Juras Požela skeptiškai vertina prevencines sveikatos priežiūros programas

Juras Požela skeptiškai vertina prevencines sveikatos priežiūros programas

Sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Juras Požela kritiškai vertina prevencines sveikatos apsaugos problemas. Pasak ministro, dažnu atveju jos jau būna pavėluotos ar sunkiai prieinamos.

"Prevencines programas vertinu pakankamai skeptiškai. Mes turime labai daug erdvės, kur galime pasitempti. Vien tai, kad onkologinių susirgimų programos išaiškinamumas vėžio atveju yra 3-4 stadijos, kai jau dažnu atveju yra tikrai sunku padėti ligoniui, sunku pratęsti sveiką jo gyvenimo laikotarpį. Tai yra labai aiškūs rodikliai, kurie negali visiškai tenkinti mūsų. Išaiškinamumas turi būti pirmose stadijose - tada, kada iš tikrųjų gydymas yra pats efektyviausias, kai mes turime ir labai aukštus išgyvenamumo rodiklius", - interviu "Žinių radijui" ketvirtadienį sakė ministras.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į sveikatos apsaugos netolygumus, asmenis, gyvenančius mažesniuose miesteliuose, rajonuose, kuriems tenka vykti didelius atstumus iki ligoninių pasitikrinti. Todėl politikas siūlė ieškoti efektyvesnių programų. Be to, faktas, kad neišnaudojamos visos lėšos, skirtos prevencinėms programoms, yra rodiklis, kad dabartinės vykdomos neefektyvios.

"Deja, bet dabartinės vykdomos prevencinės programos tikrai gali būti geresnės ir efektyvesnės",- neabejojo J. Požela.

Šiuo metu Lietuvoje vykdomos 5 profilaktinės programos, kuriose numatyta pacientų informavimo paslauga.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder