Minint pasaulinę pasiutligės dieną bus galima nemokamai vakcinuoti naminius gyvūnus

Minint pasaulinę pasiutligės dieną bus galima nemokamai vakcinuoti naminius gyvūnus

Rugsėjo 28-tąją kasmet minima pasaulinė pasiutligės diena. Šiemet Pasaulinės gyvūnų sveikatos organizacija visuomenės dėmesį į pasiutligės keliamus pavojus bandys atkreipti šviečiamosiomis akcijomis ir šūkiu "Visi kartu prieš pasiutligę".

Kasmet nuo pasiutligės miršta apie 70 tūkstančių žmonių, didesnė dalis jų - vaikai. Liga labiausiai paplitusi skurdžiose, besivystančiose šalyse. 95 proc. žmonių užsikrečia nuo sergančių šunų. Vienintelis būdas kovoti su šiuo mirtį sėjančiu virusu - vakcinuoti naminius ir laukinius gyvūnus.

Ši liga neseniai ir Lietuvoje buvo viena iš labiausiai nerimą kėlusių problemų. Tačiau įgyvendinus efektyvias kovos priemones, pasiutligė pažabota: jau kelerius metus neužregistruojama užsikrėtusių šia liga naminių gyvūnų, o laukinėje faunoje pastaraisiais metais užfiksuoti tik pavieniai atvejai.

"Galime pasidžiaugti, kad iš Lietuvos ši pavojinga liga traukiasi ir tikimės greitai taps tik istorija. Lietuvoje pernai per visus metus užfiksavome tik vieną pasiutligės atvejį, o šiais metais - nė vieno. Situacija iš esmės pasikeitė vos per keletą metų dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kasmet vykdomos laukinių gyvūnų vakcinacijos. Kaip tik šiuo metu virš mūsų šalies teritorijos vėl mėtomi jaukai su vakcina - vyksta rudeninė laukinių gyvūnų vakcinacija. Labai svarbios ir įvairios visuomeninės akcijos, privačių veterinarijos gydytojų organizuojamos nemokamo gyvūnų vakcinavimo dienos", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius.

Pasaulinei pasiutligės dienai paminėti teritorinės VMVT organizuoja įvairius pasitarimus, susitikimus su veterinarijos gydytojais, apie pasiutligę bus pasakojama ugdymo įstaigose.

Daugelyje teritorinių tarnybos padalinių nuo rugsėjo 27 iki spalio 4 dienos naminius šunis ir kates nuo pasiutligės bus galima paskiepyti nemokamai arba už simbolinį mokestį. Tikslias vakcinacijos datas, laiką ir vietas galima rasti VMVT internetiniame portale www.vmvt.lt.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder