Gydytoja įspėja: šių amžių grupių laukia sunkus laikotarpis

Gydytoja įspėja: šių amžių grupių laukia sunkus laikotarpis

Vasara į Lietuvą atėjo su trenksmu – termometrai perkopė 25 laipsnius šilumos. Atrodo, kad geriau būti negali: pagaliau baigėsi pavasaris ir šalies gyventojai jau leidžia laisvalaikį prie ežerų ar jūros. Bet ne visi žmonės laukia alinančių saulės spindulių. Karščiai yra pavojingi ne tik asmenims, sergantiems kraujagyslių ir širdies ligomis, bet ir mažiems vaikams. "Euromed" šeimos gydytoja Ala Grigienė pasakoja, kokie pavojai tykoja karštuoju metu laiku ir kaip galima jų išvengti.

Tinkamas elgesys atėjus karščiams

"Dauguma klaidingai galvoja, kad karštis yra pavojingas tik "širdininkams". Didžiausias pavojus visgi tykoja mažų vaikų. Vaikai neprisitaiko prie karščio taip suaugusieji, be to, mažiau prakaituoja, o prakaitas yra natūralus organizmo atsivėsinimo procesas. Tėveliams rekomenduoju, kad šie reguliariai duotų vaikams atsigerti vandens. Nerekomenduoju atsivėsinti sultimis arba gazuotais gėrimais – jų pagrindą sudaro cukrus. Be to, maži vaikai negali pasakyti, kad yra ištroškę, todėl svarbu reguliariai duoti vaikui atsigaivinti. Apie tinkamą vandens gėrimą taip pat byloja dažnas vaiko šlapinimasis. Jeigu vaikas šlapinasi rečiau nei 6 kartus per parą, o šlapimo spalva tamsesnė nei šviesiai geltona – būtina nedelsiant pasirūpinti tinkamu vandens vartojimu."

Svarbu pasirūpinti ir tinkama vaiko apranga. Rekomenduoja rengti šviesiais medvilniniais rūbeliais, nepamirštant galvos apdangalo. Vaikui reikalingi ir akiniai nuo saulės, saugantys akytes nuo žalingo saulės spindulių poveikio. Svarbu pasirūpinti vaiko odos apsauga – odą būtina patepti SPF 50 kremu nuo saulės. Vaikus rekomenduoju prausti drungnu vandeniu.

Suaugusieji taip pat turėtų pasirūpinti savo sveikata. Fizinius darbus atlikite arba anksti ryte, arba vakare – venkite fizinio krūvio nuo 11:00 iki 17:00 valandos. Pasirūpinkite pakankamu vandens kiekiu organizme: gerkite vandens, net jei nejaučiate troškulio, venkite alkoholinių gėrimų, kurie skatina vandens pasišalinimą iš organizmo. Vilkėkite šviesius rūbus, nepamirškite kepurės, akinių nuo saulės, tepkite odą aukštu SPF turinčiu kremu nuo saulės.

Pirmoji pagalba atsitikus nelaimei

Jokiu būdu negalima palikti vaiko automobilyje, net jeigu atidarėte langą ir norite išbėgti tik trumpam. Jeigu vaikas perkaito, būtina apsilankyti pas gydytoją. Padėti vaikui galima jį nuvedus į vėsią patalpą, nurengus nereikalingus drabužius, pasiūlus vaikui atsigerti. Jei vaikui pakylo kūno temperatūra, pykina, oda įgavo raudoną atspalvį, padažnėjo kvėpavimas – būtina kviesti greitąją pagalbą. Jei vaikas sąmoningas, būtina jį sušlapinti vėsiu vandeniu, apdengti šlapiais drabužiais.

Perkaitimas dažniausiai ištinka vyresnio amžiaus žmones, kuriuos vargina aukštas kraujospūdis ir pacientams, sergantiems kraujagyslių ir širdies ligomis. Deja, perkaitimo požymiai gali pasireikšti ir po keletos dienų. Apie perkaitimą byloja gausus prakaitavimas, pykinimas, silpnumas, dažnas pulsas. Pastebėjus šiuos simptomus, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją. Priešingu atveju nukentėjęs gali netekti sąmonės, jį gali ištikti saulės smūgis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder