Pilvo chirurgija atitinka tarptautinius standartus

Pilvo chirurgija atitinka tarptautinius standartus

Pilvo ir endokrininės chirurgijos klinika praėjusiais metais išsiskyrė atliktomis sudėtingomis operacijomis, kurios padėjo išsaugoti sunkiai sirgusių žmonių gyvybes.

Pilvo ir endokrininės chirurgijos klinikos vadovas doc. dr. Paulius Žeromskas pabrėžė, kad tai yra didžiausias Vakarų Lietuvos pilvo chirurgijos centras.

"Turime dvigubai daugiau lovų nei visi kiti aplinkui, o operacijos, kurias atliekame pilve, yra viskas, kas įmanoma, išskyrus transplantaciją. Taigi mūsų darbo spektras yra labai platus", - kalbėjo klinikos vadovas.

Pasak doc. dr. P. Žeromsko, per metus klinikoje atliekama tiek sudėtingų pilvo organų operacijų, kad pagal tarptautinius standartus ji atitinka labai intensyviai dirbančio (high volume) universitetinio lygio chirurgijos centro reikalavimus.

"Viena pilvo chirurgijos tendencija yra dažniau atliekamos minimaliai invazinės procedūros bei dienos chirurgijoje atliekamos operacijos. Tai ir laparoskopinės išvaržų operacijos, endoskopinis įvairių polipų šalinimas ir t. t. Tai rutininės, kasdien daromos operacijos.

Yra ir naujų procedūrų. Pastaraisiais metais pradėjome taikyti ESD endoskopinę polipų šalinimo metodiką - šalinami didelio ploto polipai skrandyje, storojoje žarnoje. Įprastai polipas šalinamas specialiomis kilpomis, kuriomis teka elektra. Kilpa užmetama ant polipo ir jis nugnybiamas, prideginama. Jeigu polipas didelis, tai reikia per kelis kartus daryti. Yra problema, kad kai šalinama dalimis, negalima įvertinti operacijos radikalumo. Taigi ESD metodika pašalinamas visas platus polipas vienu ypu kartu su aplinkine sveika gleivine. Jeigu randamas neinvazyvus vėžys, tokios procedūros ir užtenka", - pasakojo medikas.

Kita pilvo chirurgijos kryptis - didžiosios operacijos, kurių metu šalinamas vienas organas arba keli iškart.

"Dažniausiai taip operuojamas kaušidžių, gimdos vėžys, peraugantis į tiesiąją žarną ar šlapimo pūslę. Tuomet šalinami visi dubens organai. Didžiąsias operacijas - tiek storosios žarnos, tiek skrandžio - darome laparoskopiškai. Tai tampa kasdienybe", - kalbėjo KUL Pilvo chirurgijos ir endokrinologijos klinikos vadovas.

"Pagal savo apimtis ir operacijų spektrą galėtume lygiuotis su Kauno ir Santariškių klinikomis. Skaičiai galbūt yra šiek tiek kuklesni, tačiau darome praktiškai visas tas pačias operacijas. Gerėja operacijos technologiškai - esame kuo toliau, tuo geriau aprūpinti. 2016 metų paskutinėmis dienomis sulaukėme naujos laparoskopinės ir endoskopinės įrangos, technologiškai labai tobulėjame, - pasakojo doc. dr. P. Žeromskas.

- Daug lemia komandinis darbas. Pastaruoju metu labai suintensyvėjo bendradarbiavimas su anesteziologais ir reanimatologais, su jais kuriame spartaus sveikimo sistemą. Pacientas, sergantis vėžiu, būna išsekęs, nes daugelis vėžinių susirgimų prasideda be ypatingos simptomatikos - pradeda kristi svoris, prarandamas apetitas. Tai simptomai, dėl kurių žmogus vėlokai kreipiasi. Tai blogai, nes organizmas, kovodamas su liga pradeda naudoti savo audinius. Jeigu tokios būklės žmogų operuojame, didelė tikimybė, kad organizmas sulipdyti susiūtus audinius neturės jėgų. Skiriamos specialios dietos, maisto papildai, kad pacientas sustiprėtų, stabilizuotųsi svoris. Labai svarbu išsiaiškinti visas aplinkybes, kad nekiltų komplikacijų. Operacijos metu stebimas kraujo spaudimas, deguonies lygis. Po operacijos anksti pradedame maitinti, kelti pacientus iš lovos. Ta sistema padeda siekti geresnių rezultatų", - pažymėjo gydytojas.

Vis dėlto daugiausia atliekama mažųjų operacijų: tulžies pūslės, išvaržų, skydliaukės, antinksčių. Orientuojamasi į laparoskopinę chirurgiją, jei tik tai techniškai įmanoma - jei pacientas nėra labai nutukęs, augliai nėra dideli ir jiems iš pilvo ištraukti nereikia didelio pjūvio.

Doc. dr. P. Žeromskas, kalbėdamas apie klinikos chirurgus, pabrėžė, kad jie yra aukšto lygio. Patirties klinikoje kasmet semiasi daug rezidentų, o visai neseniai kolektyvą papildė naujas Pilvo chirurgijos ir koloproktologijos skyriaus vedėjas dr. Jonas Jurgaitis.

"Nuolat važiuojame stažuotis į užsienį. Daugelio mūsų chirurgų laparoskopiniai įgūdžiai yra tokie, kad jie gali daryti praktiškai bet kurią operaciją", - sakė doc. dr. P. Žeromskas.

"Turime naują skyriaus vedėją, jo specializacija - skrandis, kasa, kepenys. Jis yra dalyvavęs transplantacijose, taip pat yra labai aukšto lygio chirurgas endoskopuotojas. Su jo atėjimu išsprendėme tulžies latakų ligų endoskopinio gydymo problemą, nes J. Jurgaitis Vilniuje buvo vienas geriausių šios srities specialistų. O dabar jis dirba Klaipėdoje. Šioje srityje pas mus vyksta kartų kaita, tad naujas vedėjas tikrai sustiprino mūsų kliniką", - džiaugėsi klinikos vadovas.

Šiuo metu koloproktologija taip pat tobulėja - vieno apsilankymo metu specialistai gali visapusiškai ištirti pacientą ir suteikti profesionalią konsultaciją. Klinikoje pernai pradėta endoskopinė argono dujų koaguliacija esant radiaciniams tiesiosios žarnos pažeidimams po spindulinio gimdos kaklelio ir prostatos gydymo. Taip pat pirmą kartą laparoskopiškai vienos operacijos metu pašalinta kasos dalis, dvylikapirštė žarna ir tulžies latakai bei atliktos kitos sudėtingos operacijos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder