Kad pesticidai nepakenktų sveikatai

Kad pesticidai nepakenktų sveikatai

"Dirbu augalininkystės srityje, tenka susidurti su chemikalų naudojimu. Ar tai labai kenkia sveikatai? Kaip tinkamai apsisaugoti nuo jų žalingo poveikio?"- klausia 50 m. Vidmantas.

Į šį klausimą atsako Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Gargždų skyriaus vyriausioji specialistė Vaida ZAUERIENĖ:

Kiekvienais metais augalų vegetacijos sezono metu, kai suintensyvėja darbai žemės ūkyje, žmonės savo soduose ir daržuose pradeda naudoti įvairius augalų apsaugos produktus.

Išties pesticidai, tiesioginio darbo su jais metu, kelia riziką sveikatai. Ruošiant pesticidų tirpalą ar purškiant juo, cheminio produkto gali patekti ant odos ar į burną, žmogus gali įkvėpti jo garų, dujų, dūmų ar aerozolių.

Nesilaikant naudojimo instrukcijų ir įkvėpus, prarijus ar patekus per odą tam tikram kiekiui tokių augalų apsaugos produktų, jie gali sukelti pilvo ir galvos skausmus, pykinimą, vėmimą, sąmonės, judesių koordinacijos sutrikimus ar net kepenų, inkstų pažeidimus, kvėpavimo sistemos, širdies ritmo sutrikimus, komą ar net mirtį.

Kuo produktas toksiškesnis, tuo greičiau ir smarkiau galima juo apsinuodyti.

Nustatyta, kad pesticidai kelia pavojų įvairių grupių žmonių sveikatai:

vartotojams - per pesticidų likučius, esančius augaluose, maisto produktuose arba ant jų, dirvožemyje bei vandenyje;

pašaliniams žmonėms, esantiems netoli pesticidais apdorojamų kultūrų plotų ar patalpų;

darbo aplinkoje pesticidų veikiamiems žmonėms: gaminantiems pesticidus, juos vežantiems ir kt.

Dirbant su augalų apsaugos priemonėmis būtina dėvėti specialias pirštines, avalynę, kombinezonus, prijuostes, akinius, veido skydelius, kvėpavimo takų apsaugos priemones. Darbo metu taip pat patartina negerti ir nevalgyti.

Baigus darbą, nenusimovus pirštinių nuo rankų, reikia jas nusiplauti, o po to nusirengti ir nusiimti apsaugos priemones.

Siekiant kuo mažiau pakenkti žmogui ir gamtai būtina laikytis produkto etiketėje nurodomų normų, purškimų skaičiaus ir kt. instrukcijų.

Patekus pesticidams į akis, ant odos ar prarijus reikia nedelsiant gausiai plauti vandeniu, skalauti burną ir kreiptis į gydytoją su savimi pasiimant naudoto augalų apsaugos produkto pakuotę ar etiketę.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder