Medikai toksikologai primena: valgant miško gėrybes svarbiausia - saikas

Medikai toksikologai primena: valgant miško gėrybes svarbiausia - saikas

Lietuvoje pradėjus gausiai dygti grybams, miškus užplūdo minios grybautojų. Toksikologai ruošiasi apsinuodijusiųjų grybais antplūdžiui, o mitybos specialistai primena - kaip ir bet kokio kito maisto, grybų reikėtų valgyti saikingai.

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų gydytojos dietologės doc. dr. Editos Gavelienės teigimu, grybai yra produktas, kuriame gausu mikroelementų ir skaidulų. Tačiau jame nėra daug visaverčių baltymų, organizmui būtinų riebalų rūgščių ar kt. Vis dėlto mikroelementai ir skaidulos taip pat reikalingi žmogaus organizmui. Tad galima sakyti, jog grybai naudingi kaip mikroelementų ir skaidulų šaltinis.

Tačiau grybai - sunkiai virškinamas maistas, nes dažniausiai jie ruošiami su riebiais padažais, o toks maistas nėra labai sveikas organizmui.

Jeigu grybų suvalgoma normali porcija, pasak dietologės, - nieko tokio, bet jei gerokai per didelė - tai kenkia organizmui. Tačiau tą patį galima pasakyti apie bet kurį maistą, ne tik apie grybus.

„Persivalgius perkraunama virškinimo sistema: ji pirmiausia tampoma mechaniškai, be to, tam, kad maistas būtų suvirškintas, reikalingi virškinimo fermentai, ir to kiekio, kuris išsiskiria įprastai maitinantis ir suformuotas mūsų valgymo įpročių, nepakanka, - aiškina E.Gavelienė. - Tad persivalgius visiems virškinimo sistemos organams tenka dirbti maksimaliu pajėgumu. Jei kuris nors kažko padaryti „nespėja“ - žmogus jaučiasi blogai, jį kankina sunkumo, tempimo jausmas, gali graužti rėmuo, paleisti vidurius ar jie užkietėti.“

Jei žmogus pasijunta blogai, nes suvalgė didelį kiekį riebiai paruoštų grybų, to nereikėtų vadinti apsinuodijimu - tai greičiau virškinimo sistemos perkrova. Telieka išlaukti, kol maistas bus suvirškintas.

Tačiau jei pavalgius grybų blogumas pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, skausmais pilvo plote, padidėjusiu prakaitavimu, sumažėjusiu arteriniu kraujospūdžiu, drebuliu ar net traukuliais, sąmonės sutrikimais, reikėtų kuo greičiau kreiptis į medikus - tai gali būti apsinuodijimo grybais simptomai.

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro specialistų teigimu, didžiausia problema, kad pavalgę grybų ir prastai pasijutę žmonės laukia, kol pasidarys visiškai blogai. Apsinuodijus grybais pagalba reikalinga kuo greičiau. Kuo vėliau kreipiamasi į medikus, tuo sunkiau išvalyti apnuodytą organizmą - priešnuodžiai nebeveikia.

Pasak toksikologų, kai suvalgęs grybų žmogus pasijunta blogai jau po 15 minučių ar po vienos dviejų valandų, toks apsinuodijimas nėra labai pavojingas gyvybei. Smarkiai apsinuodijus, pavyzdžiui, suvalgius blyškiųjų musmirių, negalavimai pasireiškia po vienos ar dviejų parų. Toks apsinuodijimas sukelia rimtesnių padarinių ir gali būti mirtinas.

Kol atvyks medikai, apsinuodijusiajam būtina suteikti pirmąją pagalbą - duoti gerti kuo daugiau sūraus vandens, sukelti vėmimą, uždėti ant galvos šaltą kompresą. Kai žmogus vemia jau vien vandeniu, patartina duoti 4-5 tabletes aktyvintos anglies, kas valandą - po šaukštą specialiai paruošto skysčio: litre vandens ištirpinti 20 g cukraus, 3,5 g druskos ir 2,5 g sodos. Taip organizme atkuriami elektrolitai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder