Šiemet Lietuvoje registruoti 22 tymų atvejai

Šiemet Lietuvoje registruoti 22 tymų atvejai

Lietuvoje šių metų pirmąjį pusmetį užregistruoti 22 tymų atvejai, iš jų - 9 vaikų (nuo 1 mėnesio iki 1 metų amžiaus) ir 13 suaugusių asmenų (nuo 25 iki 43 m.). Daugiausia atvejų registruota Tauragės apskrityje (13 atvejų). Tokius duomenis pateikia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Susirgimai taip pat registruoti Klaipėdos, Kauno ir Alytaus apskrityse. Dauguma susirgusiųjų - suaugę asmenys, kurie buvo skiepyti tik viena vakcinos doze. Beveik visi susirgę vaikai buvo neskiepyti, nes vadovaujantis "Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriumi" pagal amžiaus grupę jiems skiepas nepriklausė.

2015 m. per tą patį laikotarpį užregistruoti 49 tymų atvejai, didžioji dalis susirgusiųjų - suaugę asmenys, kurie buvo neskiepyti arba skiepyti tik viena vakcinos doze. 2015 m. tymų protrūkiai registruoti daugelyje Europos bei pasaulio šalių. Praėjusiais metais Lietuvoje didžiausias tymų protrūkis registruotas Kauno apskrityje, kai susirgo 30 asmenų.

Šiemet liepos 6 d. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, nuo 2015 m. birželio iki 2016 m. gegužės 30 ES/EEE valstybės narėse užregistruota 1 800 patvirtintų tymų atvejų. Daugiausiai atvejų registruota Italijoje (515 atvejų), Vokietijoje (362 atvejai), Rumunijoje (243 atvejai) ir Jungtinėje Karalystėje (212 atvejai). Didžiausias sergamumas tymais buvo 20 m. ir vyresnių (42 proc.) bei jaunesnių nei 5 m. amžiaus grupėje (30 proc.). Iš sirgusiųjų didžioji dalis (75 proc.) buvo neskiepyti.

2015 m. daugelyje pasaulio šalių registruoti tymų protrūkiai. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2015 m. didžiausias tymų protrūkis kilo Vokietijoje, kurio metu susirgo 2 580 žmonių. Dauguma susirgusiųjų buvo neskiepyti arba nepilnai skiepyti. Taip pat šioje šalyje nuo tymų mirė neskiepytas 18 mėnesių berniukas. Kitos Europos šalys, registravusios daugiausia tymų atvejų: Austrija, Belgija, Kroatija, Prancūzija, Italija, Didžioji Britanija, Ispanija, Lenkija, Slovėnija, Švedija.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad tymai - viena lengviausiai plintančių užkrečiamųjų ligų. Sąlytis tarp žmonių, trunkantis ilgiau nei 15 min., yra pakankamas, kad asmuo užsikrėstų. Tymais užsikrėtęs asmuo gali užkrėsti iki 18 imlių žmonių. Inkubacinis ligos periodas svyruoja nuo 10 iki 21 dienos. Užsikrėtęs asmuo kitą asmenį gali užkrėsti 4 dienas iki pirmųjų ligos požymių ir 4 dienas po jų atsiradimo.

Tymais užsikrečiama aerozoliniu ir oro lašeliniu keliu, per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas ir aplinkos daiktus.

Pirmieji tymų požymiai: karščiavimas, sloga, kosulys, akių junginės uždegimas, Kopliko dėmelės, makulopapulinis bėrimas (prasideda veido srityje, po to išplinta po visą kūną).

Įtarus, kad susirgote tymais, pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro pranešimo, kuo skubiau reikia kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, suteikti informaciją gydytojui apie buvusias keliones praėjusių dviejų trijų savaičių laikotarpiu, vengti kontakto su kitais žmonėmis.

Tymai pavojingi, nes gali sukelti komplikacijų: pneumoniją, vidurinės ausies uždegimą, viduriavimą, encefalitą, mirtį.

Vienintelė apsaugos priemonė nuo tymų - skiepai. ULAC specialistai primena, kad jei nežinote savo skiepijimo būklės arba esate skiepyti tik kartą, kreipkitės į savo šeimos gydytoją ir pasiskiepykite. Nepamirškite paskiepyti savo vaikų, dviem kombinuotos tymų, raudonukės, epideminio parotito vakcinos dozėmis, nes tyrimais įrodyta, kad ilgalaikis imunitetas susidaro po dviejų įskiepytų vakcinos dozių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder