciento, bet ir paties gydytojo.

Gydytojui svarbu laimingas pacientas, pavykusi operacija ir laiku aptikta liga. Tad ar tikrai vis dar reikia nešti gydytojams "lauknešėlius"? Galbūt galima atsidėkoti tokiu būdu, kuris nežemintų nei gydytojo, nei paciento?

Balandį prasidėjo Sveikatos apsaugos ministerijos projektas korupcijos prevencijai didinti sveikatos apsaugos sektoriuje. Pacientai skatinami atsisakyti kyšių ir dėkoti medikams viešai.

Akcija vyksta šalies ligoninėse ir poliklinikose. Sveikatos priežiūros įstaigų skelbimų lentose kabo informaciniai plakatai, o šalia jų - atvirukai. Kiekvienas pacientas gali parašyti padėką jį gydančiam gydytojui ar slaugytojui ir įmesti atviruką į greta esantį specialų voką.

Džiuginantis grįžtamasis ryšys

Pasak Klaipėdos jūrininkų ligoninės atstovės spaudai Jolantos Juškevičienės, šia akcija patenkinti liko ne tik gydytojai ir slaugytojos, bet ir pacientai: "Ši akcija tebevyksta ir dabar. Gražiai įrėminome plakatus, pakabinome stendus, padėjome nemažai gautų atvirukų. Akcija džiaugėsi ne tik pacientai, bet ir gydytojai, tai puiki iniciatyva kovojant su korupcija."

J. Juškevičienė pasakojo, kad aktyvumas nėra toks didelis, kokio tikėtasi, tačiau suprantama, kad į ligoninę žmogus ateina su savomis problemomis ir rūpesčiais, tad ne visi nori rašyti atvirukus.

PATOGU. Parašius padėką medikui atviruką reikia mesti į greta esantį specialų voką.

"Ligoninėje žmogui rūpi sveikata, paskirti tyrimai ir ne visi spėja parašyti padėkų. Tačiau pas mus yra padėkų knyga ir ligoninės interneto svetainė, kur galima rašyti ir atsiliepimus, ir padėkas", - teigė ligoninės atstovė spaudai.

J. Juškevičienė sakė, kad pasibaigus akcijai atvirukai bus išdalyti gydytojams, kuriems pacientai rašė atsiliepimus.

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė pasakojo, jog atsiliepimais, kuriuos surašė pacientai, pasidalijama su gydytojais per susirinkimus.

L. Venckienės teigimu, tai nuostabus grįžtamasis ryšys. Atvirukų akcija tapo dalimi įstaigoje vykdomos prevencijos prieš korupciją - yra paskelbti telefonų numeriai pacientams, kuriais galima pranešti, jei gydytojas prašo kyšio, taip pat informacija skelbimų lentose, galima rašyti atsiliepimus interneto svetainėje.

PIEŠINIAI. Vaikų ligoninės mažieji pacientai atvirukus papuošia ir savo piešiniais.

Klaipėdos vaikų ligoninės vidaus medicininio audito vadovė Irma Girdauskaitė tikino, kad šios padėkos medikams yra labai graži akcija.

"Kadangi mūsų pacientai yra maži, ši akcija jiems - smagus užsiėmimas. Kartu su tėveliais jie rašo padėkas ir gydytojams, ir atskiriems ligoninės skyriams", - sakė I. Girdauskaitė.

Ji atskleidė, kad geriausiems ir daugiausia padėkų surinkusiems ligoninės gydytojams ketinama įteikti simbolinius gerumo angelus.

Atsakomybė - ir duodančiam, ir imančiam kyšį

Brukamas kyšis - tai nemaloni situacija abiem pusėms.

"Dažnas gydytojas šioje situacijoje galvoja, kad pacientas juo nepasitiki, abejoja jo noru padėti pacientui. Kai medikas atsisako paimti, dažnas pacientas sutrinka ir nesupranta, kodėl medikas nepaėmė dovanos, galvoja, kad gal ji per maža ar per prasta. Nerimauja, kad dabar jo turbūt negydys ar gydys netinkamai. Daug kas tikina, kad duodami kyšį tiesiog nori padėkoti medikui, tačiau visuomet galima paieškoti ir rasti kitokių būdų", - pristatant naująją akciją sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Antikorupcijos ir atitikties skyriaus vedėja Eglė Tamošiūnienė.

Medikai vieningai teigia, kad joks kyšis negali pakeisti gydymo eigos, kurią gydytojui numato įvairūs teisės aktai, oficialiai patvirtintos ligų gydymo schemos.

Be to, svarbu žinoti, kad ne tik vokeliai su pinigais, bet ir mažos dovanėlės - saldainiai ar kava - yra kyšis, už kurį ir duodančiam kyšį, ir jį imančiam gresia baudžiamoji atsakomybė.

Apklausos rodo, kad per pastaruosius metus apie 12 proc. žmonių prisipažino davę kyšį, daugelis - sveikatos apsaugos įstaigose. Vidutinis kyšio dydis - apie 70 eurų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder