Pacientai šaukiasi pagalbos: neliko populiaraus vaisto

Pacientai šaukiasi pagalbos: neliko populiaraus vaisto

Širdies kraujagyslių ligos Lietuvoje yra vienos dažniausių šalyje. Kardiologai jau skambina pavojaus varpais, kad karantinas, kai žmonės mažiau laiko praleidžia gryname ore, yra mažiau fiziškai aktyvūs bei daugiau valgo, mirtingumo svarstykles gali dar labiau pakreipti į neigiamą pusę.

O pastarąją savaitę bėdų dėl aukšto kraujo spaudimo turinčius ligonius šokiravo ir dar viena naujiena.

 Lietuvos vaistinėse nebeliko pagrindinio vaisto, skirto mažinti kraujo spaudimą, – „Kaptopril“. Kenčiantys nuo arterinės hipertenzijos nebegali įsigyti net ir jo analogo „CaptoHEXAL“. 

Į „Sekundės“ redakciją paskambinusi panevėžietė Ona guodėsi, kad kaptoprilis buvo vienintelis vaistas, gelbėdavęs ją, kai kraujo spaudimas šoktelėdavo iki gyvybei pavojingos ribos. Ji jau keletą metų vartoja šeimos gydytojos paskirtus vaistus kraujo spaudimui reguliuoti, tačiau jie yra ilgo veikimo. Savo vaistinėlėje ji visada turinti ir kaptoprilio. 

„Nors geriu vaistus nuo didelio kraujo spaudimo, būna, kad jis man dėl neaiškių priežasčių pakyla ir iki 220. Vienintelis vaistas, kuris geba numušti spaudimą, yra kaptoprilis. Praėjusią savaitę gydytoja išrašė receptą, bet apėjau visas vaistines – niekur nėra. Nėra ir analogiško preparato“, – pasakojo senjorė. 

Ona ne vienoje vaistinėje išgirdo, kad sutrikęs šio vaisto tiekimas į Lietuvą. Jai buvo pasiūlyta palaukti, mat žadama, kad lapkričio pabaigoje vėl jis turėtų atsirasti rinkoje. „Kelias tabletes dabar davė kaimynė, o ką daryti tiems, kurie tokių kaimynių neturi?“ – kalbėjo Ona. 

Per maža rinka 

Perskambinus tiek didžiųjų vaistinių tinklų, tiek mažąsias vaistines, sulaukta to paties atsakymo – įsigyti vaistų „Kaptopril“ šiuo metu neįmanoma nei fizinėse vaistinėse, nei internetu. Mat nuo spalio vidurio sutrikęs šio vaisto tiekimas į mūsų šalį. Iš Valstybinės kainų kontrolės tarnybos vaistinės yra gavusios patvirtinimą, kad vaisto tiekimas į Lietuvą turėtų būti atnaujintas lapkričio 30-ąją. 

Panevėžyje veikiančios Juro vaistinės savininko Juro Kirkaus teigimu, jau tampa kone tradicija, kad metų pabaigoje vaistinėse ima trūkti kai kurių vaistų. Pasak vaistininko, taip yra todėl, kad didiesiems farmacininkams Lietuvos rinka per maža. 

„Nors vaistas visoms šalims tiekiamas tas pats, bet kiekvienai šaliai turi būti atskiros vaisto anotacijos ir dėžutės, užrašytos tik tos šalies gimtąja kalba. Lietuvos rinka per daug maža, kad didieji gamintojai paleistų liniją tam tikrų vaistų, skirtų mūsų šaliai. Pagal jų prognozes, „Kaptoprilis“ turėtų atsirasti vaistinėse tik lapkričio pabaigoje“, – teigė J. Kirkus. 

Tai ne vienintelis preparatas, kurio šiuo metu jau trūksta šalies vaistinėse. Anot vaistininko, pacientai taip pat skundžiasi, kad negali gauti „Noliprelio“, tam tikro stiprumo „Presteram“. Šie vaistai taip pat skirti hipertenzijai gydyti. 

„Kai kurios vaistinės dar turi likučių, o kai kuriose nebėra ir šių vaistų nuo hipertenzijos“, – sakė vaistininkas. 

Panevėžyje veikiančios Juro vaistinės savininko Juro Kirkaus teigimu, jau tampa kone tradicija, kad dėl biurokratinių kliūčių metų pabaigoje vaistinėse ima trūkti kai kurių gydomųjų preparatų. 

Gresia savigyda 

Pasak J. Kirkaus, „Kaptopril“ yra toks vaistas, kurį tik iš dalies galima pakeisti kitu. Nė vienas pakaitalas negali taip staigiai numušti kraujo spaudimo. Šis vaistas skirtas tik išimtiniams ūminiams atvejams, tačiau kai kuriems pacientams jį turėti savo vaistinėlėje būtina. 

„Reikia suprasti, kad tai receptiniai vaistai. Nuėjus į vaistinę jų taip lengvai nenusipirksi. Nenorėčiau sakyti, kuo pacientai galėtų pakeisti „Kaptoprilį“, kad nepultų pirkti šių vaistų. Jeigu pacientas savo nuožiūra, be kardiologo konsultacijos, ims keisti medikamentus, bus blogai. Tai jau savigyda, kuri gali išbalansuoti visą gydytojo sudarytą gydymo planą“, – kalbėjo J. Kirkus.

Greitoji vos spėja suktis 

Panevėžio miesto greitosios pagalbos stoties vadovė Rūta Ramoškienė ramina, kad medikai bent kol kas vaistų, kurie skubiai sumažintų aukštą kraujo spaudimą, tikrai nepritrūks. 

„Mes ne iš vaistinių perkame, tad šiuo metu atsargų tikrai turime. „Kaptoprilis“ nėra vaistas, naudojamas gydymui, tik pirmai pagalbai, kai staiga sukyla kraujospūdis. Todėl labai svarbu, kad žmonės, kenčiantys nuo aukšto kraujo spaudimo, reguliariai gertų jiems gydytojo paskirtus vaistus. Tuomet ir „Kaptoprilis“ reikalingas tik išimtiniais atvejais“, – sakė R. Ramoškienė. 

Jos teigimu, bent kol kas didesnio antplūdžio pacientų, kuriuos kankina per didelis kraujospūdis, greitosios medikai nepajutę. Kasdien tokių pacientų būna po kelis. Tačiau bendras iškvietimų srautas dabar gerokai išaugęs. 

„Prie jau įprastinių ligų prisidėjo ir COVID-19 pacientai. Tad visos brigados praktiškai būna užimtos. Pavyzdžiui, pirmadienį per pietus iš aštuonių brigadų tik viena laisva buvo, visos kitos išvykusios pas pacientus“, – kalbėjo R. Ramoškienė. 

Vienas atsisakė, kitas stringa 

Valstybinės kainų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė teigė, kad šių metų spalio 20-ąją vaistinio preparato registruotojas KRKA informavo tarnybą, kad preparato „Kaptopril“ 50 mg tablečių tiekimas laikinai nutrūko dėl gamybos sutrikimų. Tiekimą planuojama atnaujinti gruodžio pirmą savaitę. O vaistinio preparato „Kaptopril“ 25 mg tablečių didmeninio platinimo įmonių sandėliuose praeitą savaitę dar buvo nedidelis kiekis. 

Kaip informavo registruotojas, lapkričio 16-ąją Lietuvą turėjo pasiekti eilinė „Kaptopril“ 25 mg siunta. Pasak specialistės, kitas vaistinio preparato registruotojas „Sandoz“ šių vaistų tiekimą Lietuvos rinkai visai nutraukė šių metų gegužę. 

„Kaptoprilis yra receptinis vaistas, todėl pacientai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją dėl galimybės šiuos vaistus pakeisti kitais. Kad pacientai nejaustų vaistų tiekimo sutrikimų pasekmių, Lietuvos rinkai gali būti tiekiami vardiniai vaistiniai preparatai (jei jie registruoti bent vienoje kitoje EEE valstybėje arba gamintojo valstybėje) bei vaistai užsienio pakuotėmis.

Šios priemonės padeda spręsti iškilusias tiekimo problemas. Tačiau sprendimus, ar vardinį vaistą įtraukti į Kompensuojamųjų vaistų sąrašą, priima Valstybinė ligonių kasa“, – aiškino A. Tautvydienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder