Nuo kokių ligų augintiniai saugo savo šeimininkus

Nuo kokių ligų augintiniai saugo savo šeimininkus

Augintinių poveikį mokslininkai lygina su psichotropinių medžiagų veikimu – žmonės vartoja narkotikus tam, kad padidintų serotonino ir dopamino kiekį organizme, bet tai galima pasiekti tiesiog paglosčius šunį, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, pabrėžia jis, augintiniai pagerina širdies ligomis ar Alzheimerio liga sergančiųjų būklę, padeda kovoti su alergijomis.

„Širdies ligomis ar Alzheimerio liga sergančiųjų būklę pagerinti galima netikėtu būdu, – sako A. Unikauskas. – Tai augintiniai. Be to, jie ne sukelia, o padeda kovoti su alergijomis, mažina astmos riziką.“

Profesoriaus žodžiais, mokslininkai ilgus metus tyrė gyvūnų alergijas, stebėjo vaikų kraujo imunines ląsteles jiems tik gimus ir kaip kraujas pasikeitė po metų, ieškojo alerginių reakcijų, imuniteto pokyčių ir reakcijų į bakterijas aplinkoje.

„Jei namuose gyveno šuo, vaikai buvo mažiau linkę į alergijas naminiams gyvūnams. Pagal kraujo tyrimų parodomus jiems sumažėjo egzemos ar odos alergijų rizika, kuri pasireiškia raudonos ir niežtinčios odos simptomais.

Jų imuninėje sistemoje padaugėjo cheminių junginių, rodančių, kad sustiprėjo imuninės sistemos aktyvacija. Mokslininkai aiškina, kad šunys yra gana nešvarūs gyvūnai ir tai yra privalumas, nes nešvarumai ir aplinkos alergenai treniruoja kūdikių imuninę sistemą“, – teigia A. Unikauskas.

Be to, pabrėžia jis, augintiniai gerina senjorų sveikatą: „Kai namuose yra augintinis, Alzheimeriu ar senatvine demencija sergantiems žmonėms sumažėja nerimo priepuolių. Taip pat augintinis padeda išvengti ligų, kurias sukelia vienatvė: tai ir širdies problemos, ir netinkamo kraujo spaudimo sukeltos ligos.“

Taip pat, priduria A. Unikauskas, ištyrus augintinių turinčius žmones, nustatyta, kad jų organizme išsiskiria kitų, daugiau nervų sistemą raminančių hormonų – serotonino ir dopamino.

„Įdomu, kad mokslininkai augintinio poveikį lygina su psichotropinių medžiagų veikimu ir tai aiškina paprastai: žmonės vartoja psichotropines medžiagas (heroiną, kokainą) tam, kad padidintų serotonino ir dopamino kiekį organizme.

Bet tai galima pasiekti ir kitu būdu – užtenka tiesiog paglostyti ir priglausti šunį, pažiūrėti jam į akis, apkabinti sutuoktinį ar tiesiog pasigrožėti saulėlydžiu“, – teigia medikas.

Anot jo, kad gyvūnai iš tiesų turi poveikį mūsų sveikatai, patvirtina dar keli įdomūs moksliniai faktai: „Tyrimai parodė, kad persirgę miokardo infarktu žmonės, įsigiję augintinį, gyvendavo ilgiau. Taip pat augintinių savininkams nustatytas mažesnis cholesterolio ir trigliceridų kiekis organizme.“

Plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder