Per šventes budės daugiau medikų

Per šventes budės daugiau medikų

Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) medikai jau ruošiasi artėjančioms šventėms. Ši ligoninė priims skubios pagalbos reikalingus pacientus per Kūčias ir Naujuosius metus.

RKL direktorius Darius Steponkus teigė, kad medikai yra visą parą pasiruošę priimti pacientus, ir patikino, kad šventėms medikai būna pasiruošę.

"Galiu drąsiai nuraminti klaipėdiečius ir Vakarų Lietuvos gyventojus, svečius, kurie atvyks į pajūrį sutikti švenčių, kad mūsų gydymo įstaiga, neabejoju, kad ir kitos gydymo įstaigos šventėms yra pasiruošusios. Žinoma, visada linkėčiau nesusirgti, Naujuosius metus ir Kalėdas sutikti sveikiems, tačiau nieko nepadarysi, jeigu kas nors atsitiks, medikai bus pasirengę", - kalbėjo D. Steponkus.

Pasak jo, šventinėmis dienomis budinti ligoninė pasitelkia daugiau resursų nei eilinę dieną, nes kartais pacientų srautas būna 20-30 proc. didesnis nei paprastai.

"Šventinis periodas šiais metais yra tikrai labai ilgas ir, aišku, tikėtina, kad dalis žmonių švęsdami galbūt patirs vienokių ar kitokių negalavimų. Taigi, pajėgos yra didesnės ir jų tikrai užteks, jeigu nutiktų kokia bėda. Medikai visą laiką žino, kad netikėtumai yra jų gyvenimo ir darbo dalis, tad to jaudulio tikrai nėra. Pacientai lyg lėktuvo keleiviai - jie ramūs, ar skrenda per šventes, ar paprastą dieną. Taip ir čia - pacientai gali būti ramūs, tikrai pajėgų bus pakankamai", - sakė ligoninės vadovas.


PATARIMAS. "Šventiniu laikotarpiu lietuviai yra linkę persivalgyti, todėl reikėtų pagalvoti apie saiką, nenukrypti nuo kasdienio režimo", - patarė Respublikinės Klaipėdos ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vidaus ligų gydytoja Inga Ubartienė. Virginijos KESMINĖS nuotr.

RKL Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vidaus ligų gydytoja Inga Ubartienė atkreipė dėmesį, kad pacientų srautas ligoninėje visą laiką yra didelis, tačiau šventiniu laikotarpiu kartais sulaukiama pacientų, turinčių specifinių nusiskundimų.

Pasak jos, per šventes vyresni žmonės dažniau kreipiasi dėl padidėjusio kraujospūdžio, skausmų krūtinėje. Jaunesni - dėl pilvo, šonų skausmo, karščiavimo, skundžiasi kosuliu.

"Vieno paties dažniausio susirgimo, dėl kurio kreipiamasi, negalėčiau išskirti. Tačiau per šventes būna persivalgymų. Šventiniu laikotarpiu lietuviai yra linkę persivalgyti, todėl reikėtų pagalvoti apie saiką, nenukrypti nuo kasdienio režimo - valgyti kiekvieną dieną po mažiau, bet dažniau. Persivalgę žmonės dažniau kreipiasi į gydytojus dėl pilvo skausmų, pykinimo. Pamatome gausų Kūčių ar Kalėdų stalą, visko norisi, bet geriau visko paragauti po truputį, neprisivalgyti per daug", - kalbėjo gydytoja.

I. Ubartienė neslėpė, kad išauga ir neblaivių pacientų skaičius. Įprastai, kai yra šios ligoninės priėmimo diena ir pacientai vežami į RKL, būna ne mažiau kaip po 5 girtus pacientus, o švenčių laikotarpiu jų skaičius būna didesnis.

Vis dėlto gydytoja pabrėžė, kad pastaruosius keletą metų mažėja traumų, susijusių su petardomis. I. Ubartienė svarstė, kad galbūt žmonės pasidarė sąmoningesni arba sumažėjo jų susidomėjimas petardomis.

Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vidaus ligų gydytoja pasidalijo pastebėjimu, kad kai kurie pacientai į šį skyrių kreipiasi be priežasties.

Pavyzdžiui, sykį Naujųjų metų naktį, prieš pat vidurnaktį, į Priėmimo-skubios pagalbos skyrių atvyko alkoholio padauginusi mergina, kuri skundėsi, kad nagu įsibrėžė kaktą. Medikai tegalėjo dezinfekuoti įbrėžimą ir išleisti merginą namo.

Kita kuriozinė šventinė situacija - kreipėsi taip pat neblaivi pacientė, kuri teigė, kad patyrė traumą. Ją apžiūrėjo traumatologas ir paaiškėjo, kad lūžo... priaugintas nagas. Pacientė nesutiko, kad jis būtų pašalintas ir reikalavo, kad traumatologas jį pritvirtintų.

Medikai, budėsiantys per šventes, jei leis aplinkybės, ketina sėsti prie bendro Kūčių stalo.

"Tikrai bus kūčiukų, tik kitą kartą nebūna laiko juos suvalgyti", - juokavo D. Steponkus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder