Kaip išsirinkti tinkamiausius akinius nuo saulės?

Kaip išsirinkti tinkamiausius akinius nuo saulės?

Saulė – puikus vaistas. Mokslo įrodyta, jog veikiant ultravioletiniams spinduliams, smegenų ląstelėse ima gamintis vadinamasis laimės hormonas – seratoninas, kuris suteikia džiaugsmo ir žvalumo pojūtį. Būnant saulėkaitoje (pakanka vos 15 minučių per dieną vasaros metu), odoje formuojasi vitaminas D. Jis reguliuoja mineralinių medžiagų apykaitą, yra reikalingas kaulams ir dantims, stiprina imunitetą.

Nors apie saulės teigiamą poveikį galima kalbėti daug, svarbu atminti, kad ji gali būti pavojinga, ypač akims. Apie saulės akinius pasakoja optikų „Fielmann“ optometrijos specialistas Aivaras Daukontas.

Nuo ko apsaugo saulės akiniai

Ilgai būnant saulėje be jokių apsaugos priemonių – akinių nuo saulės, plačiabrylių skrybėlių, kepurių su snapeliais, akys ilgainiui gali pradėti ašaroti, tapti labai jautrios šviesai, nemaloniai perštėti. Ilgesnis tiesioginis žvilgsnis į saulę gali baigtis rimtu akių tinklainės pažeidimu. Saulės akiniai akis apsaugo ne tik nuo kenksmingų saulės spindulių, bet ir nuo įvairių dulkių, žiedadulkių ir kitokių nešvarumų. Šiandien saulės akiniai yra ne tik puiki apsaugos nuo saulės priemonė, bet ir stiliaus aksesuaras, tad pirkėjas gali rinktis iš nemažai variantų.

Korekciniai saulės akiniai

Į daugelį įprastų akinių nuo saulės galima įdėti tamsintus, regėjimą koreguojančius akinių lęšius. Saulės akiniai „su dioptrijomis” yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nuolat nešioja korekcinius akinius bei vairuoja ar būna gamtoje. Korekciniai akiniai gali būti įvairūs: tamsūs, tamsėjantys arba poliarizaciniai.

Tamsėjantys saulės akiniai – mėgstantiems universalumą

Saulės akiniai su tamsėjančiais (fotochrominiais) lęšiais būnant saulėkaitoje patamsėja, o įėjus į patalpą vėl tampa šviesūs. Tokie akiniai patogūs tiems, kurie nuolat nešioja akinius ir nenori jų nuolat kaitalioti su korekciniais saulės akiniais.

Ilgą laiką „fotochrominiai” lęšiai buvo populiarūs tarp vyresnių žmonių, tačiau šiandien galima rinktis iš daugiau lęšių spalvų, tad juos atranda ir jaunimas. Naujos technologijos leidžia suderinti veidrodinį ir tamsėjantį lęšius, lęšiai greitai tamsėja bei šviesėja.

Visgi renkantis tamsėjančius saulės akinius, derėtų atminti vieną dalyką: daugumos automobilių priekiniai stiklai turi UV filtrus, tad vairuojant „fotochromo“ efektas neveikia, lęšiai netamsėja ir neapsaugo nuo akinimo.

Poliarizaciniai lęšiai – maksimaliam ryškumui

Tiek paprastų akinių nuo saulės, tiek akinių nuo saulės su dioptrijomis lęšiai gali būti poliarizaciniai. Šios rūšies privalumas tas, kad ji nuima aplinkos atspindžius, todėl dar labiau padidina regėjimo ryškumą. Žmogus mato kontrastingus, natūralių spalvų vaizdus, mažiau pavargsta akys. Pabandžiusieji akinius, kurių lęšiai poliarizuoti, dažnai kitokių lęšių net nebesirenka – įvertina regėjimo komfortą.

Kontaktinių lęšių ir saulės akinių derinys

Kontaktinių lęšių ir akinių nuo saulės „kombinaciją“ renkasi tie, kurie mieliau nešioja kontaktinius lęšius, o ne akinius. Taip pat tie, kurie dėl itin specifinių ir aukštų regėjimo korekcijos reikalavimų negali pasirinkti korekcinių saulės akinių tamsintais ar tamsėjančiais akinių lęšiais.

Akis saugo tik geros kokybės akiniai

Akinius nuo saulės patartina pirkti optikos salonuose. Iškritus detalei ar akinius sulaužius, juos galėsite atnešti remontui: optikos salono darbuotojai užsakys reikiamą detalę ir akinius pataisys.

Ant kokybiškų akinių nuo saulės kojelių (paprastai vidinėje jų pusėje) visada yra nurodomas lęšio filtras t.y. kokį saulės spindulių kiekį akiniai sulaiko. Kuo šviesesnė aplinka, tuo aukštesnis akinių tamsumo lygis.

Paprastai saulės akinių lęšiai skirstomi į 5 kategorijas:

akiniai su šviesiausiais lęšiais žymimi skaičiumi „0“, jie sulaiko iki 20 proc. saulės šviesos;

skaičius „1“ reiškia nuo 20 iki 57 proc. saulės šviesos sulaikymą;

skaičius „2“ žymi nuo 57-82 proc. saulės spindulių sulaikymą, dažniausiai tinka vidurio ir rytų Europos platumoms;

skaičius „3“ reiškia 82-92 proc. apsaugą. Tokie akiniai pravers atostogaujant pietų kraštuose, paplūdimiuose, ant vandens bei labai jautrioms akims;

skaičiumi „4“ žymimi saulės akiniai sulaiko nuo 92 iki 97 proc. saulės šviesos. Aukščiausias tamsinimo laipsnis skirtas apsaugoti nuo labai stipraus saulės spindulių srauto, kurį atspindi vanduo, ledas arba sniegas. Su šiais akiniais negalima vairuoti automobilio.

VLMEDICINA

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder