Sergantiesiems cukriniu diabetu - pagalba ir parama

Sergantiesiems cukriniu diabetu - pagalba ir parama

Cukrinis diabetas negrįžtamai pakeičia žmogaus gyvenimą - tenka susidraugauti su liga, išmokti keisti savo įpročius, mitybą. Kur kas lengviau to išmokti, jeigu šalia yra galinčių padėti žmonių.

Klaipėdoje nuo 1990 metų veikiantis klubas CD vienija cukriniu diabetu sergančius žmones. Pasak jo narės Rimos Petrolienės, klubas yra atviras visiems, kurie nori daugiau sužinoti apie šią ligą, išmokti su ja susigyventi.

Svarbu žinoti, kaip elgtis

Diabetas yra lėtinė liga, sutrikdanti angliavandenių, baltymų, riebalų apykaitą organizme. Tai įvyksta dėl kasos hormono insulino trūkumo. Susergama tada, kai sutrinka organizmo gebėjimas panaudoti gliukozę.

Klube kalbama apie cukrinio diabeto diagnostiką, gydymą, ligos kontrolę bei profilaktiką. Vyksta mokymai apie tai, kokią įtaką ligos eigai turi sureguliuota mityba, fizinis aktyvumas, kuo pavojingos komplikacijos, kaip jų išvengti, o jeigu jų atsiranda - kaip su jomis susitvarkyti.

Be to, rengiami įvairūs susitikimai su medikais, diabeto specialistais, organizuojamos įvairios šventės, išvykos.

Klastinga liga

R. Petrolienės teigimu, pirmo tipo diabetu sergantys žmonės gali net nualpti, tad jų šeimos nariai, artimieji turėtų žinoti, kaip elgtis, kaip padėti.

"Svarbu, kad žmonės žinotų, kaip elgtis. Jeigu žmogui nukrenta cukraus kiekis, žmogus to gali net nesuprasti. Kai kurie žmonės nešioja apyrankes, ant kurių parašyta, kad jis serga cukriniu diabetu. Seniau, kai dar buvo išblaivinimo įstaigos, gatvėje nukritusius žmones, sergančius cukriniu diabetu, nuveždavo ten, bet niekas nežinodavo, ką daryti", - pasakojo pašnekovė.

Diabetas yra klastinga liga. R. Petrolienė pasakojo, kad ji apie tai, kad serga, sužinojo, kai vieną rytą atsikėlė ir nebegalėjo matyti.

"Vieną dieną tiesiog apakau. Ligoninėje mane ištyrė, nustatė, kad didelis cukraus kiekis. Tačiau tai kaupėsi ilgą laiką, tai nenutinka per vieną dieną", - prisiminė R. Petrolienė.

Ji kvietė prie klubo prisijungti ne tik Klaipėdos miesto, bet ir Klaipėdos rajono gyventojus. Klubo bendruomenėje visada laukiami žmonės, kuriems diagnozuotas arba įtariamas cukrinis diabetas, sergančiųjų šeimos nariai ar jų artimieji.

Pasak klubo atstovų, pažįstant ligą, jos gydymą, bendradarbiaujant su gydytojais ir pasirinkus tinkamą režimą, atitinkantį individualius kiekvieno diabetu sergančiojo poreikius bei gyvenimo būdą, galima išvengti daugybės komplikacijų ir gyventi aktyvų, sveiką gyvenimą.

Rengia sveikatos stiprinimo programą

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuras pradeda širdies, kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto rizikos grupių asmenų sveikatos stiprinimo programą.

Šiandien 17.30 val. sveikatos biure (Taikos pr. 76) vyks šios programos įvadinė paskaita.

Specialistai dalyvauti programos paskaitose kviečia 50-65 metų moteris ir 40-55 metų vyrus, kurie turi bent vieną iš šių problemų: antsvorį; padidėjusį arterinį kraujo spaudimą; padažnėjusį pulsą sėdint; padidėjusią cholesterolio koncentraciją; padidėjusią gliukozės koncentraciją; padidėjusią trigliceridų koncentraciją.

Registruotis į paskaitą tel. 8 615 16155; el. p. [email protected].

Norintieji prisijungti prie Klaipėdos sergančiųjų cukriniu diabetu klubo CD ar daugiau sužinoti apie klubo veiklą, susitikimus dėl informacijos gali kreiptis į Almą - 8 656 65236.

Informacija

Yra tam tikri simptomai, išduodantys diabetą: padidėjęs glikemijos indeksas, labai dažnas šlapinimasis, besaikis troškulys, didėjantis alkis, svorio mažėjimas, nuovargis, silpnumas, mieguistumas, apatija, negebėjimas susikaupti ar išlaikyti dėmesį, suprastėjusi rega, vėmimas ir skrandžio skausmai (dažnai painiojami su gripu), plaštakų ir pėdų dilgčiojimas ar nejautrumas, neryškus matymas, dažnos infekcijos, blogai gyjančios žaizdos. Sergantiesiems II tipo diabetu šie požymiai gali būti neryškūs arba jų žmogus gali iš viso nejausti.
Sergantiems cukriniu diabetu rekomenduojama valgyti kuo natūralesnius, kuo mažiau apdorotus produktus. Geriausia kraujo gliukozei kontroliuoti kasdien vartoti panašų kiekį tos pačios grupės maisto. Pvz., iš duonos, grūdinių, ryžių ir makaronų grupės ar vaisių ir pieno grupės. Šie maisto produktai turi daug angliavandenių ir daro didžiausią įtaką kraujo gliukozės kiekiui. Jie yra labai maistingi ir svarbu valgyti panašų jų kiekį kasdien, kad būtų lengviau kontroliuoti diabetą. Reikėtų vartoti kuo mažiau grynų riebalų: sviesto, aliejaus, margarino, rinktis neriebius baltyminius produktus, pvz., vištieną, kalakutieną ir liesą mėsą, vietoj riebių šaltos mėsos užkandžių, dešrelių ar riešutų. Sveikesni labai dideliame karštyje, ant atviros ugnies ar grotelių kepti ar garuose ant lengvos ugnies virti patiekalai. Riebių raudonos mėsos produktų reiktų valgyti ne dažniau kaip tris kartus per savaitę. Taip pat reikia atsisveikinti su saldumynais, rinktis daug angliavandenių turinčius produktus (duona, košės, ryžiai, makaronai, vaisiai ir daržovės), kurie sudaro didžiąją sveikos mitybos piramidės dalį. Kad su maistu būtų gaunama daugiau skaidulų, reiktų valgyti daug šviežių vaisių ir daržovių, geriausia - su žievelėmis ir odelėmis, jei jos yra valgomos.

Skirtumai

I tipo cukrinis diabetas - dar kitaip vadinamasis jaunatvinis cukrinis diabetas. Jis yra genetiškai paveldėtas arba gali būti sukeltas tam tikrų virusų. Tai toks diabeto tipas, kai kasa tam tikru momentu (tik gimus, kūdikystėje, vaikystėje ar netgi paauglystėje) visiškai nustoja gaminti insuliną. Kad žmogus išgyventų, jam yra būtinos kasdieninės insulino injekcijos.
II tipo cukrinis diabetas - tai vadinamasis pagyvenusių žmonių arba nuo insulino nepriklausomas cukrinis diabetas. Juo dažniausiai suserga vyresni ir turintys antsvorį žmonės, tačiau šiuo metu daugėjant didelį antsvorį turinčių vaikų ir paauglių, ši nuostata keičiasi. Sergant šiuo tipu gali būti du variantai: arba gliukozės ir insulino yra pakankamai organizme, tačiau organizmo ląstelės pasidaro atsparios insulino poveikiui, arba kasa jau nebesugeba pagaminti tiek insulino, kad patenkintų organizmo poreikius ir jo gamina vis mažiau.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder