Kviečia aktyviau dalyvauti gimdos kaklelio vėžio prevencinėje programoje

Kviečia aktyviau dalyvauti gimdos kaklelio vėžio prevencinėje programoje

Pasaulyje ir Europoje sausio mėnesį tradiciškai vyksta gimdos kaklelio vėžio prevencijai skirti renginiai. Ligonių kasos taip pat ragina moteris aktyviau rūpintis savo sveikata - ne tik sausį, bet visus metus, ir dar kartą primena šios onkologinės ligos prevencijos svarbą.

Lietuvoje gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa vykdoma jau 17-us metus. Pagal ją visos 25-59 metų moterys, apdraustos privalomuoju sveikatos draudimu, kas trejus metus kviečiamos nemokamai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio.

"Prevencinės programos ir yra skirtos tam, kad liga būtų nustatyta kuo anksčiau, tada ir gydymas būna sėkmingas. Nemokamai pasitikrinančių dėl gimdos kaklelio vėžio moterų skaičius ne vienerius metus išlieka stabilus. Kasmet programoje dalyvauja apie 100 tūkst. moterų. Deja, praėjusiais metais šis skaičius buvo gerokai mažesnis", - sakė Valstybinės ligonių kasos Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Savičiūtė.

Preliminariais duomenimis, 2020-aisiais dėl gimdos kaklelio vėžio nemokamai pasitikrino šiek tiek daugiau nei 88 tūkst. moterų. Įtakos tam turėjo ir koronaviruso pandemija.

Pasak jos, preliminariais duomenimis, kvietimus pasitikrinti pagal šią programą 2020-aisiais gavo daugiau nei 182 tūkst. moterų, tačiau pasinaudojo tik arti pusės kviestųjų. Iš viso nuo programos vykdymo pradžios 2004 m. iki 2019 m. pabaigos citologinio tepinėlio paėmimo ir jo rezultatų įvertinimo paslauga bent vieną kartą buvo suteikta daugiau kaip 283 tūkst. moterų.

"Gimdos kaklelio vėžys išlieka viena dažniausių moterų mirties priežasčių. Todėl norint kuo anksčiau nustatyti ikivėžinius susirgimus, patikra yra būtina. Tikslinis amžius šioje, kaip ir kitose prevencinėse programose, yra nustatytas neatsitiktinai, nes būtent šio amžiaus moterims liga pasireiškia dažniausiai, o atrankinė patikra pagal įrodymais pagrįstos medicinos duomenis yra efektyviausia", - sako R. Savičiūtė.

Šiuo metu Lietuvoje nemokamai pasitikrinti galima pagal 5 prevencines programas: 4 vėžio prevencijos programas - prostatos, storosios žarnos vėžio, gimdos kaklelio ir krūties - bei širdies ir kraujagyslių ligų prevencinę programą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder