Keturi po Etiopiją keliavę lietuviai grįžo užsikrėtę maliarija

Keturi po Etiopiją keliavę lietuviai grįžo užsikrėtę maliarija

Keturi po Etiopiją lapkritį keliavę lietuviai grįžo užsikrėtę maliarija.

Kaip praneša Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), keturi įvežtinės maliarijos atvejais užfiksuoti gruodžio 9–11 dienomis.

Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligoniai lapkritį su kelionių agentūra keliavo po Etiopiją. Iš viso keliavo 12 žmonių iš įvairių Lietuvos miestų. Kelionių agentūros bei ligonių teigimu, informacija apie maliarijos profilaktiką buvo suteikta, tačiau vaistai kelionės metu vartojami nebuvo.

ULAC duomenimis, iš viso Lietuvoje per šiuos metus jau užregistruoti šeši įvežtinės maliarijos atvejai. Įvežtinės maliarijos atvejai buvo užfiksuoti vasarį ir gruodį.

Vienas ligonis darbo tikslu buvo išvykęs į Afriką (Ekvatorinę Gvinėją), kur buvo ilgiau kaip pusę metų, kitas – nuo 2013 metų gegužėslapkričio 13 d. dirb iki šių metų lapkričio dirbo užsienio krovininiame laive Mozambiko uoste.

Maliarija yra gyvybei grėsminga liga, kurią sukelia kraujo pirmuonys. Ji pasireiškia periodiškai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais. Paprastai maliarijos sukėlėjas perneša uodai. Uodai užsikrečia įkandę sergantį maliarija žmogų ir kartu su krauju įsisiurbę maliarijos sukėlėjų.

Maliarija – plačiai paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos teritorijose. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija. Kasmet apie 125 mln. keliautojų iš viso pasaulio aplanko endemines maliarijos atžvilgiu vietoves, virš 10 tūkst. turistų grįžę namo suserga maliarija.

Daugiau apie maliariją skaitykite čia.                    

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder