Pirtis – tiesiausias kelias į šviesesnį pavasarį

Pirtis – tiesiausias kelias į šviesesnį pavasarį

Tėvukas sakydavo, kad pirtis – geriausias vaistas nuo visų ligų. Jis pats nugyveno iki 93 metų. Kaip pirtis prisideda prie organizmo būklės gerinimo? Ar visi gali ja naudotis? Regina, 61 metai

Mūsų laikais daugumoje maisto produktų yra daug konservantų, dažiklių ir druskų. Su maistu visa tai patenka į mūsų organizmą. Tam, kad atsikratytume organizmą teršiančių medžiagų, turime reguliariai lankytis pirtyje. Mokslininkai nustatė, kad pirtyje per valandą organizmas atsikrato tiek toksinų, kiek normaliai inkstai pašalina jų per parą.

Stiprina nervinę sistemą

Senovėje tikėta, kad buvimas pirtyje valo ne tik kūną, bet ir protą. Iš tiesų temperatūros pokyčiai yra geriausia priemonė įveikiant nervinę įtampą. Įšilus raumenims ir vidaus organams nyksta kaulų ir sąnarių skausmai bei pagerėja savijauta. Pirties pagalba gydoma nemiga. Jei žmogui sekasi sunkiai užmigti, reikia valandą prieš miegą nueiti 5 minutėms į pirtį.

Prakaituodami geriname inkstų ir kepenų darbą. Be to, pirtis itin naudinga odai. Kasdienės higienos priemonės - šampūnai, muilai, dušo želės ar dezodorantai - iš tiesų kenkia mūsų odai, ji veikiama šiuose preparatuose esančių cheminių medžiagų. Taip pat dienos metu oda nekvėpuoja, jei vilkime sintetinio pluošto drabužius. Garinantis atsiveria odos poros, išsivalo susikaupusios nuodingos medžiagos.

Pirties malonumai – visiems

Tiems, kurie dvejoja ir nėra tikri, ar dėl sveikatos gali eiti į pirtį, sakoma, kad į pirtį gali eiti visi, kurie dar gali iki jos nueiti. Vis dėlto prieš einant į pirtį derėtų pasitarti su gydytoju.

Ypač tai akcentuojama tiems žmonėms, kurie skundžiasi širdies ritmo sutrikimais, kraujospūdžio svyravimais. Į pirtį nepatariama eiti, jei turite kokių nors sužeidimų ar sergate uždegimu. Šiems negalavimams gydyti labiau tinka šaltis.

Daugelis nėščių moterų vengia eiti į pirtį, tačiau tyrimai parodė, kad reguliariai į pirtį einančios nėščios moterys lengviau ir greičiau gimdo. O jų iki trijų metų stebėti vaikai mažiau sirgo, turėjo stipresnę imuninę sistemą ir buvo atsparesni infekcijoms ir peršalimams.

Į pirtį - kiekvieną dieną

Jei norite detoksikuoti organizmą, neužteks į pirtį nueiti vieną kartą į mėnesį. Tai patartina daryti mažiausiai vieną ar du kartus per savaitę. Kai jau pripratinsite kūną, galite į pirtį eiti kartą per dieną.

Pirtis naudinga tik tada, kai joje geras mikroklimatas – tinka temperatūra, drėgmė, grynas oras ir kai griežtai laikomasi pirties procedūrų ir kaitinimosi taisyklių. Be to, reikia neužmiršti, kad negalima eiti į garinę išgėrus alkoholio, visai nevalgius ar per daug prikimšus skrandį. Taip pat labai pervargus ar prieš pat miegą.

Neužmirškite skysčių

Viena didžiausių klaidų einant į pirtį – skysčių nevartojimas. Būnant pirtyje būtina gerti kuo daugiau skysčių. Daugelis žmonių į pirtį nešasi vien tik šaltus gėrimus, tačiau šiltos vaistažolių arbatos atvėsina kūną 1-2 laipsniais, tad yra žymiai naudingesnės. Tam puikiai tinka liepų, žemuogių, mėtų, aviečių, eukaliptų lapų arbatos, pasaldintos medumi.

Geriausiai pirtyje išbūti 5-10 minučių. Pravartu būnant pirtyje masažuoti pėdas ir rankas, o išėjus iš pirties pirma palysti po šiltu dušu, o tik po to po šaltu. Taip pat prieš eidami į pirtį neužmirškite nusivalyti nuo veido makiažo, veido kremo.

Naudokite aliejus

Žmogaus oda ne tik šalina kenksmingas medžiagas, bet ir puikiai įsisavina organizmui naudingus elementus. Dėl šios priežasties būnant pirtyje patartina naudoti įvarius aromatinius aliejus.

Jei jus kamuoja gerklės skausmas ar nemiga, rinkitės eukaliptą, jei norite atsikratyti nemigos – ramunėles. Virškinimo organų skausmus malšina mėtos, o pušų aliejus gerina nervų sistemą.

Pirtyje puikiai kūną veikia įvairios jauninančios procedūros. Sumaišykite keturis šaukštus druskos su trimis šaukštais šalto spaudimo alyvuogių aliejaus. Viską išmaišykite ir būdami pirtyje ištrinkite kūną. Pabūkite apie 8 minutes ir tuomet nuplaukite po šiltu vandeniu. Tokia procedūra padeda atjauninti odą, pašalina negyvas jos ląsteles. Oda pasidaro švelni ir minkšta.

PATARIMAS:

Jei norite, kad po pirties jūsų oda būtų minkšta ir švelni, pasiimkite su savimi 5 šaukštus medaus. Būdami pirtyje įtrinkite kūną medumi ir palikite 10 minučių. Neužmirškite lūpų, meduje esantis vitaminas C puikiai maitina odą ir ją jaunina. Po to nusiprauskite po šiltu vandeniu.

LSVEIKATA

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder