Ministro Aurelijaus Verygos prašoma įteisinti medicinines kanapes

Ministro Aurelijaus Verygos prašoma įteisinti medicinines kanapes

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Mykolas Majauskas ir Irena Degutienė, reaguodami į onkologinių ligonių prašymus, kreipiasi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, prašydami peržiūrėti narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus dėl medicininių kanapių įteisinimo.

Parlamentarai prašo įteisinti medicinines kanapes itin sunkių ligonių gydymui tik gydytojų specialistų sprendimu ir griežta kontrole.

Medicininėmis kanapėmis gydomi onkologiniai ligoniai, sergantieji išsėtine skleroze, sunkiomis epilepsijos formomis, ŽIV/AIDS, kenčiantys nuo chroniškų skausmų.

Penktadienį spaudos konferencijoje Seime parlamentarai sakė, kad 2017 metais medicinines kanapes įteisino Vokietija, Graikija ir Lenkija. 2001 metais pirmoji tokį sprendimą priėmė Portugalija, vėliau - Nyderlandai, Suomija, Slovėnija, Čekija, Ispanija.

Lietuvoje medicininės kanapės neatskiriamos nuo rekreacinių ir yra draudžiamos pagal Lietuvos Respublikos farmacijos įstatymą. Jame nurodoma, kad medicininiais tikslais naudoti galima tik Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašų antrame sąraše esančias medžiagas. Sąrašus įsakymu tvirtina sveikatos apsaugos ministras.

„Noriu pabrėžti, kad nekalbame apie kanapių įteisinimą rekreacijai, apie investicijas, su tuo susijusias naujas darbo vietas ar įtaką valstybės biudžetui. Klausimas tik vienas - ar esame pasiruošę įteisinti medicinines kanapes sunkių ligų gydymui specialisto sprendimu ir griežta priežiūra“, - spaudos konferencijoje patikino Seimo narys M. Majauskas.

Pasak Seimo narės I. Degutienės, užsienio šalyse medicininėmis kanapėmis gydomi onkologiniai ligoniai, sergantys epilepsija, išsėtine skleroze, tačiau Lietuvoje ši praktika vis dar draudžiama be jokių išlygų. „Metas peržiūrėti galiojančias nuostatas ir užtikrinti sunkiausiems ligoniams geriausią įmanomą gydymą“, - sakė parlamentarė.

Nacionalinio vėžio instituto vadovas prof. dr. Feliksas Jankevičius norėtų, kad inovatyvūs gydymo metodai ir preparatai, tarp jų medicininiai kanabinoidai, sparčiau pasiektų Lietuvą.

„Norėtume, kad tas procesas būtų žymiai greitesnis, tikrai sparta reikalinga. Mes tikrai daug turime onkologinių ligonių, kuriems reikalinga blokuoti skausmą. Kova su onkologiniu skausmu yra labai svarbi onkologijos užduotis. Šiandien mes turime nemažai preparatų - trumpai veikiančių, ilgai veikiančių, bet nauji preparatai, nauji iššūkiai šitoje vietoje būti labai naudingi“, - žurnalistams sakė prof. dr. F. Jankevičius.

Jis pažymėjo, kad Lietuvos patirtis naudojant medicinines kanapes yra praktiškai nulinė. „Lietuvoje patirtis yra ribota, galima pasakyti, nulinė, kadangi tie preparatai Lietuvoje nelegalizuoti, draudžiami naudoti, todėl informaciją mes semiame iš literatūros. Norėtųsi, kad Lietuvoje nebūtume nuošalyje ir galėtume dalyvauti šiame procese“, - sakė prof. dr. F. Jankevičius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder