Krūtų chirurgija - be eilių

Krūtų chirurgija - be eilių

Daugiau nei pusė KUL Krūtų chirurgijos sektoriuje atliekamų operacijų - dienos chirurgijos. Džiaugiamasi, kad pacientėms dienos stacionaro paslaugų reikia laukti itin trumpai - vidutiniškai savaitę.

Krūtų chirurgijos dienos stacionare per metus atliekama apie 80 krūtų gerybinių auglių operacijų ir apie 300 operacinių biopsijų. Tai sudaro daugiau nei 55 procentus visų Krūtų chirurgijos sektoriuje atliekamų operacijų. Didesnės krūtų operacijos, pavyzdžiui, vėžio, į dienos chirurgijos operacijų kategoriją nepatenka, tad onkologinėmis krūtų ligomis sergančioms pacientėms reikia gulėti stacionare.

Krūtų ligų diagnostika, pasak specialistų, turėtų prasidėti nuo savityros. Krūtų sektoriaus chirurgė med. dr. Agnė Čižauskaitė, kalbėdama apie krūtų ligų diagnostiką, sakė, kad savityrą atlikti kartą per mėnesį gali pati moteris. Klinikinį ištyrimą atlieka gydytojas, apžiūrėdamas ir apčiuopdamas krūtis jis įvertina krūtų formą, simetriją, odos, spenelių pakitimus, ieško sukietėjimų. Taip pat tyrimams pasitelkiami ir instrumentai.

"Tiksliausias ir dažniausiai naudojamas tyrimo metodas yra krūties rentgeno nuotrauka, kuri atliekama suspaudus krūtį dviem kryptimis, kitaip vadinama mamografija. Toks tyrimas yra privalomas moterims nuo 50 iki 69 metų amžiaus. Kitas tyrimo metodas yra ultragarsinis (echoskopinis) krūtų tyrimas, kuris yra svarbiausias jaunų moterų bei mamografijos metu nustatytų pokyčių patikslinimo tyrimo metodas", - yra sakiusi med. dr. A. Čižauskaitė.

Sektoriaus vadovas, gydytojas chirurgas Donatas Petrauskas pritarė kolegoms, kad dienos chirurgijos plėtra yra naudinga visoms susijusioms šalims: pacientui, gydytojui, ligoninei ir valstybei.

"Anksčiau žmogui reikėdavo gulėti tris dienas, dabar tokio dalyko nebereikia. Beveik visi pacientai džiaugiasi, kad ligoninėje tenka praleisti mažiau laiko. Mums tokia tvarka, kai žmogus ilgai neužsibūna ligoninėje, taip pat yra patogi", - sakė D. Petrauskas.

Gydytojo nuomone, dienos chirurgija paskirsto pacientų srautus, todėl medikams lengviau dirbti, o pacientams aiškiau, kiek laiko truks jo vizitas gydymo įstaigoje.

Turima įranga sektoriuje leistų atlikti ir daugiau dienos chirurgijos operacijų, tačiau kol kas didinti atliekamų procedūrų apimčių neketinama - nėra tokių eilių, kokios būna pas kitų sričių specialistus. D. Petrauskas džiaugėsi, kad vidutiniškai planinės krūtų operacijos pacientėms reikia palaukti tik maždaug savaitę, o ilgesnės eilės susidaro tik tais atvejais, kai chirurgai grįžta po atostogų. Taip pat pasitaiko atvejų, kai daug pacientų nori operuotis pas konkretų gydytoją, kuris tarp pacientų yra labai populiarus. Tuomet taip pat reikia luktelėti.

"Pas mus yra demokratija pasirinkti. Pasirinkę vieną gydytoją, pacientai ir sudaro eiles, tačiau tai yra normalu. Vis dėlto tai labiau būdinga ne mūsų sričiai, o kitoms sferoms, kur net trūksta specialistų", - kalbėjo Krūtų chirurgijos sektoriaus vadovas.

D. Petrauskas teigė manantis, kad ateityje KUL bus atliekama dar daugiau konsultacijų ir dienos chirurgijos operacijų, o į dienos stacionaro paslaugų spektrą bus įtraukta dar daugiau procedūrų.

"Pas mus dienos chirurgijos operacijos sudaro daugiau nei pusę visų atliekamų operacijų, tai labai neblogas rezultatas, stengiamės šioje srityje dirbti aktyviai", - sakė Krūtų chirurgijos sektoriaus vadovas R. Petrauskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder