Kontraceptikų populiarinimas tik padės plisti lytinėms ligoms?

Kontraceptikų populiarinimas tik padės plisti lytinėms ligoms?

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis siūlo keisti Privalomojo sveikatos draudimo fondo finansavimo taisykles ir įteisinti kontraceptikų kompensavimą. Jis siūlė pasinaudoti Skandinavijos šalių patirtimi, kur kontraceptikai labiau prieinami, ypač jaunimui. Tuo metu kunigas, buvęs chirurgas Andrius Narbekovas sako, kad kontraceptikų kompensavimas problemos neišspręs:

„Tyrimai rodo, kad kur yra socialinė kontraceptikų rinkodara, ten paauglių lytinis aktyvumas yra žymiai didesnis, ir susidaro daugiau grėsmių nėštumams, vėliau abortams, o po to lytiškai plintančioms ligoms. Čia yra mokslų duomenys“, - kalbėjo A. Narbekovas.

Anot kunigo, visų pirma jaunimą reikia šviesti, o tik po to informuoti apie lytinį gyvenimą. „Yra Jaunimo rengimo šeimai programa, pagrįsta valios ir vertybių ugdymu, nes jaunas žmogus visų pirmiausia turėtų būti ugdomas, o tik vėliau turėtų būti informuojamas apie tam tikrus dalykus, kurie yra susiję su lytiniu gyvenimu, tame tarpe ir kontraceptinėmis priemonėmis.“

Savo ruožtu ministras V. Andriukaitis taip pat sako, kad būtina iš dalies kompensuoti ir dirbtinio apvaisinimo procedūras. Kunigo A. Narbekovo teigimu, ir šis siūlymas neetiškas:

„Tai būtų didžiuliai pinigų srautai, kurie, beje, ministras puikiai žino, kad dirbtiniu apvaisinimu užsiima tik privačios klinikos, tai būtų socialiai neteisinga visų kitų pacientų atžvilgiu. Tos procedūros turi labai kontraversišką etinį vertinimą“, - kalbėjo A. Narbekovas.

Ministro sudaryta darbo grupė šiuo metu rengia Reprodukcinės sveikatos įstatymo projektą, kuriame ir bus reglamentuoti šie klausimai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder