2019 m. balandžio 18 d. 16:06 val., ketvirtadienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Pavasarį leiskite karaliauti ridikėliams: kodėl verta valgyti šias daržoves

Pavasarį leiskite karaliauti ridikėliams: kodėl verta valgyti šias daržoves nuotrauka, foto

© vlmedicina

Parduotuvių lentynose savo apvaliomis formomis ir ryškia spalva pirkėjų akis jau masina šviežio derliaus ridikėliai. Ankstyvasis pavasaris šioms daržovėms yra pats pikas, todėl nepasinaudoti jų nauda būtų tikra nuodėmė. Ridikėliai – nuo seno pažįstama, lietuvių mėgstama, pilna vitaminų ir skoninių savybių daržovė, kuri lengvai pasiduoda įvairiems kulinariniams eksperimentams.

Organizmą lepinanti daržovė

Ankstyvą pavasarį bene pirmieji apdovanojantys šviežiu derliumi, ridikėliai yra puiki priemonė kovojant su po žiemos ištinkančia avitaminoze.

Kaip pasakoja sveikos gyvensenos propaguotoja ir restoranų šefė Aida Matulevičiūtė, ridikėliai pasižymi ne tik išskirtiniu – pusiau švelniu, pusiau aštriu – skoniu, bet ir savo maistinėmis savybėmis. Juose gausu vitaminų C, PP, B1, B2, įvairių fermentų, lengvai pasisavinamų kalio, geležies, natrio, fosforo ir mineralinių medžiagų. Be to, ridikėliai gerina virškinimą, padeda atsikratyti organizme susikaupusių toksinų.

„Ridikėliuose labai mažai riebalų, tačiau daug ląstelienos ir angliavandenių. Tai – dietinė daržovė, todėl po žiemos ji itin tinkama sugrįžti į taip visų pasiilgtas salotas. Skonio ir spalvų dermė papuoš kiekvieną lėkštę, o į įprastą mitybos racioną įneš pavasariško lengvumo“, – teigia A. Matulevičiūtė.

Sveikos gyvensenos propaguotojai ridikėlius renkasi kaip puikią priemonę cholesterolio kiekiui reguliuoti, o iš jų gaminamos sultys slopina šlapimo pūslės uždegimo procesus. Ieškantieji alternatyvių priemonių grožiui puoselėti teigia, kad šios daržovės saugo odą, stabdo senėjimą. Be to, iš ridikėlių moterys nuo senų laikų gaminasi ir veidą skaistinančias kaukes.

Ridikėlius galima ir kepti, ir marinuoti

Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, ridikėlių įsigyti galima ištisus metus, tačiau šviežias derlius visuomet sulaukia ypatingo pirkėjų dėmesio. „Nuo kovo pradžios pirkėjams siūlome net 5-6 skirtingas ridikėlių rūšis, šiuo metu jie yra itin paklausūs. Atkeliavus šviežiam derliui, į pirkėjų krepšelius vis dažniau nugula žalialapės salotos, švieži krapai, svogūnų laiškai, o spalvų ir skonių suteikia būtent ridikėliai. Vis tik, pagal populiarumą ridikėliai nusileidžia ir morkoms, ir kitoms daržovėms. Matyt, dauguma žmonių ridikėlius vis dar yra įpratę valgyti šviežius, neapdorotus, nors jie tikrai lengvai pasiduoda kulinarinėms interpretacijoms“.

Tokiai nuomonei antrina ir A. Matulevičiūtė. „Lietuvoje ridikėlius dauguma valgo labai tradiciškai – šviežios ridikėlio skiltelės atsiduria salotose ar ant sumuštinių, tačiau šių daržovių galimybės yra kur kas platesnės, jas galima termiškai apdoroti. Ridikėliai puikiai tinka įvairiems patiekalams paskaninti ir tikrai ne tik šviežiu pavidalu. Juos galima grilinti su kitomis daržovėmis, kepti orkaitėje, gaminti traškučius, dėti į troškinius, virti ar net marinuoti“, – įsitikinusi A. Matulevičiūtė.

Netėti rikeceptai, kuriuose ridikėlis griežia pirmuoju smuiku

Jeigu ridikėlių sezonas dosnus – dalį jų atidėkite ir paruoškite ateičiai. Tam ypač tiks ridikėlių marinavimas. Šis patiekalas bet kuriuo metų laiku praturtins žuvies ar mėsos kepsnį bei taps puikiu pagardu.

Marinuoti ridikėliai

Reikės:

0,5 kg ridikėlių;

 

stiklinės vandens;

 

stiklinės baltojo vyno acto;

 

2 arbat. šaukšt. cukraus;

 

2 arbat. šaukšt. druskos;

 

1 valg. šaukšt. garstyčių grūdelių;

 

juodųjų pipirų grūdeliais;

 

kelių lauro lapelių;

 

1-2 česnako skiltelių;

 

saujos šviežių, kapotų krapų.

Gaminimas:

Pirmiausiai pasigaminkite marinatą: vandenį sumaišykite su cukrumi, druska ir baltojo vyno actu. Jei skonis pasirodys per blankus, pagardinkite trūkstamu akcentu. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Juos sudėkite į nedidelį stiklainį, ten pat dėkite lauro lapelius, berkite juodųjų pipirų grūdelius ir šaukštą garstyčių, sukapotus česnakus ir krapus. Visą turinį užpilkite gerai išmaišytu marinatu, sandariai užsukite ir dėkite ridikėlius į šaldytuvą. Ragauti galima jau po paros!

Jei ridikėlius norite išsaugoti žiemai, užpilti reikia karštu marinatu. Vandenį užvirkite, berkite cukrų, druską ir maišykite, kol užvirs. Nukėlus vandenį nuo kaitros, supilkite actą ir šiuo marinatu užpilkite paruoštus ridikėlius. Sandariai užsukite, stiklainį atvėsti palikite dugnu į viršų.

Skanaus!

VLMEDICINA

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

Klaipėdos apskrityje kol kas tymų atvejo nėra užfiksuota tik Palangos ir Neringos...

Tymų atvejų Klaipėdos apskrityje daugėja nuotrauka, foto

Pasibaigus 2018 metams, apžvelgiami nuveikti darbai, įvertinamas praėjęs laikas, palyginamas su ankstesniais...

KUL 2018 metų veiklos ataskaita nuotrauka, foto

Lietuvą sukrėtė naujagimės, kuri Klaipėdoje pasaulį išvydo su 4 promilių alkoholio kraujyje...

Girti gimę kūdikiai: kaip vėliau klostėsi likimai nuotrauka, foto

Lietuvos ligoninėse lovų skaičius tebėra didžiausias Europos Sąjungoje (ES), hospitalizacijos mastas –...

Lovų ligoninėse per daug, šeimos gydytojai gaišta laiką - auditas nuotrauka, foto

Jachtai "Lietuva" laivų vėžys nediagnozuotas nuotrauka, foto

Klaipėda, Legendinei klaipėdiečių jachtai "Lietuva" per 40 metų pirmą kartą atliekamas kapitalinis remontas....

Fiasko: LFF taurės burtai bus traukiami iš naujo nuotrauka, foto

Sportas, Ketvirtadienį vyko Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės I ir II etapo...

10-asis Klaipėdos laivų paradas kviečia laivus sužibėti nuotrauka, foto

Klaipėda, Vos po mėnesio, gegužės 18-ąją,  Klaipėda svečius pakvies į jubiliejinį, jau 10-ąjį...

Klaipėdoje baigiamas šildymo sezonas nuotrauka, foto

Klaipėda, Penktadienį, balandžio 19 d., Klaipėdoje bus išjungtas šildymas daugiabučiuose.

Klaipėda, Paskelbta prieš 1 val.

Sportas, Paskelbta prieš 1 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 2 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...