Kas bendra tarp kasos čekio ir nevaisingumo?

Kas bendra tarp kasos čekio ir nevaisingumo?

Ar kada pagalvojote, kodėl parduotuvėje gautas čekis toks „malonus rankoms”, šiek tiek tarsi kažkuo padengtas? Taip yra dėl to, kad čekiai yra spausdinami ant terminio popieriaus, kuris keičia savo spalvą pašildytas. Plonas miltelių sluoksnis padeda išryškėti dažams. Paaiškėjo, kad būtent tuose milteliuose, kuriais yra dengiamas popierius yra endokrininę sistemą ardančių cheminių medžiagų – bisfenolių, kurie absorbuojasi mūsų organizme per pirštų odą.

Amerikos Medikų asociacijos žurnale (ang. Journal ot the Ameican Medical Association) vasario mėnesį paskelbtoje publikacijoje, buvo įrodyta, kad bisfenolis – A (BPA) patenka į organizmą per odą. Tyrimo metu grupė savanorių dvi valandas savo rankose laikė čekius be pirštinių. Po dviejų valandų buvo ištirtas BPA kiekis šlapime, kuris vidutiniškai padidėjo nuo 1,8 BPA mikrogramų litre iki 5.8 mikrogramų litre. Po savaitės tyrimas buvo pakartotas, tačiau pusė savanorių čekius laikė mūvėdami pirštines. Po aštuonių valandų išmatavus savanorių, kurie nemūvėjo pirštinių BPA kiekį šlapime jis buvo padidėjęs iki 11,1 mikrogramų litre. Tai nėra labai didelis kiekis (pvz. skardinėje esančioje sriuboje gali būti apie 22 mikrogramus BPA viename litre), tačiau verta susimąstyti, kaip pavojingos cheminės medžiagos patenka į mūsų organizmus.

BPA yra naudojamas nuo 1960-ųjų. Dažniausiai – kaip antibakterinė medžiaga dengiant aliumininių konservų dėžučių vidų. Taip pat BPA plačiai naudojams plastikinių butelių ir indų gamyboje. BPA yra priskiriams endokrininę sistemą veikiančioms medžiagoms, kurios imituoja hormonus taip išbalansuodamas žmogaus organizmą. BPA yra siejamas su krūties ir kitais vėžiniais susirgimais, nevaisingumu, nutukimu, anstyvu lytiniu brendimu ir širdies ligomis.

Pagalvok.lt komanda pataria:

  • Nelaikykite čekių ilgai rankose. Nusiplaukite rankas, jeigu laikėte;
  • Neimkite čekių, jeigu jie jums nebūtini (garantiniam aptarnavimui ar pan.);
  • Neduokite jų vaikams ir neleiskite jais žaisti;
  • Nekaupkite čekių.

Parengta pagal:

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1832525

http://www.newsweek.com/youre-absorbing-bpa-your-receipts-study-shows-230178

http://www.scientificamerican.com/podcast/episode/store-receipts-on-thermal-paper-can-transfer-bpa1/

www.pagalvok.lt inf.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder