Kai kuriems gausus prakaitavimas tampa našta: kaip su tuo kovoti?

Kai kuriems gausus prakaitavimas tampa našta: kaip su tuo kovoti?

Alinant karščiams prakaituojame visi, tačiau kai kuriems tai tampa gyvenimo našta ištisus metus. Itin gausus prakaitavimas, vadinamas hiperhidroze, žmonėms sukelia diskomfortą ir trukdo savimi pasitikėti daugelyje kasdienių situacijų. Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centro gydytoja dermatovenerologė Edita Naruševičiūtė-Skripkienė sako, kad gausų prakaitavimą lemia įvairios vidinės ir išorinės priežastys, pavyzdžiui, ligos ar net maistas. Jį gydyti galima keičiant gyvenimo būdą, vaistais arba ilgalaikį rezultatą suteikiančiomis botulino toksino injekcijomis.

Pasak specialistų, kiekvieno žmogaus prakaitavimo lygis yra labai individualus. Tačiau kai kurie prakaituoja tiek, kad tenka kelis kartus per dieną praustis duše, nuolat persirengti, nerimauti dėl nemalonaus kvapo ar slėpti nuo prakaito sudrėkusias drabužių vietas.

Gausų prakaitavimą lemia ne tik genetika, bet ir maistas

Gydytoja E. Naruševičiūtė-Skripkienė sako, kad yra žmonių, kuriems aktyvi prakaito gamyba sąlygota genetiškai, bet yra ir kitų vidinių, su sveikata susijusių, priežasčių.

„Reikėtų išsiaiškinti, ar nėra sveikatos problemų – ar nesutrikusi skydliaukės funkcija, ar nėra lytinių hormonų disbalanso, ar netrūksta vitamino D. Išorinės priežastys – aukštesnė temperatūra, drėgmė, dėl kurių vasarą prakaituojame labiau. Įvairios stresinės situacijos išprovokuoja stipresnę prakaitavimo reakciją. Taip pat gausesnį prakaitavimą gali lemti sintetinio pluošto drabužiai, avalynė. Įtakos gali turėti ir aštrus, gurmaniškas maistas, alkoholiniai gėrimai“, – vardija ji.

Metodų, kaip sustabdyti prakaitavimą, yra įvairių. Gausiai prakaituojant vertėtų atsižvelgti ir į tai, ką valgote karštuoju metu, vengti gurmaniškų patiekalų. Be to, pasak specialistės, reikėtų pasirūpinti tinkama higiena, antiperspirantais, gerai orą praleidžiančiais drabužiais.

„Jei tai – sisteminis prakaitavimas, kai žmogus visas šlapias nuo prakaito ir to priežastis neaiški, reikėtų kreiptis į specialistą ir ieškoti priežasčių. Tada jau sprendžiama dėl gydymo vaistais, priklausomai nuo prakaitavimą sukėlusios priežasties. Jei jis lokalizuotas, pavyzdžiui, prakaituoja delnai ar padai – taikomi kiti sprendimo būdai, pavyzdžiui, jonofrezė, kai elektros impulsais slopinamas prakaito išskyrimas. Pažastų prakaitavimui gydyti efektyviausios botulino injekcijos“, – sako gydytoja.

Botulinas – ne tik grožiui

Vienas veiksmingesnių hiperhidrozės gydymo būdų šiandien, pasak gydytojos – botulino toksino injekcijos. Nors visuomenė jas dažniausiai sieja tik su estetinėmis grožio procedūromis, botulinas puikiai pritaikomas ir gausaus prakaitavimo gydymui – šis metodas Amerikos medicinos duomenų bazėje PUBMED aprašytas dar 1995 metais.

„Botulino toksinas blokuoja tam tikrus receptorius. Po procedūros jo dėka slopinamas nervinio impulso perdavimas iš nervo į raumenį ir dėl to nebesusitraukia prakaito liauka, todėl prakaitas nėra išskiriamas“, – pasakoja gydytoja. Procedūra atliekama visiems pilnamečiams, išskyrus besilaukiančias ir maitinančias moteris, nervų, raumenų ligomis sergančius pacientus, vartojančius specifinius vaistus, pavyzdžiui, antibiotikus.

Poveikis – jau po trijų dienų 

Injekcijos daromos tiek gydymui, tiek profilaktikai. Net ir tada, jei neturite didelės prakaitavimo problemos, bet prieš šventę norisi būti tikram, kad gausiai neprakaituosite – tai irgi geras sprendimas: „Rezultato sulaukiame gana greitai – botulino toksinas pradeda veikti maždaug po trijų dienų, o efektas sustiprėja per dvi savaites. Rezultatu galima džiaugtis iki pusės metų, o prakaitavimas sumažinamas net iki 90 proc.“, – teigia gydytoja.

Be to, priduria E. Naruševičiūtė-Skripkienė, procedūra užtrunka labai trumpai: „Kaip ir su injekcijomis veidui, taip ir su šiomis – jas galima pavadinti „pietų pertraukos“ procedūra, nes ji užtrunka apie pusvalandį, o po trijų dienų galima pradėti jausti poveikį. Net jei norite dar šią vasarą mažiau prakaituoti, ši procedūra tikrai spės suveikti.“

Besibaiminančius skausmo specialistė nuramina – botulino toksino injekcijos nėra labai skausmingos ar pavojingos. Tai – saugus gydymo metodas, aprašytas mediciniškai, o jo poveikis įrodytas ir patvirtintas.

„Žinoma, procedūra sukelia nedidelį diskomfortą, bet daugelis procedūrą labai gerai toleruoja. Viskas yra daroma plonomis adatėlėmis ir dažniausiai prireikia tik šalčio kompreso. Tai – itin paprasta procedūra, kuri duoda labai gerą rezultatą, suteikia komfortą ilgam laikui“, – sako ji.

Anot dermatovenerologės, prakaitavimas – ir vyrų, ir moterų problema. „Moterys pagalbos kreipiasi dažniau, bet vyrams tai lygiai taip pat aktualu. Tai gali būti ne tik pažastų prakaitavimas, bet ir pečių, strėnų, jei dirbamas sėdimas darbas“, – teigia E. Naruševičiūtė-Skripkienė.

Pastebėjus, kad gausus prakaitavimas tapo sunkiai kontroliuojama problema, reikėtų kreiptis į gydytoją. „Jis įvertins, ar reikia tirtis papildomai, ar reikalingas medikamentinis gydymas, o gal problemą galima išspręsti injekcijomis ir pusę metų būti ramiam“, – pataria gydytoja.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder