Prasidėjo gripo sezonas

Prasidėjo gripo sezonas

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai paskelbė naujo gripo sezono pradžią. Rugsėjo pabaigoje ir spalio pradžioje Klaipėdoje užfiksuoti tik trys šios ligos atvejai, tačiau, pasak sveikatos specialistų, norint išvengti ligos, būtina laikytis higienos reikalavimų bei rekomenduojama pasiskiepyti.

Spalio pirmąją savaitę bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ūmine viršutinių kvėpavimo takų infekcija rodiklis buvo 64,8 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo daugiau - 67,6 atvejo tokiam pat skaičiui gyventojų.

Mažiausias sergamumo šiomis ligomis rodiklis šiuo laikotarpiu registruotas Šiaulių apskrityje, didžiausias - Kauno apskrityje.

Rugsėjo paskutinę savaitę Klaipėdoje registruota 1 859 ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos atvejų, tarp jų - vos vienas gripo atvejis. Spalio pirmąją savaitę - tik du gripo atvejai.

Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Ineta Pačiauskaitė teigė, kad, nors ir skelbiamas gripo sezonas, kol kas epidemija dar "nekvepia".

"Gripo epidemija savivaldybėse skelbiama tada, kai sergamumas šia liga pasiekia šimtą atvejų 10-iai tūkstančių gyventojų", - teigė I. Pačiauskaitė.

Paskutinį kartą gripo epidemija Klaipėdoje praūžė vasario 6 - kovo 27 dienomis. Pasak pašnekovės, apskritai, žvelgiant į ilgametę sergamumo gripu statistiką, daugiausiai susirgimo gripu atvejų fiksuojama žiemos pabaigoje ir pavasario pradžioje.

Pasiteiravus, kaip apsisaugoti nuo gripo, I. Pačiauskaitė teigė, kad visų pirma reikia laikytis asmens higienos: dažnai plauti rankas, vėdinti patalpas, grūdinti organizmą, stiprinti imunitetą, sveikai maitintis.

"Žinoma, pagrindinė profilaktikos priemonė - skiepai. Nors nuomonių apie skiepus yra įvairių, reikėtų akcentuoti, kad jie padeda apsisaugoti ne nuo gripo, o nuo komplikacijų", - aiškino vyriausioji specialistė.

Nors veiksmingiausia gripo profilaktikos priemone skiepus pripažįsta ir Pasaulio sveikatos organizacija, žmonės vis labiau skeptiškai vertina šias vakcinas. Didelį visuomenės nepasitenkinimą sukėlė tai, kad Valstybinė ligonių kasa (VLK) ir šiemet pripirko ne efektyvesnės keturvalentės, o mažiau efektyvios, tačiau pigesnės trivalentės vakcinos.

Valstybinė ligonių kasa neseniai paskelbė, kad, ruošdamasi 2018-2019 metų gripo sezonui, nupirko beveik 10 tūkst. daugiau nei pernai gripo vakcinos dozių. Šiemet iš viso nupirktos 131 738 vakcinos "Influvac" dozės, kurių vertė 491 tūkst. eurų.

Skiepijami ir nemokamai

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens-žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme kovai su gripo virusu susidarytų antikūnai. Sulaukę 65 metų ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai ir žmonės, sergantys lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais, skiepijami nemokamai.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder