Problema, kurios neišvengia nei vienas penkiasdešimtmetis

Problema, kurios neišvengia nei vienas penkiasdešimtmetis

Senėjimo procesai žmogaus organizme prasideda maždaug 25-erių, tačiau vizualiai tai pradeda matytis vėliau, o ir branda mus paliečia nevienodai. Vis dėlto, net ir gerus genus turintys ir sveiką gyvenseną propaguojantys keturiasdešimtmečiai ar penkiasdešimtmečiai nebeišvengia veido tūrio sumažėjimo.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Gedimino Samulėno teigimu, šie smulkūs, amžių išduodantys pokyčiai daugiausia pasireiškia skruostuose, smilkiniuose ir lūpų kampučiuose, dėl ko žmonės gali atrodyti pavargę, liūdni ar pikti, tačiau būdų sau pagelbėti yra.

Priklauso nuo genetikos ir gyvensenos

„Su branda mūsų veide vyksta trys esminiai pokyčiai: atsipalaiduoja raiščiai ir veidas pradeda tįsti žemyn, taip pat jis tuštėja ir raukšlėjasi. Tai, kokiu greičiu tai vyksta ir kaip pasireiškia, priklauso nuo veiksnių visumos.

Jei žmogus neturi genetinio polinkio ankstyvai audinių atrofijai, tinkamai prižiūri veido odą, gyvena sveikai, nealina kūno – nedirba naktinio darbo, neturi žalingų įpročių, gerai išsimiega, nepiktnaudžiauja saule, įmanoma išlaikyti jaunatvišką išvaizdą pakankamai ilgai, ir veido tūrio pakitimai gali pradėti ryškėti tik sulaukus 45-erių. Vis dėlto, jei šių kenksmingų faktorių nevengiama, oda dažnai susiduria su šalčiu ir vėju, yra nedrėkinama, problemų patiriama ir dešimtmečiu anksčiau“, – teigia „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas G. Samulėnas. 

Šis veido tūrio praradimas daugiausia pasireiškia skruostuose, smilkiniuose ir lūpų kampučiuose – žmogus atrodo vyresnis, pavargęs, liūdnas arba piktas. Jei oda yra genetiškai plona, šviesi ir strazdanota, veido susiraukšlėjimas ir tūrio praradimas vystosi dar greičiau. „Veido tūriui įtakos turi ir svorio pokyčiai: sulieknėjus, visame kūne sumažėja riebalų kiekis, o tai labiausiai išryškėja veide. Ir atvirkščiai, putlesni žmonės turi putlesnius skruostus ir gražesnę, lygesnę odą“, – paaiškina G. Samulėnas.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo pastebėjimais, net ir sportas ar greita medžiagų apykaita, kurie iš esmės pagražina kūną, veidui išlikti jaunatviškam nepadeda – veidas atrodo guvus, sveikas, tačiau pilnumo jam trūksta.

Padėti veido odai 

Sustabdyti senėjimo procesų neįmanoma, tačiau pagelbėti savo odai galimybių yra. Kaip paaiškina G. Samulėnas, reguliarus odos drėkinimas, poilsis, kokybiškas miegas ir sveika mityba, taip pat saulės pertekliaus vengimas padeda ilgiau išlaikyti jaunatviškesnę odą bei gražesnį veido kontūrą. Veidui tonuso šiek tiek gali suteikti ir tinkamai atliekamas veido masažas, veido joga ir pan. Taip pat, kol pokyčiai veide yra minimalūs, padeda hialurono injekcijos – šio užpildo savybės yra labai draugiškos odai, ją puikiai drėkina ir skaistina, atstato norimą audinių tūrį, žinoma, jei tai daroma su saiku.

Vis tik šios priemonės padeda tik kurį laiką, nes organizmui senstant veido pakitimų išvengti neįmanoma. Tai ypač aktualu tiems, kurie linkę daug mimikuoti – tuomet veidas kinta greičiau. Tai pastebima ne tik iš įdubusių smilkinių, bet ir iš gilesnės nazolabialinės raukšlės, susiformavusių bangelių skruostuose, taip pat suplonėjusių lūpų bei žemyn pasvirusių jų kampučių.

Papildymas savais riebalais

Tokiems žmonėms, kurių veidas ištuštėja vienoje ar keliose zonose ir kurie ieško ilgalaikio sprendimo, rekomenduojamas savų riebalų persodinimas į veidą, kuomet iš tam tikrų kūno zonų nusiurbiama šiek tiek riebalų ir jie panaudojami veidui. G. Samulėno teigimu, visa tai suteikia labai subtilų ir natūralų rezultatą: žmogus atrodo šviežiau, jauniau, tačiau aplinkiniai nesupranta, koks pokytis įvyko.

„Riebalai yra natūralus, žmogaus kūno komponentas, todėl persodinus jų į veidą jie tiesiog „pakeičia adresą“, tampa natūralia veido dalimi. Ši procedūra nepalieka žymių, nes nedaromi jokie pjūviai, tik keletas bakstelėjimų. Po riebalų persodinimo veidas gyja greitai, nes kraujotaka yra labai sparti. Galiausiai, tai nėra pavojinga, nes persodinimo metu nenaudojamas joks svetimkūnis“, – privalumus išskiria „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

G. Samulėno teigimu, papildomi riebalai šiek tiek pagerina ir pačios odos būklę, nes kartu su riebalais persodinama ir kamieninių ląstelių, kurios skatina kolageno sintezę ir atjaunina odą. Be to, jei žmogus nepatiria drastiškų svorio pokyčių, pasiektas efektas lieka visam gyvenimui. 

Naudoja probleminių sričių riebalus

Tokiais atvejais, kai norima persodinti į veidą riebalų, jie įprastai nusiurbiami iš pilvo apačios ir vidinės šlaunų dalies, nes ten esantys riebalai yra optimalios kokybės ir turi mažai šiuo atveju nepageidaujamo jungiamojo audinio komponentų, taip pat turi daugiau kamieninių ląstelių.

G. Samulėnas pabrėžia, kad riebalų šiam tikslui nusiurbiama nedaug, tačiau pasitaiko, kad vienu metu pacientai pageidauja ir įprasto riebalų nusiurbimo, dar vadinamo liposukcija, o dalį nusiurbtų riebalų panaudojama veidui, krūtinei ar sėdmenims pildyti. „Net ir tuomet, kai atliekamos veido patempimo procedūros, įprastai persodinama riebalų į veidą, siekiant užpildyti jo tūrį“, – paaiškina gydytojas.

Veido patinimas po riebalų persodinimo praeina maždaug per savaitę, o po mėnesio ar dviejų matomas galutinis rezultatas. Tokia procedūra, G. Samulėno teigimu, yra atliekama pakankamai dažnai, daugeliu atvejų – moterims, tačiau kreipiasi ir vyrų. Pastariesiems būna aktualu ne tik užpildyti veido tūrį, bet ir pakoreguoti veide esančius gilius randus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder