„Motyvuoti atletai“ pataria, kaip pasiruošti permainingiems pavasario orams

„Motyvuoti atletai“ pataria, kaip pasiruošti permainingiems pavasario orams

Po ilgai trukusio šaltojo sezono, kai didžiąją dalį paros vyravo tamsa, vis dažniau pasirodanti saulė sufleruoja apie artėjančią pavasario pradžią. Tačiau su pavasariu atkeliauja ne tik ilgesnės dienos ir šiluma, bet ir permainingi orai, dažnu atveju lydimi peršalimo ligų. Pastarąsias lemia ne tik netinkamas drabužių pasirinkimas žvarbiems rytams ir šiltoms dienoms, tačiau ir po žiemos nusilpusi imuninė sistema. Tad kaipgi pasiruošti pavasariui ir aprūpinti organizmą natūraliomis apsaugomis?

Aktyvaus gyvenimo būdo tinklaraščio „Motyvuoti atletai“ įkūrėjas Artur Swan teigia, kad net ir permainingų orų sezonu galima maitintis subalansuotai. Tinkamai pasirinktas maistas pagerina imuniteto būklę ir pakelia nuotaiką anstyvo pavasario dienomis.

„Pereinamuoju metų laikų sezonu reikia ypatingą dėmesį skirti pakankamam baltymų ir sočiųjų riebalų kiekiui mitybos racione. Taip pat nepamiršti patiekalų pagardinti mėgstamais prieskoniais, pasižyminčiais antioksidacinėmis savybėmis. Tokia subalansuota maisto medžiagų puokštė ne tik pagerina imunitetą, bet ir padeda išvengti peršalimų“, – sako A. Swan.

Baltymai – sustiprinti imunitetą

Anot jo, baltymai yra ne tik labai svarbūs organizmui atsistatyti, bet ir sustiprinti imuninę sistemą: „Jeigu organizmui trūks baltymų, jis negalės atsistatyti, todėl nusilps. Tiesa, nereikėtų persistengi su baltymine mityba, labai svarbu vartoti baltymų kiekį, pritaikytą pagal individualią žmogaus raumenų masę ir kūno svorį“, – sako mitybos specialistas.

Jis pataria rinktis vištieną, siekiant užtikrinti baltymų kiekį mitybos racione. Anot sportininko, vištiena yra geriausias visaverčių baltymų šaltinis. Tiesa, reikėtų atkreipti išskirtinį dėmesį ir į jos kokybę – rinktis geriausiomis sąlygomis užaugintą vištieną.

Sveikatai stiprinti – kokybiški produktai

Siekiant sustiprinti imunitetą, labai svarbu rinktis geriausiomis sąlygomis užaugintus produktus. „Renkantis vištieną svarbu atkreipti dėmesį, kad ji būtų auginta mums priimtinomis sąlygomis – atkreipti dėmesį, ar buvo auginta be antibiotikų,“ – sako A. Swan.

Mitybos ekspertas paaiškina, kad vištiena, kuri buvo gydyta antibiotikais, gali tapti žalinga žmogaus organizmui, nes joje lieka nuo antibiotikų mutavusios bakterijos. Ilgainiui šios gali slopinti tiesiogiai vartojamų antibiotikų veikimą.

„Antibiotikai plačiai vartojami paukščių gydymui, todėl jų mes gauname ne tik tiesiogiai, kai juos skiria gydytojas, bet ir nuo antibiotikų mutavusių bakterijų pavidalu, kai perkame vištieną. Antibiotikų atsisakymas auginant paukščius padeda iš dalies apsisaugoti nuo didėjančio atsparumo antibiotikams,“ – sako O. Borkovska.

O. Borkovska paaiškina, kad būtų išvengta antibiotikų naudojimo vištų auginimo metu, reikia užtikrinti itin geras auginimo sąlygas, kad šios nesirgtų. Geros sąlygos paukščiams kuriamos suteikiant jiems pakankamai vietos judėti, itin daug dėmesio skiriant kokybiškam lesalui, kuriame būtų kuo mažiau gyvūninės kilmės produktų ir tinkamas paros ritmas.

Renkantis vištienos produktus, ji pataria atkreipti dėmesį į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos skiriamą pakuočių ženklinimą „Užauginta be antibiotikų“.

Prieskoniai taip pat svarbu

Mitybos specialistas A. Swan pataria pasirūpinti ne tik kokybiškų baltyminių produktų įtraukimu į mitybos racioną, bet ir prieskonių pasirinkimu.

Anot jo, imbieras, cinamonas, pipirai ir kiti aitresni prieskoniai padeda sustiprinti imunitetą ir turi antioksidacinių – priešuždegiminių savybių. Jis pabrėžia, kad baltyminį maistą labai svarbu derinti su antioksidantais, kurie padės užtikrinti subalansuotą maistinių medžiagų kiekį ir jų poveikį.

„Ne be reikalo nuo mažens seneliai mus vertė valgyti česnaką, svogūną, kad sustiprintume imunitetą. Tačiau šiandien, kai parduotuvių lentynose galime rinktis prieskonių iš viso pasaulio, reikėtų tuo pasinaudoti ir imbierą ar kitus aitrius prieskonius pradėti vartoti ne tik tada, kai susergame, bet profilaktiškai jais stiprinti imunitetą“ , – sako A. Swan.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder