Robotas prostatos vėžį gydo greitai ir be skausmo

Robotas prostatos vėžį gydo greitai ir be skausmo

Dažniau nei kiti europiečiai prostatos vėžiu sergantiems lietuviams kaimynai latviai siūlo naują galimybę: Siguldoje modernus robotas gydo greitai, be skausmo, sukelia žymiai mažiau nemalonių šalutinių reiškinių ir atitolina gydymą chemoterapija.

Liga buvo netikėta

Visą gyvenimą Leonas buvo sveikas, – gyveno aktyviai, sportavo. Nė į galvą neatėjo, kad jį galėtų pakirsti liga.

Kai sulaukė 64-erių, vyrą ėmė erzinti tai, kad kelis kartus per naktį turi keltis ir eiti į tualetą. „Pykau, nes visas organizmas, atrodė, veikia be priekaištų“, – pasakojo vyras.

Šis pyktis jį paskatino kreipti į urologą. Atlikęs tyrimus gydytojas Leonui pranešė, kad jo prostata padidėjusi, o prostatos specifinio antigeno (PSA) kiekis padidėjęs, – daugiausiai gali būti 3 ng/ml, o jo buvo net 11 ng/ml. Tada Leonui buvo atlikta prostatos biopsija ir mėginyje medikai rado vėžio ląstelių.

„Gydytojas mane nuramino sakydamas, kad vėžys neišplitęs, nėra ko bijoti, – tokį vėžį galima išgydyti. Paaiškino man kaip galiu gydytis, ko tikėtis ir kokios galimos komplikacijos. Jis sakė, kad mano atveju geriausia atlikti transuretrinę prostatos rezekciją, – išpjauti dalį prostatos. Aš sutikau. Atrodė, pašalins vėžį ir bus baigta“, – tęsė Leonas.

Po operacijos Leonas jautėsi gerai ir manė, kad greitai užmirš turėjęs ligą, tačiau vėl ėmė nerimauti, kai ir po pusės metų PSA kiekis nesumažėjo. „Gydytojas pasakė, kad vėžys nesitraukia ir reikia radioterapijos, – prisimena Šiaurės Lietuvos gyventojas. – Įprasta radioterapija trunka šešias savaites, bet aš tiek laiko neturėjau, – reikėjo rūpintis verslu.“ Todėl Leonas ėmė teirautis, ar yra kitų gydymo būdų. Tada jis pirmą kartą išgirdo apie „CyberKnife“.

Netrukus Leonas nuvažiavo į šalia Rygos esantį kurortą Siguldą, kur veikia Stereotaktinės radiochirurgijos centras.

„Buvau tenykščiams gydytojams nusiutęs savo ligos duomenis, bet kai nuvažiavau, mane apžiūrėjo dar kartą ir vietoj trisdešimt šešių radioterapijos seansų, kuriuos man siūlė onkologijos ligoninėje, paskyrė tik penkis. Sakė, kad radioterapiją atliekant „CyberKnife“ aparatu, tiek užtenka“, – pasakojo vyras.

Leonas teigia, kad medikai procedūras suplanavo vakarais, tad vyras į Siguldą nuvažiuodavo po darbo. Tačiau labiausiai nustebino tai, kad per švitinimo seansus jis ne tik nejuto skausmo, bet ir nepatyrė jokių nemalonių pojūčių: „Gulėjau po didžiuliu besisukiojančiu aparatu ir klausiausi muzikos, – prisimena vyras. – Kai procedūra baigdavosi, atsikeldavau ir važiuodavau namo.“

Paskutinė procedūra Leonui buvo atlikta prieš tris mėnesius. „Dar per anksti spręsti, ar vėžys pasitraukė. Gydytojas sakė, kad reikia palaukti, kol viskas prostatoje susitvarkys. Tiesą sakant, jokių šalutinių reiškinių nei tuomet, kai mane gydė, nei dabar nejaučiu. Atrodo, kad viskas gerai ir PSA kiekis truputį sumažėjo.“

Alternatyva tradiciniam gydymui

Prostatos vėžį galima gydyti įvairiais būdais – atliekamos operacijos, radioterapija, krioterapija, brachiterapija, skiriama vaistų ir kt. Tačiau ne visuomet pavyksta įveikti ligą. Todėl mokslininkai nuolatos kuria naujus gydymo metodus.

Prostatos vėžys gali būti agresyvus ir plisti net pašalinus prostatą ar po spindulinio gydymo, – metastazės gali atsirasti dubens limfmazgiuose, kauluose, kituose organuose. Tada pacientas kartu su gydytoju turi nuspręsti, kaip gydysis toliau. Paprastai tokiais atvejais skiriama hormonų. Tačiau toks gydymas turi nemažai šalutinių poveikių, o bėgant laikui, išsivysto organizmo atsparumas ir vaistai nebepadeda. Tada gali būti skiriama chemoterapija, ar spindulinė terapija.

Daugelis ligonių nori, kad kuo ilgiau nereikėtų vartoti hormonų ar chemoterapijos.

Jeigu metastazių nedaug, moderniausiame RytųEuropoje robotinės stereotaksinės radiochirurgijos centre, kuris jau dvejus metus veikia Latvijoje, Siguldos ligoninėje, pacientai gydomi naujausios kartos įranga „CyberKnife“.

Šiame kibernetiniame robote esantis linijinis pozitronų greitintuvas pagal specialią programą į paciento kūną labai tiksliai – iki milimetro dešimtųjų dalių – skleidžia navikus naikinančius spindulių pluoštus net iš 1200 kampų.

„Taip pasiekiama labai didelė jonizuojančios spinduliuotės dozė taikinyje, kurį norime sunaikinti, ir minimaliai arba iš viso nepaveikiamos šalia esančios ląstelės, – navikas sunaikinamas per kelias neinvazines ir neskausmingas procedūras, nepakenkiant greta esantiems sveikiems audiniams bei organams“, – aiškina Lietuvoje konsultuojantis gydytojas onkologas radioterapeutas dr. Darius Norkus.

„CyberKnife“ robotas sėkmingiausiai naikina iki 3 cm skersmens darinius, kartais – ir 5–6 cm. Juo galima šalinti ir nedidelius pirminius auglius bei metastazes tokiose vietose, kurių gydytojai dėl galimų komplikacijų nerekomenduoja operuoti arba pacientas atsisako operacinio gydymo. Todėl neretai „CyberKnife“ pacientais tampa tie ligoniai, kuriems, kaip ir Leonui, operuojant ar taikant tradicinę radioterapiją buvo pašalintas ankstyvas prostatos vėžys, tačiau jis atsinaujino, atsirado metastazių.

Mažiausia paveikiama sritis gali būti vos 3–4 milimetrų skersmens. Kad navikas būtų sunaikintas, paprastai reikia nuo 1 iki 5 seansų, priešingai, nei taikant tradicinę radioterapiją, kai prireikia net 35 procedūrų.

Nesutrinka potencija

Kadangi kibernetinis robotas atlieka procedūrą be pjūvio, nėra kraujuojančių žaizdų, nekyla infekcijų pavojus. Procedūros metu ligoniui nereikia ir bendrinės nejautros.

Procedūra trunka 35–45 minutes, iškart po jos pacientas gali vykti namo. Visas buvimas gydymo įstaigoje paprastai užtrunka apie porą valandų, jei navikas sunaikinamas vienu kartu. Taip pat po gydymo „CyberKnife“ žmogui nereikia ilgos reabilitacijos, nesutrinkta jo normalus gyvenimo ritmas.

Po radiochirurgijos pacientai beveik nepatiria šalutinio gydymo poveikio – šlapinasi įprastai, nekyla tuštinimosi problemų.

Kadangi robotas naikina tik vėžines ląsteles, spinduliai nepažeidžia nervų ir kraujagyslių, tad po radiochirurginės operacijos dauguma vyrų išsaugo seksualinę potenciją.

Važiuoja dešimtys

Siguldoje naujausios kartos robotu „CyberKnife M6“ jau gydėsi trisdešimt ligonių iš Lietuvos. Žmonės, kurie nori sužinoti, ar jie galėtų būti gydomi „CyberKnife“ robotu, į Stereotaktinės radioterapijos centrą elektroniniu paštu siunčia savo tyrimų duomenis bei ligos aprašymą. Per kelias dienas centro specialistai atsako, ar gydymas „CyberKnife“ jiems galėtų padėti.

Prieš radiochirurgijos procedūrą, gydytojai pacientui rekomenduoja atlikti pozitronų emisijos tomografijos (PET/CT) tyrimą, – juo galima pastebėti net labai mažas vėžinių ląstelių sankaupas. Kol kas tik Latvijoje, Rygos branduolinės medicinos centre atliekamas tyrimas yra tiksliausias prostatos vėžio diagnostikos metodas. Jis ypač svarbus ligoniams, kuriems liga grįžta po atliktos tradicinės operacijos, kai buvo pašalinta prostata, ar po švitinimo. Tyrimas gydytojams suteikia svarbios informacijos, kuri padeda sudaryti tikslų gydymo planą ir siekti geriausių rezultatų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder