Naujagimiams linkėjo augti be tabako

Naujagimiams linkėjo augti be tabako

Pirmadienį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje buvo pasveikintos penktadienį, Pasaulinę dieną be tabako dieną, gimusių kūdikių šeimos.

Jau daugiau nei dešimtmetį Lietuvoje vyksta akcija "Gimiau nerūkanti/-s", kai sveikinami gegužės 31-ąją, Pasaulinę dieną be tabako, gimę kūdikiai.

Klaipėdoje penktadienį gimė 13 mažylių - 8 berniukai ir 5 mergaitės. Paprastai per parą gimsta iki dešimties vaikučių. Penktadienį 7 vaikai gimė klaipėdiečių šeimoms, po 2 - šeimoms iš Klaipėdos rajono, Kretingos rajono ir Šilutės.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento vyriausioji slaugos administratorė Salomėja Gustienė sakė, kad jau sekmadienį dauguma mažylių iškeliavo į namus, tad pirmadienį pasveikinti tik 5 gimusieji išskirtinę dieną: 4 klaipėdiečiams gimusios mergaitės ir vienas šilutiškiams gimęs berniukas.

Beveik visi tėvai naujagimiams jau parinko ir vardus. Iš pasveikintųjų vaikučių vardo neturėjo tik viena mergaitė. Jau trečios dukros sulaukęs tėvelis juokavo, kad nebežino gražių vardų, tad dar reikės pagalvoti.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, ligoninės atstovai ir Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro direktorė Jūratė Grubliauskienė linkėjo tėvams kantrybės auginant atžalas, o mažyliams augti sveikiems ir be tabako. Kiekvienam kūdikiui buvo įteiktos simbolinės dovanos - marškinėliai su užrašu "Gimiau nerūkanti" ar "Gimiau nerūkantis", informacija apie tabako daromą žalą.

"Tėveliai žinojo, kokią dieną jų kūdikiai gimsta, žinojo ir akušerės. Kadangi daug metų rengiame akciją "Gimiau nerūkantis", visos akušerės ir mamos žino, kad kūdikiai, gimę gegužės 31 dieną, bus sveikinami", - sakė S. Gustienė.

Visuomenės sveikatos biuro direktorė J. Grubliauskienė pabrėžė, kad šia akcija norima tėvams priminti, kokia svarbi augantiems vaikams yra aplinka.

"Aplinka be tabako yra ne tik įgūdžio ugdymas, kad jie nerūkytų, bet ir sveikatos saugojimas, nes jeigu vaikas auga aplinkoje, kur yra pasyvus rūkymas, tai kenkia vaiko sveikatai. Tikimės, kad šiandien pasveikinti vaikai augs aplinkoje be tabako ir tėvai rodys jiems gražų pavyzdį", - sakė J. Grubliauskienė.

Pasak jos, biure nuolat vyksta nemokami užsiėmimai žmonėms, norintiems mesti rūkyti - tereikia noro keisti savo įpročius. Atsisakyti žalingo įpročio rūkyti Klaipėdos visuomenės sveikatos biuras kvietė ir gegužės 31-ąją Karlskronos aikštėje, kur vyko renginys "Pūsk muilo burbulus, o ne tabako dūmus".

Prevencinė veikla siekiant apsaugoti vaikus nuo žalingų įpročių poveikio itin aktuali pastaruoju metu, kai per neilgą laiką į Klaipėdos universitetinę ligoninę buvo patekusios net 4 neblaivios gimdyvės.

Tabako žala

Tabakas turi neigiamos įtakos vyrų ir moterų vaisingumui, iki 60 proc. padidina negimdinio nėštumo riziką, 25 proc. - tikimybę patirti persileidimą ir kitas nėštumo komplikacijas. Gyvenimą be tabako pasirinkusių mamų vaikai kur kas rečiau gimsta anksčiau laiko, įprastai sveria 200-300 g daugiau. Nerūkymas gerokai sumažina vaisiaus apsigimimų tikimybę.

Įvairių šalių mokslininkai kasmet surenka vis daugiau duomenų apie vaikų susirgimus, kurie yra susiję su tėvų rūkymo reiškiniu ir neišvengiamu vaikų pasyviu rūkymu, kai tėvai net nesusimąstydami apie daromą žalą savo ar kaimynų vaikams užsirūko greta mažamečių. Šalutiniuose dūmuose (kurie smilksta degant cigaretei) kenksmingų medžiagų koncentracija yra net kelis kartus didesnė nei pagrindiniuose dūmuose (įtraukiamuose ir išpučiamuose rūkančiojo): 50 kartų daugiau amoniako, 5 kartus - anglies monoksido, 2 kartus - nikotino ir dervų. Rūkančių tėvų vaikai dažniau turi kvėpavimo takų problemų, kur kas dažniau serga bronchitu, bronchine astma, vidurinės ausies uždegimu. Vos gimus rūkančių mamų vaikams būdingi apetito ir miego sutrikimai, didesnis nei įprastai nerimastingumas, irzlumas - tai yra patiriamos nikotino abstinencijos požymiai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder